Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!

Крещяща е нуждата от модернизация, смята началникът на отбраната ген. Андрей Боцев
Обновена: 29 апр 2018 14:55 | 29 апр 2018 12:40,
272
Армията ни: Боеспособна – със стара техника и липса на бойци!
Снимка: архив "Булфото"

Армията ни е боеспособна, но има крещяща нужда от модернизация. Това обяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев в навечерието на Деня на храбростта.

"Ние разполагаме с остарели бойни платформи. Недостигът на личен състав е от около 5 700 човека. Стратегическата среда за сигурност от години е влошена и с годините продължава да се влошава", каза генералът пред БНТ.

Той съобщи, че по време на последното заседание на Консултативния съвет по националния сигурност при президента е било констатирано, че армията ни изпълнява задачите си с ограничения.

Още по темата

Генералът припомни, че в началото на 2018 година бе приет план за нарастване на процента от БВП. 2% от него ще отиват за армията до 2024 година и според ген. Боцев, ако планът се спазва, армията ще излезе от това състояние.

"Системното недофинансиране отдавна поставя пред изпитание националната сигурност. От тази година, след приемане на този план, знаете, че се отпуснаха около 113 милиона лева, от които се повишиха около 10% доходите на военнослужещите, което макар и не много е стъпка в правилната посока", каза началникът на отбраната.

Ген. Боцев съобщи, че е увеличен и приемът на курсанти във военните училища. Приета са промени в закона за войници и сержанти, завършили висши учебни заведения, да кандидатстват за обучение в Националния военен университет и след завършване едногодишен курс да им се присъжда звание лейтанат и да се влеят в редиците на офицерите.

Според ген. Боцев не само доходите, а и социалният пакет трябва да се подобри и се правят крачки напред.

"Много от младите хора все още имат и патриотични чувства. Имат някакви цели, искат да се представят", обясни той.

Ген. Боцев съобщи, че военният парад на 6 май тази година ще е по-внушителен. Причината е, че се навършват 140 години от създаването на Българската армия след Освобождението.

Освен традиционните блокове е предвидено да премине техниката, която притежаваме. На площада ще минат девет блока. За първи път в историята на военните паради в България ще мине и македонска рота.

По жълтите павета ще преминат гвардейският и на видовете въоръжени сили оркестрите, както и около 52 единици бойна техника.

Тази година на парада ще се представят и 14 въздухоплавателни средства. МИ17 ще носи националния флаг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
9
 
! Отговори
ВИС2 преди 6 години
Сега е по-добре, мафията ни експлоатира и избива систематично. Съдия изпълнители кръвопийци ни правят клошари. Яка супер тиквенска държавица.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СССРкакъв фашистки ботуш бе оли :) има писма на красноармейци, в които се описва много добре живота на българитв по това време, самите те са се чудели от какво ни осовбождават, та средния българин е имал толкова колкото един руснак не смеел даже и да сънува
43
0
 
4
 
! Отговори
ret преди 6 години
Както казва негово височайшество Асфалт Паша или Буда още по известен като Мазния зарад таз армия на времето сме яли само сладолед и банани.И така само това е имало.Така,че слушайте Мазния друго не ви интересува.
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да не влизам в омръзналото до краен предел мерене на чушки от соца и сега, ще ви направя едно сравнение с всяващата респект българска армия от Балканските и Първата световна войни: Как си представяте днешната младеж, която е свикнала всяка нощ да се напива до безпаметност, която в много отношения бият на ***, и която ама никак не е свикнала да работи дори елементарен труд, та как си я представяте да стои с месеци в окопите, под дъжд от куршуми и снаряди, в крайни лишения, рискувайки живота си за България ??? Има ли въобще нещо общо с онези смели мъже от началото на 20 век? Ами няма
41
3
 
8
 
! Отговори
СССР преди 6 години
Колкото и да се мъчите не можете да заблудите хората. Ако не беше СССР и Русия България още щеше да бъде под фашистки ботуш или под турско робство. Не забравяйте това! Или вие предпочитате да ви управлява цар и султан? Мислете бе хора.
40
0
 
3
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Когато питат българин в Америка от къде е, отговаря България. Французина отговаря Франция. Американеца от щата Канзас когато е в Европа как мислите, че отговаря когато го питат този въпрос? В това е проблема господа. Докато това не се оправи, оправия няма да има за нас и ЕС защото когато един ден, живот и здраве, този проблем вече го няма - няма да има значение колко бойци имаме и каква бойна техника... отговорете си защо ;)
39
3
 
11
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Напълно потвърждавам, аз служех в Телиш, в поделение 38960, където бяха ситуирани близо половината от прословутите ракети СС23. За две години и куп учения, така и не успяхме да приведем в боеспособносг нито една учебна ракета. Мизерията беше пълна и основно бачкахме по вилите на другарите от ген.щаба.
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми пука. Заминавам за Германия.
37
0
 
5
 
! Отговори
армията струва пари преди 6 години
Мисля ,че никой не си прави илюзии за добра армия и качествено оръжие без да се харчат средства ! Дали ще сме в НАТО , в Евразийския съюз или сами няма значение ,всяка армия иска много средства !
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разказа на Бай Пандо за първата световна война (Шкумбата) - сега си е същото!
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе служил съм по времето на соца, и мога да ви кажа че армията ни беше пълен цирк, машините нямаха антифриз за зимата, затова зимно време почти не се изкарваха, всички шофери имаха по една теникия и като кажеха че ще има тревога те я пълнеха с вода и носеха от предния ден до машините :)старшинките яко краднеха, за да ти дадът отпуска требваше да ходиш да побачкаш на вилата на някой *** иначе нема:) за 2 години служба съм изтрелял 9 патрона, сметайте за каква боеспособност иде реч :)
34
0
 
8
 
! Отговори
Полша преди 6 години
Поляците, които въобще не са русофили, също са задължени да имат визи за САЩ.
33
4
 
4
 
! Отговори
народна армия преди 6 години
Всеки военен от НАТО ще бъде приеман за народен враг и слуга на колонизаторите. Хвърлете оръжията си сега, докато все още можете!
32
7
 
12
 
! Отговори
До 46 преди 6 години
За това незнам, може и така да е било. Аз съм от Видин и там, въпреки че имаше ТЕЦ, за 45 години парно и топла вода не успяха да пуснат. А хората от домовете им не ги гонеха ЧСИ-та а партийни функционери. Заплюват си апартамент или къщичка и те изселват "на луната", чиста работа. А приятеля ми от детството Сюлейман, първо го прекръстиха на Самуил а после го изгониха от родната му държава. Яка работа!
31
6
 
10
 
! Отговори
Абе, преди 6 години
Тук драскат неоизтърсаци,които си нямат и понятие за соца. Закърмят ги с неолиберализъм и ненавист към социализма.Имахме три армии,боеспособни,добре въоръжени,облечени и родолюбиви. Унищожиха ги.Сега имаме няколко хилядимешки, с увиснали кореми,старо оръжие,разкривени кубинки и мизерни заплати. Всичко нарязаха и превърнаха в скраб.ПО ВРЕМЕТО НА ЛОШИЯ СОЦ,ГЛАДНИ,ПРОСЕЩИ И КЛОШАРИ- НЯМАШЕ.ИМАХМЕ СИ ВСИЧКО.../е и чат- пат банани/...
30
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой нормален човек ще ви служи в гнилата казарма, да си провали живота...
29
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това заглавие малко ми прилича на "таратор без крастивички, на който му липсва млякото"
28
13
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ПитанеМой приятел от консултството сподели, че не могат да махнат визите, защото България все още е доминирана от предатели близки до русия (която също им иска визи?!!), и те не могат да допуснат толкова вражески настроени хора да влизат в страната безпрепятствено. Иначе за нормалните хора осигурпват 10 годишни визи безпроблемно. Аз самия ползвам втора такава!
27
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 41Преди 30 години деца умираха по най-различни причини, вклютелно глад, побой и други!
26
0
 
6
 
! Отговори
Боен делтаплан преди 6 години
прилича на клошари с пушкали