Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!

Доверието ни в ЕС се завръща след кризата от 2016 г.
8 май 2018 19:30,
224
Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!
Снимка: архив Bulphoto

Близо три четвърти от българите отхвърлят тоталитарните идеологии и практики. 3% от българите обаче приемат и одобряват практиките на тоталитарните режими.

Почти всеки десети пък е съгласен, че някои от практиките на тоталитарните режими са приемливи в някои случаи. 

Най-възрастните хора у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. Това става ясно от сондаж "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Още по темата

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Има обаче и една особеност - комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Поглед на запад

Според данните българите са проевропейски настроени и доверието в ЕС се възстановява, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават подчертано проевропейски настроени, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите "за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела, заключават от "Галъп интернешънъл".

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
6
 
9
 
! Отговори
факт преди 5 години
Какво нападате демокрацията , нещата които се случиха в България бяха подготвени , проведени и до ден днешен направлявани от същите тези комунистически структури верни на Москва ! И въпреки уродливия вид на демокрацията у нас положението е в пъти по-добро от периода на т.н соц. реализъм и това лесно може да се докаже сравнително с цифри . Гледайте филмите "Баш Майстора" и ще видите соц реалността , в която ни беше вкарал съветския комунизъм !
36
4
 
8
 
! Отговори
Врачанин преди 5 години
Китай си точи зъбките за Русия , не САЩ.Ама не казвайте на никой.Китай се задъхва и има нужда от нови територии и природни богатства.
35
3
 
13
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
Няма демокрация,това са имагинерни глупости. Защо трябва да се унищожи всичко в нашата хубава страна и да се продаде. Дали ще има доволни шастливи накрая?
34
3
 
9
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ако искате едно общество да загине или да го контролирате, помогнете му да направи революция и комунизъм ,и сложете лоялни хора към партията майка, а кадърните в лагерите до десето коляно натикани в ъгъла на историята!!!Какъвто и център властови в света да има с целия натрупан финансов капитал , нищо не струва ако срещу него, като противовес има повече умни и кадърни хора , но обединени, а не разхвърлени,купени васали и неорганизирани, както е сега!!!Живота е жесток!!!Агент Боби Франкити!ЦРУ!
33
6
 
10
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
32
5
 
13
 
! Отговори
Комунистите ограбиха преди 5 години
Комунистите ограбиха държавата и народа като използваха всички облаги преди да станат "Евроатлантици". Сега отново лъжат обикновените хора, които са наивни или неграмотни, че в близкото обозримо бъдеще ще бъде построен социален рай за тях. Станишев баща и Станишев син, две поколения са на държавна хранилка т.е. на наша издръжка. Резултата от тяхната дейност е фалит на социализма и най-бедната държава от ЕС при капитализма.
31
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е тоталитарна структура кой заплашва с глоби че не гоним руски посланици заради съмнения без доказателства ?Кой заплашва със спиране на субсидии, членство ако не приемаме "бежанци" ?кой принуждава страни да закрият армия , да нарежат ядрени си арсенали и да затворят абсолютно работещи блокове ядрени реактори?
30
1
 
11
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
29
7
 
11
 
! Отговори
Тк преди 5 години
Комунизмът е най-великата идеология, дори еврогеец като Юнкер почете Маркс. Стига сте гризали подметките му, само се хабите
28
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Режимът на Брюксел е по-тоталитарен от предишната система, не може да се каже, че беше режим, беше до голяма степен управление на народа, въпреки, че партийните мушмороци правеха не малко мизepии и поразии.
27
8
 
10
 
! Отговори
стефчо преди 5 години
за Българина комунизма е по-добър,защото сега е зверилник и надмощие над обикновенните хора!
26
4
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Русия скъса със социализма и възприе демокрацията. Защо е това противоборство? Някога се страхувахме да не би някой да ни отнеме соца.Той взе че пропадна.Ако Русия беше влязла в ЕС , НАТО щеше да се разпадне и всичко да си дайде на мястото.Ама Русия не иска да се пресъедини към цивилизацията.
25
6
 
13
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ПАМЕТНИКЪТ на Съветската армия- окупатор на България.Защо окупатор?Първо- защото напада и окупира България в момент, в който България е излязла от Тристранния пакт.Второ- защото налага насилствено комунистическо управление, нещо което никога нямаше да стане в редовни избори.Трето- Защото прави експроприация на частната собственост и разрушава най-успешното българско селско стопанство в историята.Четвърто- Защото не напуска страната ни 45 години и се бърка непрекъснато в живота ни.
24
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демонкрацията доведе новата национална катастрофа, тук недоумрели седесари се борят срещу най-светлите идеи - комунизма.Не се излагайте пред чужденците смешковци демокрадливи.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай робския труд не е забранен.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 свободния не са 25% зависимост над 80% е зависимоста ни от Русия.Нефтохим, Горубсо, Медет,АЕЦ КОЗЛОДУЙ, ТЕЦ - ВЕ ВАРНА, СОФИЯ, ПЕРНИКВ ТУРИЗМА.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоталитарни идеологии и практики има във всяка форма на управление, откакто свят светува...
20
5
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Путинова Русия няма да допусне напредъка на България... - няма сфера, в която дългата ръка на КПБ да не се ръга... - и нещо парадоксално: улицата срещу НС носи името на българомразеца Иван Сергеевич Аксаков, който през 1885 год. 24 брой на вестник "Русь" казва: "Всеки празник за българите е смърт за Русия"...
19
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В света никой не е стигнал до фаза комунизъм! Аз съм за социализъм като скандинавският! В момента в страната е някаква измислена демокрация и соц. политика, която я няма никъде. Хората като моите родители цял живот работеха честно. Израснали по време на фашизма със свински *** и по време на соца с качествени бг обувки. Вървяли преди 9.09 по черни пътища, по време на соца по асфалт и качествени тротоари. Е как е сега а по демократичните пътеща?
18
6
 
7
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Ония главамак с брадата, въшливия , където не се е къпел по цели месеци, как му беше името Маркс, и го изкарват личност на века, как така не се е сетил да опише взаимоотношенията между банкера и работника, или банкера и частника капиталист, ами е развил теорията за и взаимоотношенията между гадния капиталист експлоататор и пролетарията, и колко добре е развил теорията пари-стока-пари прим , как се създава принадена стойнос!За братчедите си евреи трябваше да пише пари-въздух-пари прим!Кели!ЦРУ!