Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата

Искането за новата почивка идва от фондация "Безсмъртния полк"
Обновена: 9 май 2018 08:58 | 8 май 2018 21:05, Камелия Цветанова
129
Почивният май: 1, 6, 24, а сега искат и 9-ти, за Деня на победата
Снимка: bezsmartniatpolk.com

Девети май да стане официален български празник, предлагат от фондация "Безсмъртния полк".

Идеята беше подкрепена от Съюза на ветераните от войните на България и от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва на пресконференция.

Още по темата

Такъв прецедент вече има, например в Израел от миналата година 9-ти май е признат като празничен неработен ден, коментира Марина Дадикозян от Федерация "Съюз на съотечествениците", цитиран от БТА.

От една страна 9-ти май е денят на разгрома над хитлерофашизма и участието на България в този разгром, а от друга, това е и Ден на Европа, и не би трябвало хората да работят, а трябва да бъде един велик празник - такъв, какъвто е във всички страни, победили хитлерофашизма, посочи Павел Иванов, председател на Фондация "Безсмъртният полк".

Национален инициативен комитет от неправителствени организации подготвя утре шествие "Безсмъртен полк - България" за Деня на победата и Деня на Европа - 9 май.

То ще тръгне в 9:15 часа от Паметника на Незнайния воин и ще завърши с поднасяне на венци и цветя, а и концерт пред Паметника на Съветската армия в София.

Преди това, от 9:00 часа, ще има военен ритуал по издигане на националния флаг и знамето на Европа и поднасяне на венци и цветя на паметника.

Участниците в шествието ще носят снимки на свои близки, загинали във Втората световна война и в организираната антифашистка съпротива.

Подготвени са и над 30 табла с имената на загиналите над 11 хиляди български воини, съобщи Марин Петков, заместник-председател и главен секретар на Съюза на ветераните от войните на България.

Ветераните в България по списък са към 1 500 души, всички са минали 90-годишна възраст, а 24 човека тази година правят сто години, посочи още Петков.

България се включва за трета поредна година в инициативата "Безсмъртния полк", която вече се провежда в световен мащаб.

Миналата година в нея са участвали над 15 хиляди души в 40 града на страната, а тази година има заявки за участие от 52 града, съобщиха организаторите. Български представители ще участват и в утрешния парад в Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
2
 
3
 
! Отговори
666 преди 5 години
Чичо беше прав!
70
1
 
11
 
! Отговори
Bit преди 5 години
Идеята никога да не забравим паднали българи в ВСВ е наистина добра, без да възхваляме ОФ и дали е необходимо да копираме заглавието на руснаците "Бессмъртниiй полк"?
69
3
 
8
 
! Отговори
мънфич преди 5 години
До 79 БългаринЕй ! Рано си се надрусал бе ! Подготвяш ли си бельото за прайда ?
68
8
 
11
 
! Отговори
д преди 5 години
Единствените воювали под днешното знаме на Русия са бойците на генерал Власов от Руската освободителна армия, това е и армията носеща името руска през ВСВ. И са били признати като официални съюзници на Германия. Ама *** прости комунисти, кълват на евтина съветска пропаганда бетер каракуди.......и правят някви маршове под същото това знаме, оплювайки и отричайки малцината истински воювали за Русия руснаци.......
67
10
 
19
 
! Отговори
Българин преди 5 години
И какво сега, 24 останали живи шумкари и тълпа побеснели за власт комунисти искат да превърнат държавата в пореден цирк на безумни комунистически страсти!А стига идиотии,другаре!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ку-ку ку-ку ку-ку ку-ку ....
65
4
 
10
 
! Отговори
Искат го не преди 5 години
заради ДЕНЯТ на ПОБЕДАТА, за да афишират русофилските дружества желанието си си за "вечна дружба ' и "съжаления за изминали времена' с лозунги на руски, портрети на Сталин, Димитров, Путин.
64
3
 
12
 
! Отговори
Наполовина преди 5 години
До анонимника дето пише ...Браво на тези смели българи,които...И какво им е смелото ?Като вица за Бай Тошо. Той бил полулегален, защото се криел, ама никой не го търсил !
63
3
 
8
 
! Отговори
Крум преди 5 години
Нека първо да узаконим Проституцията и тогава да се кланяме законно за пари. От североизток нищо добро не е дошло в България. Факт............
62
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да празнуваме победата в междусъюзническата война между СССР и Германия ? Да празнуваме завладяването на България от червената армия , избиването на 50 000 българи и хвърлянето в затвори и концлагери на още 250 000 ,Да празнуваме изкуственото създаване на македонска нация и смъртта на хиляди българи в Македония ? Наистина путинизмът е психическа болест.
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес и немците празнуван без два човека дъщерята на Химлер и синът на Рудолф Хес все още живеещи в Мюнхен.
60
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз казвам целия май да е почивен...
59
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да ходят в маскве да си празнуват
58
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да празнуваме някаква чужда победа довела на власт крадци и убийци. От тази победа още не можем да се отървем.
57
2
 
15
 
! Отговори
А аз предлагам... преди 5 години
да обявим целия май за неработен! Какво толкова!На 7 май пък можем да празнуваме встъпването на президента Путин в новия му мандат.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на годинаКакво е "на година", Степан?
55
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия "патриоти" горе на снимката прописали на руски и карат по московско време.Според мене е правилно да си ходят в Русия.
54
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Денят на победата е на 8 май.
53
22
 
20
 
! Отговори
Той беше прав преди 5 години
За някои е ден на победата, за други е ден на загубата. За мен, лично, 9-ти май е черен ден, подобно на 9-ти септември. Това лошите побеждават добрите, ако мога така да го кажа.
52
17
 
20
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
А защо на 9 май, след като капитулацията на Райха е на 8 май? .......а да, забравих че русофилите са по московско време.