Шествието на "Безсмъртния полк" за втори път у нас на 9 май

В 37 града ще понесат портрети на герои от антифашистката съпротива
136
Шествието на "Безсмъртния полк" за втори път у нас на 9 май
Снимка: bezsmartniatpolk.com

На 9-ти май за втори път в България ще се проведе световната инициатива "Безсмъртният полк". Тази година ще се включат 37 български града, като жителите им ще шестват с портрети на свои родственици, участвали в антифашистката борба.

Така България става част от световното движение, в което участват 40 държави.

Миналата година, когато за първи път българи се включиха в инициативата, градовете бяха 16, припомниха от фондация "Безсмъртния полк".
 
Тази година се очаква участниците да бъдат над 40 000 души - двойно повече от миналата година, когато се включиха 20 000 души в цялата страна.

Официално е поканен да се присъедини към инциативата и президентът Румен Радев.
 
В София шествието стартира в 9 ч. с полагане на венци пред паметника на Незнайния воин. След това колоната тръгва към паметника на Съветската армия, където  в 10 часа приветствие ще произнесе посланика на Руската федерация Анатолий Макаров. Следва концерт, организиран от координационния съвет "България-Русия".
 
В България движението е инициирано от обществената фондация "Безсмъртният полк" през 2016-та година.

"Безсмъртният полк" обхваща над 40 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци. Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 "Безсмъртният полк" марширува в 36 държави.

В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

В момента инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
до тя НЕ ЗОМБИРАЙТЕ преди 5 години
ако всеки изкара портретите на дядовци и прадядовци учавствали в три войни не в една тогава да вдигнем цялото гробище със снимки на манифестация
101
0
 
0
 
! Отговори
145 преди 6 години
Не думай!
100
2
 
9
 
! Отговори
тя преди 6 години
Моят баща е бил партизанин от Трънския партизански отряд и доброволец в отечествената война! Почина сравнително рано на 63 години през 1988 година! С гордост бих носила портрета му на шествието " Безсмъртния полк". Това е почитта , която му дължа!
99
1
 
6
 
! Отговори
Николай преди 6 години
Много злоба има в коментарите. Това което сега празнувате като,, Денят на Европа,, нямаше да го има ако не бяха дадени тези 20 000 000милиона жертви само от Русия.Сега много от вас които се изказват и се крият зад анонимни имена можеше да бъдат репресирани но от нациска страна. Жалки сте жалки.
98
7
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ЕвроатлантикПърво за нас национал социалистите всички хомосексуални са психично болни и трябва да се лекуват. Второ след като забраняват Луков марш то и това почитане на касапи и *** трябва да се забрани. (комунизма е избил в пъти повече хора от нацизма)Трето който е горд комунист (по възможност пенсионер) да не се жалва, че живее зле защото именно вашите любимци като избиха всичко с малко повече мозък спомогнаха днес да сме на това ниво. 72 години вече страдаме заради комунизма
97
6
 
3
 
! Отговори
Баладжията преди 6 години
Айде стига сте намесвали и гениалните ви конспирации за Вазов. Той е бил един от най-отявлените русофили, до такава степен, че спокойно може да го наричате и русофил с капаци. Не случайно бяга от България и живее в изгнание, като за това време написва Под игото. Вие сте едни низки, жалки човечета, за които света е само русофилия и русофобия. Всичко хубаво и лошо от там идва. А живеете в собствената си мизерия, защото ви мързи и защото вечно някой друг ви е виновен и длъжен.
96
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Нещо да кажете уруди-------------------------------***,***,драги! Като теб.Хайде като започнат да манифестират комунисти повече от десетина души в посочените държави,ела ми се обади!
95
15
 
5
 
! Отговори
до 100 ) уруди= преди 6 години
Ако забелязваш, НЯМА една страна от бившия ИЗТОЧЕН блок да слави тази дата: с нея започна и черния период на тоталитаризма за нас във вариант социализъм.Шествуват онези, които не са били под сталински ботуш.Сег остава и нощните вълци на Путин да дойдат и да ги посрешнат с хляб и сол( то се знае КОЙ ще организира).
94
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До SILANCEВазов е цензуриран непосредствено след 9 септември - факт.ако вземеш едно издение на Под игото преди 9.9.44 ще видиш какво пише за анархиста Кандов и после как този текст изчезва / бива променян след девети :)имам няколко издания на книгата и след 9-ти е преправяна на местафакт!
93
10
 
6
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До SILANCE Твоите товарищи забранили и Дядо Вазов,който е написал на рашите да се махат, защото са се оказали не освободители,а поробители. Хич не се напъвай,защото само ще си докараш някоя херния и ще откажеш някой колебаещ се да дойде на лицемерния парад. Защото едва когато има /поне/ покаяние за жертвите на мракобесния режим на рашите,когато си признаят,че сталин е отгледал хитлер и двамата са се държали по един и същи начин в Полша /рашите и досега го правят/,тогава може да има и този парад.
92
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази новина не е ли за "Крими" раздела?
91
8
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Баладжията. Сега пък рИвеш колко си бил патил дядо ти. Поне не са го били,бесили, интернирали,уволнявали,арестували,принуждавали да гладува,защото му вземат продукцията за наряди /като не е мандра,ще е държавата-мандра/ и т. н.,и т. н.. Не бях чела по-*** интерпретация на някои "пооправени" факти. Но това е ерзац /заместител на немски/ - интелигенцията,която създадоха пуснатите от затвора крацди и други "хора".А еволюцията на Великите Българи към русофоби е най-показателна. Забранили и Вазов
90
4
 
10
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 6 години
Там сме, другари!Вижте сайта на инициативата къде и как да отпечатате портретите на вашите предци, които са участвали в антифашистката съпротива, и графика на шествията в различните градове на страната на 9 май - Денят на Победата!И да не забравите за Георгиевските ленти, на сайта пише къде ги раздават!
89
6
 
4
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До Баладжията. Назидателни другарю, с този тон и дървени преценки можеш да се подвизаваш само в кварталната партийна организация. Но не се сещаш,защото за нормална самооценка се искат нещата,които твоите товарищи за клали и разстрелвали още от светлейшата дата...
88
6
 
5
 
! Отговори
SILANCE преди 6 години
До натрапено царство. Натрапници са рашите! И то,след като са им разрешили американците и англичаните. А да си прожчел колко национални катастрофи са от времето след светлейшата ви дата?
87
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нищо не мога да кажавече повърн х като прочетох новината
86
6
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До Нещо да кажете урудиНищо не можем да кажем, благодарности на Костариканските бойци от втори и трети костарикански фронт, както и катарската група армии север, без тяхната саможертва (разбира се и тази на монголския флот), светът нямаше как да се освободи от фашизЪма.
85
7
 
10
 
! Отговори
Нещо да кажете уруди преди 6 години
В момента инициативата се провежда в държави като Великобритания, Франция, Русия, Австрия, САЩ, Армения, Германия, Израел, Ирландия, Исландия, Катар, Корея, Ливан, Швеция, Коста Рика, Полша, Италия, Белгия, Холандия, Черна Гора, Монголия, Норвегия, Приднестровието, Молдова, Азербайджан, Беларус, Казахстан, Киргизистан, САЩ, Узбекистан, Украйна, Естония, Малта, Австралия, Швейцария, Абхазия.
84
14
 
5
 
! Отговори
Еврогейатлантик преди 6 години
Да направим контрашествие с цветовете на дъгата. Да облечем латексите, да накичим гъзовете си с пера, да обуем чорапогащите, да начервим устните си, да залюлеем бедрата, да раздаваме радост, целувки и любов. Смърт на фашизма -свобода за народа!
83
3
 
8
 
! Отговори
водка атлантик преди 6 години
До Евроатлантикгордей се с деда си ама не се гордей с режима избил хиляди.а войничетата - бог да ги прости.като си войник нямаш много избор. пращат те да воюваш и това е