Въпросът днес е: Да се пуши ли по заведенията?

"България без дим": Забраната да остане, но с повече контрол
Обновена: 30 апр 2018 09:38 | 30 апр 2018 09:30, Златко Желев
113

4125 гледания   |  Още видео

Вицепремиерът Валери Симеонов предложи връщане на режима за тютюнопушене в заведенията, като собствениците да имат право да обособят места, до 50% от територията, на която да може да се пуши.

Тоталната забрана на цигарите в заведенията беше приета през 2012 година, а според д-р Маша Гаврилова, председател на сдружение "България без дим", не трябва да се връщаме назад.

По думите ѝ ресторантьорите доста леко са започнали да нарушават забраната за пушене и не могат да се видят ефектите от нея.

Още по темата

"Ние сме категорично против връщането. Ние искаме да се предприемат мерки, които наистина да доведат до спазване на забраната. Само тогава тя ще има смисъл", каза тя в студиото на "България сутрин".

Нидал Алгафари, който е пушач, смята, че от забраната няма ефект, а собствениците на различни заведения вадят маси навън и пак има места за пушачи, и пак при тях има непушачи.

"С такъв тип забрани не се получава. То се получава с просвещение", категоричен беше той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му и другите мерки за борба с вредния навик не са дали ефект, като слагането на снимки на кутиите, разделянето на заведеният на две части и тоталната забрана.

Д-р Маша Гаврилова беше категорична, че българите трябва да свикнем да спазваме законите в страната.

"Няма негативен ефект върху ресторантьорите, при положение, че навсякъде се спазва едно и също нещо", обясни тя.

Нидал Алгафари пък отговори, че дори и да остане забраната, бизнесът ще намери отново начини и пролуки, за да я заобиколи, както и до сега с различни изнесени шатри и други приспособления, където да бъдат настанявани пушачите.


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Който иска да дискутира пиенето, да си плати за такава тема. Пушачите как правят?
Само дето човек като порка, съседът му по маса не се напива, докато седи и му диша изпаренията. За разлика от съседа на пушача, който се трови, когато до него се пуши.
107
3
 
3
 
! Отговори
дренка преди 8 месеца
За пушенето - коментар до коментара. А з пиенето нещо да кажете и за обществените вреди от него, за погубените човешки животи от пияни видиотени същества. И по улиците газят, и у дома пребиват и трепят. Но обществото не се много трогва. Що така?
106
3
 
3
 
! Отговори
динко преди 8 месеца
До момента 85 коментара за пушенето - няма лошо, 85 човека са споделили мнение по темата. Моля, сега - за пиенето и вредите от него. Но не за собствения организъм на пияницата, а за обществената вреда от него. Напр. че пият и бият... За пушенето може забрани, закони и др. такива, а за ***, които се напиват и бият, че и убиват - НИЩО! Що така????
105
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да се забрани пушенето и на улицата. В Япония и Южна Корея може, тук не. Защо?
104
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Въпросът днес е: Да се пуши ли по заведенията?"

Изобщо не е въпрос на дневен ред.
Решен е отдавна. В унисон с начина, по който е решено в редица други европейски държави. И стига толкод.
Който пуши - да си пуши. Навън и да не пречи на останалите.
103
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
Не
и НЕ!
102
6
 
5
 
! Отговори
100 кантара, преди 8 месеца
плащат акцизи и си вредят на здравето. Чие мозъче е малко? Определено тяхното. Останалите, с по-голямко такова, не са длъжни да им търпят маргазите.
Който иска да пуфти - да си го прави. Никой не му забранява. Но да не пречи на останалите. Затова се прие закон и затова следва да си остане такъв, какъвто е и в останалите бели държави, коит оне позволяват замърсяването на въздуха зорлем на обществени места.
101
6
 
8
 
! Отговори
Забранителен преди 8 месеца
Да се забранят цигарите! Като са вредни, защо се продават? Да се забранят автомобилите! Бълват газове и отрови. Да се забранят кравите - метана, който пръцкат е колосален проблем. Да се забранят заводите - комините им бълват ужасии. Да се забранят шивачките - шевните машини изразходват колосално много ток. Да се забрани осветлението с електричество! Свещи и кандила е по еко. Да се забранят и-д-и-о-т-и-т-е! Популацията им вече не се трае!
100
5
 
6
 
! Отговори
Кантара до 99 преди 8 месеца
Пушачите плащат такива акцизи, които малкото ви мозъче не може да осъзнае. Акцизи, които отиват за лечение на кекави, потомствено обременени непушачи. Принципно, Спарта е била напредничава с кекавите.
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пушачите трябва да плащат два или три пъти по-високи здравни осигуровки.
98
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Фактът че изобщо се дискутира този въпрос говори за нивото на българина. После някой му бил виновен че изчезваме като нация.
97
5
 
1
 
! Отговори
до 95 преди 8 месеца
Не ви казват често, че сте с високо IQ нали?
96
3
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 8 месеца
Тая "война" ми е нелепа. Започнаха да затягат нещата с пушенето, за месец време си оборудвахме една маза на приятел. Стана си великолепна механа. Скара си имаме, котлон, микровълнова, прибори, посуда. Плащаме общия ток на блокчето/триетажно/ за да ни траят. Пада ни се по 3 лв. месечно на човек от компанията. Отделно, че ако преди оставяхме по 300 ...400 лева в заведение за вечер, сега 60 ... 70 лева ни стигат да се качим на черешата. Та, все ми е тая :) Пък кварталната механа затвори. Що ли :)
95
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Пушенето е самоубийство. Трябва да си много про-сто парче за да пушиш. Науката отдавна го е доказала.
94
5
 
10
 
! Отговори
A преди 8 месеца
Като има закон нека се спазва от всички.В кафето в което работя не даваме са се пуши и няма клиенти. 20 м по надолу обаче има кафе чийто шеф е разрешил пушенето и има работа. И после пак ми кажете че тази забрана несъсипа заведенията.
93
5
 
9
 
! Отговори
дядомраз преди 8 месеца
Да не се пуши на закрито! В крайна сметка пушенето е строго индивидуално действие насочено към задоволяването на някаква лична потребност и не е нужно в това да бъдат въвличани околните,още повече против волята им.А те не могат да направят нищо за да не бъдат въвлечени в това,ако са на закрито.Вариантите са два.Или те трябва да излязат с чиниите в ръце да си доядат навън или пушачите да се напушат за 4-5 мин. По-логично е второто.
92
6
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 месеца
.... винаги, когато има поне един пушач, цалата комапния бива замъкната от него в залата за пушачи. При вентилацията се появи друг проблем - оказа се скъпа, вкл. и за използване и не я пускаха, а само си я имаше за пред проверяващите. Единственото работещо решение е никой да не трови останалите, т.е. да не се пуши. Тук проблемът е, че трябва врем, за да свикнат, че не се пуши тези 2/3 от хората, които заради цигарите не стъпваха в заведения, а понеже често пак се пуши, тези 2/3 все още рядко са
91
7
 
6
 
! Отговори
Ко? Не! преди 8 месеца
Ко било?! 2/3-ти били непушачи, а ?! :) И сега пълнят заведенията за непушачи, а ?! :) Аз за заведение, което е за непушачи и не е фалирало не знам :)
90
5
 
6
 
! Отговори
??? преди 8 месеца
Всички знаем как беше, освен по-младите, които сега преоткриват колелото. По-рано във всички заведения се пушеше и резултатът беше, че около 2/3 от хората избягваха да влизат в заведенията, защото там се пушеше. После сравнително наскоро се появиха и залите за пушачи и непушачи, което е пълна безмислица и не знам защо някои все още вярват, че така може. Няма как една компания отишла на заведение заедно, да я разделиш на две, а опита е доказва,че винаги когато има поне един пушач, цялата компания
89
2
 
2
 
! Отговори
ХАХАХА преди 8 месеца
До Ан1 Добре, че са празни, само дето ако нямаш резервация трудно ще седнеш! Ти си си направил избора, като ще пушиш си се тровиш само ти - навън, а не и още сумати народ вътре!