Дядо Венко, от София, бездомник… Не го подминавай, не извръщай глава

Ива Ганчева сподели историята му, а общината се погрижи за мъжа
1 май 2018 16:00,
44
Дядо Венко, от София, бездомник… Не го подминавай, не извръщай глава
Дядо Венко. Снимка: Facebook

Това е дядо Венко. Дошъл е в центъра от кв. "Дружба", където е живял в общинско жилище, но не е могъл да плаща наема и е останал на улицата. Няма близки. Има лична карта и получава пенсия.

Всеки ден разхождам кучето си и минавам през градинката до кафене "Мементо" на ул. "Г.С. Раковски", през която на ден от там минават стотици хора, разказва в профила си във Facebook Ива Ганчева и споделя с всички историята на възрастния мъж.

Последните дни ми направи впечатление, че този човек не става от пейката. Не просеше и не пиеше. Просто лежеше. Започнах да го заглеждам - изпит поглед, жив скелет. В събота - 28.04.2018 г., мъжа ми отиде и го заговори. Оказа се, че не е ял от месец. Причината - болка в гърлото и не може да преглъща храна. Купи му кока кола, за да може да се вдигне малко. Започнах да му нося чай и бульон.

Помоли ме да му потърся мазе, за което да заплаща наем, за да може да спи там нощем, имал пари. Помоли ни и за едно одеяло. В неделя, 29.04.2018 г., му занесох чай и бульон. Помоли да му купя 3 банана и искаше да ми даде пари. Купих му банани и естествено отказах да взема парите - казах му, че съм имала банани вкъщи, за да не го обидя.

На 30.04.2018 г. се свързах със Столичната община - директно с г-жа Минка Йовчева от Дирекция ''Социални услуги за деца и възрастни''. Номерът взех от сайта. Тя веднага се свърза с район "Средец".

След това ми звънна да ми каже, че на място е отишъл екип и веднага са започнали да подготвят документите на дядо Венко за прием в дом за социално слаби. На обяд отидох да го видя. Той не беше разбрал как точно ще стигне до там. Казал им, че има пари и ще хване такси или пък те щели да викнат такси.

Тъй като той е изключително слаб и едвам говори разбрах, че не са се разбрали. Да хване такси е повече от абсурдно. Звъннах отново на г-жа Йовчева. Тя веднага се зае и след малко отново ми върна обаждане, че към него тръгва Общинска полиция. След малко пристигнаха.

Изключително любезни и мили мъже. Като го видяха, веднага изнесоха носилка, хванаха още две момчета и качиха дядо Венко в буса. Питах го има ли още багаж, освен якето и шапката и той погледна одеялото. Казах му - то си е твое. Усмихна се и го постлахме върху носилката.

Изпратих го до полицейския бус, пожелах му да е здрав. Той ми каза: "Ех, момиче, само лоши работи ти направих като се занимаваш с мен".

Дядо Венко, нищо лошо не си ми направил. Радвам се, че те срещнах. Надявам се да оздравееш и да се оправиш!

БЛАГОДАРЯ ОТ СЪРЦЕ НА Г-ЖА ЙОВЧЕВА!!! ТЯ БЕШЕ С МЕН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ И НА НЕЯ ДЪЛЖА ЩАСТЛИВАТА РАЗВРЪЗКА ДНЕС!
БЛАГОДАРЯ НА ЕКИПА НА РАЙОН "СРЕДЕЦ" ЗА БЪРЗАТА РЕАКЦИЯ!
БЛАГОДАРЯ НА ПОЛИЦАИТЕ ОТ ОБЩИНСКА ПОЛИЦИЯ ЗА ДОБРОТАТА И СЪСТРАДАНИЕТО!
БЛАГОДАРЯ НА МОМЧЕТО СЪС СИНЯ ТЕНИСКА - МАРТИН, КОЙТО ЕДИНСТВЕНО СЕ СПРЯ ДА МЕ ПОПИТА ИМАМ ЛИ НУЖДА ОТ ПОМОЩ ИЗМЕЖДУ ДЕСЕТКИТЕ ХОРА, КОИТО НИ ПОДМИНАХА!

Този пост е за дядо Венко и всички хора, които днес му помогнаха!

Не трябва да извръщаме глави. Не трябва да подминаваме. Спрете и разпитайте - човекът срещу вас може да има нужда от помощ. Не коства нищо.

Дядо Венко е на 73 години. На толкова е и баща ми...

Имаше един прекрасен филм "Предай нататък".

Предайте нататък! Дори и един човек да помогне на друго живо същество, ще си заслужава.

Бъди здрав, дядо Венко!

PS На снимката нарочно не показвам лицето му, тъй като считам, че личността е неприкосновена!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Османее , заминавай и ти да свиеш гнездо в анадола , да се кланяш на "брадата" по 5 пъти на ден и те се обаждай ;)
39
0
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 5 години
Браво! Пускайте и такива новини, давайте пример на хората!
38
0
 
3
 
! Отговори
Iwan преди 5 години
До АнонименВие сте лицемер в случая. Кога последно помогнахте на някой в нужда? Да пишеш коментари да даваш акъл е много лесно.
37
0
 
7
 
! Отговори
Silviq преди 5 години
До Дада Общината спира да приема наемите от тези, които гони, и след няколко месеца извеждат хората, защото не са си плащали наема. Когато отидеш да платиш наема, касиерката казва: "не мога да ги приема, такава е заповедта".Това се случи на мен и дъщеря ми. Вече има нови блокове на общинските къщи.
36
0
 
10
 
! Отговори
men преди 5 години
До ИЗВЪНЕй, поредния злобар! Следващият път като смяташ да пишеш тъпанарски коментари просто си ги зпази за теб!
35
24
 
0
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 5 години
Не сте свикнали все още с гледката, защото комунизма ви е още в размътените глави. Скоро подобни скитници ще станат ежедневие и в България. Не е далеч момента..На себе си ли, на кого доказвате нещо с постъпки ??? Подхвърлен къшей хляб... защо не си го вземете у дома, като ви е скъп ?На такива и фас от цигара не подхвърлям, да допушат !
34
13
 
3
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Българите сте безскрупулни хора. За нищо не ставате. Турчина прави гнездо за щъркели тия помагат на старци. Не си гледате майките и бащите. Не ставате.
33
0
 
19
 
! Отговори
Свилен преди 5 години
Лошото е,че такива постъпки са прецеденти,затова и ни прави впечатление,все повече хора са готови да прескачат ближния си без да го поглеждат,да оскотяват и губят всякакви морални устои.Никога българите не сме оставяли старите си хора да умират без да ги погледнем,даже и под робство,но днес....
32
0
 
10
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
До ДадаНаема на общинското жилище е символичен. Големи ще са режийните - ток, вода. С една пенсия от 200 лв - 40-50 лв за жилище, през зимата 100 лв ток и вода (минимум) - остават 60 лв за ВСИЧКО друго.
31
1
 
10
 
! Отговори
Николай преди 5 години
До БЧКЖивота бил като медал и винаги имало друга страна? Нищо не си разбрал от живота, но имаш още време!
30
21
 
0
 
! Отговори
БЧК преди 5 години
Аз също съм жалостив, имам сърце и съм наясно, че живота поднася куп изненади.Но живота е, като медал... винаги има и друга страна.Логичен обаче остава въпросът, защо този дядо (а и много други) не са си "подложили" за старини ?Това е едно цунами, което предстои да ни залее ! Все повече стават хората с липса на финансова култура. Логично е това, че всички остаряваме... но по-лесно е да се живее на " MAX" и да се гребе с пълни шепи от живота. Сетне идва спане по пейки и ровене по кофите.
29
17
 
1
 
! Отговори
Дада преди 5 години
Има пари да наеме мазе, но няма пари за общинското жилище от което го гонят...Тази статия ми е малко нереална
28
0
 
16
 
! Отговори
Добре е написала преди 5 години
До не тръби.Добре е споделила, за да ни събуди за човещина, дано повече хора си помагат, щото като умреш, няма да те питат колко пари имаш, кой си изпреварил в живота а точно обратното кой те онеправданите, какво ти липсваше
27
0
 
25
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
БРАВО!!!!!!!!!!1
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво е това което четем тук, но още по хубаво е ...кога правиш милостиня, не тръби пред себе си, както правят лицемерците по синагоги и по улици, за да ги хвалят човеците...и дясната ти ръка да не знае какво прави лявата (Матей 6:2-3)..но събирайте си съкровища на Небето!Понеже сме православни християни, а не показни и самохвалещи се протестанти. И не осъждаме онези които не правят като нас понеже Господ е достатъчно силен да ги изправи.
25
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че хората трябва да се променят изцяло към добро и то в най-бързо време! Колко просяци и бездомни са убивани в съня си или пребивани за удовоствие? Колко психично болни са тормозени, бити, убити и са се гаврили с тях? И винаги насилието насочено към най-слабите.... Човека е имал късмет.
24
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъжна гледка :( Този човек е дал живота си за България. Трудил се е честно, за да може да се стигне до там, че да спи по пейките. Това е само един от многото случаи, който показва до какво състояние са докарани нашите баби и дядовци, майки и бащи. Да си пенсионер в България е по-лошо, отколкото затворник в нормална държава. По цял свят има социално слаби, да, но поне в Европа, към която се числим, тези хора получават адекватна помощ. Да не говорим колко са окаяни домовете ни за соц слаби...
23
7
 
26
 
! Отговори
Ме преди 5 години
Ааа, за това не е виновна демокрацията.Демокрацията, показва какви сме всъщност. Дава ни свобода да покажем себе си:))))Е, явно сме такива - безсърдечни, мързеливи и злобни )))Но, има светлина в тунела... младите са доста по-човечни и загрижени от моето поколение.
22
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ви демокрация- безразличие, злоба, завист, алчност! Всичко ни е сбъркано! А сега яжте банани!
21
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шапка свалям на дамата ,мъжът и ,и други като нея.И аз самия не малко пъти съм вдигал и помагал на стари хора от пътя,с ръка на сърцето го казвам.България за съжеление е пълна с овце и *** на Боко овчаря от село Банкя .