Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!

Доверието ни в ЕС се завръща след кризата от 2016 г.
8 май 2018 19:30,
224
Тоталитарно ли е – отричаме го... Комунизмът – по-приемлив е!
Снимка: архив Bulphoto

Близо три четвърти от българите отхвърлят тоталитарните идеологии и практики. 3% от българите обаче приемат и одобряват практиките на тоталитарните режими.

Почти всеки десети пък е съгласен, че някои от практиките на тоталитарните режими са приемливи в някои случаи. 

Най-възрастните хора у нас, респективно последователи на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии и практики. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи. Това става ясно от сондаж "Галъп интернешънъл" по повод 9 май – дата, в която се чества ЕС. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнина от края на Втората световна война, която бе свързана с национален, но и с идеологически сблъсък.

Още по темата

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Има обаче и една особеност - комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Поглед на запад

Според данните българите са проевропейски настроени и доверието в ЕС се възстановява, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности.

Така в първите месеци на 2018 г. около и над 60% от българите споделят доверие в ЕС, докато недоверието се движи около около 30%. Конкретните числа сега са 58% доверието, а 31% недоверието. Така българите остават подчертано проевропейски настроени, коментират социолозите от "Галъп интернешънъл".

През 2016 г. подействаха няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на т.нар бежанска вълна, както и някои свързани кризи в устоите на ЕС. Такава например беше референдумът, с който Великобритания реши да напусне ЕС.

Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко обаче и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите "за" Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство, което допълнително насочва вниманието ни към европейските дела, заключават от "Галъп интернешънъл".

Изводите са от последното издание на ежемесечното националнопредставително проучване на "Галъп интернешънъл“, проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода "лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания са познати като "Политически и икономически индекс на "Галъп интернешънъл“. Независими са от външно финансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
4
 
15
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Със 120 долара пенсия (един обяд в САЩ) и 300 евро заплата (една нощ в клуб в Германия) - напред към "демокрацията".
16
4
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 5 години
В Китай не правят тухли на ръка още по малко пък деца на 10 год Китай са 1 млрд човека имат си достъчно хорар казах ти нямаш капацитет земек си глупав вазирай да слагаш минуси .
15
4
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Комунизма е еврейска конспирация!Фашизма е еврейска конспирация!Нацизма е еврейска конспирация!Холокоста е еврейска конспирация!Всичко се прави с цел да се контролират хората, да се тормозят и мачкат хората, и световния финансов капитал да няма бариери и прегради!!!Агент Джонатан Уудс!ЦРУ!!!
14
16
 
15
 
! Отговори
Свободният преди 5 години
Когато се отървем от руското влияние тогава ще се оправим . Те владеят 25% от икономиката а това опасно много
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 10Къде видя в 10 да пише за Китай?!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до 10Къде видя в 10 да пише за Китай?!
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Всичко, което си изброил е вярно, но то стана реалност благодарение на нашите управници.И Унгария е в ЕС, но виж какво прави Виктор Орбан!И Чехия, и Словения са в ЕС, но икономиката им е много по-различна от нашата и не отстъпват от интересите си!А нашите са д/педавци. Гледа да се награби в рамките на един мандат, правейки същевременно мили очи на новите Големи братя, за да са сигурни, че ще доизкарат мандата.
10
8
 
18
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
Китай е комунизъм да, и има частна собственост, явно за теб думата комунизъм е свързана само със държавния капитализъм. Китай има богати комунисти, но ти нямаш капацитета да го проумееш.
9
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво доверие се завърна в ЕС че не мога да схвана , превзеха ни без война , ръководят ни от разстояние , смятат ни за втора ръка хора , хранят ни с *** и прочие и прочие , не виждам какво доверие се е завърнало
8
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Само за селяните бъркаш. Те могат да бъдат успешни земеделски стопани, само ако са частници.Гибелта на българското село започна със създаването на ТКЗС, ДЗС и продължи с АПК.След промените грабежът бе завършен - почти нищо не се върна в реални граници. Внуците на гольовците с нахалство, заплахи, връзки и подкупи взеха неколкократно повече земя, отколкото са притежавали семействата им, заграбвайки най-качествените имоти. Но не знаят какво да правят с тях!
7
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме фашизъм и либерализъм и да бъдем колония проядена от корупция не ни трябна комунизъм.
6
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизъм все още не е имало никъде, болшевъзем е едно комунизъм съвсем друго Дали е диктатура или държавност също е спорно, гледайте Китай да не ви изяде със парцалите, докато вряскате срещу държавност, закон и ред, каквито либерализъма не може да предложи. Щом една система не ни дава да крадем безконтроло отричаме я. това важи на разкапаната от проказа територия.
5
11
 
18
 
! Отговори
Либералист преди 5 години
На 9 май 19 17 Българската армия разбива руските окупатори в Македония. Русия е разгромена от България на Южния фронт! Вечна слава на полк. Христо Бояджиев, полк. Георги Дреников, подполк. Минчо Банковски, полк. Кирилов и на техните лъвове !!! Черният ден на руската армия в Македония е закономерна последица от антибългарската политика на Русия по време на Първата световна война, когато Русия воюва срещу България по всички фронтове.
4
14
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По комунизма ако имаш връзки, ако си партиен член, роднина на активен борец, агент на ДС - всички врати бяха отворени за теб. И университети и шефски места и облаги и привилегии. Няма значение колко си некадърен. Това е пояснение за тея, родени след 1990та. А останалите се делят на 2 части - едните са били някои от горните типажи и сега плачат за чудовищния строй, а останалите са ги носили на гърба си.
3
21
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак грешни проучвания , над 70 процента от българите не одобряват политиката на ЕС и НАТО а повече от 50 процента си спомнят с тъга за комунизма , защото тогава имаше ред и дисциплина , нямаше престъпност а престъпниците се наказваха сурово , нямаше бедни и богати а средна класа , това е от мен да ви просветля
2
4
 
15
 
! Отговори
Комунизъм ли? преди 5 години
Аз до сега не съм чул да има комунистическа комуна в България, някой да знае?
1
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунизма е супер за селяните, необразованите и безкрупулните гадове и като се разпадне което е неизбежно, всички гладуват а най-големите измамници заграбват всичко а който е умен бяга на запад