Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров

Дори да не е запасен с храна може да оцелее, заяви Деян Петков
54
Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров
Снимка: Булфото, архив

Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян Петров. В 6:30 сутринта местно време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали почти до лагер 1. Днес, ако времето позволява, те трябва да достигнат до лагер 2, заяви пред БНТ Деян Петков, близък на Боян.

Още по темата
Спасителният екип може да нощува и в лагер 1 и в лагер 2, но те трябва да преценят и възможността за връщане. Изпратеният хеликоптер трябва да бъде от Непал, защото в Китай няма такъв, който да може да лети на тази височина, каза още той.

Във втори лагер може да оцелее много дълго време според нас. В трети лагер дори да не е добре запасен с храна, вероятно има продукти от стари експедиции, които да са замръзнали. Ако е в някакъв лагер, е възможно да е оцелял. Ако не е в лагер, може да си е направил заслон някъде, надява се Петков.

Акцията по издирването във вторник приключи без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го намериха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невъзможно заради изключително лошото време.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, като няма връзка с него от 3 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: ХималаитеБоян Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
12
 
5
 
! Отговори
аник преди 5 години
Защо непрекъснато се пише за него.Нали казаха че и друг път е изчезвал за дни може и сега да се появи.След като не е бил здрав сигурно е преценил рисковете.
12
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
do 10 И аз съм излизал в планината зимно време , но винаги с опитни планинари, а не да се правя на герой като този и да тръгна сам по чукаците. Видяхме го докъде стигна.
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи шерпите не са нощували в лагер 1, а наблизо? Прогнозата и за днес е за бурен вятър. Дано Боян Петров е в лагер 2!
10
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи си жалък! Цял живот седиш на сигурно и не си показвъш носа навън от кутийката! Няма как да разбереш какво е това да си в планината и да излезнеш от комфортната ти зона. Жалко...
9
3
 
28
 
! Отговори
Ф.С.В преди 5 години
Със сигурност ако е искал да умре по някакъв начин - то това би бил този начин - а не дълбока старост в леглото- Всеки професионалист с времето почва много да си вярва и да се надценява- Най добрите плувци винаги се давят - така е поверието при старите рибари от Южното Черноморие- Мисля че Петров е замръзнал и то още в близките 10 часа от липсата му - Колкото и да си трениран- Връх с бурен вятър студ и малко кислород- си взима "данъка" Дано поне намерят тялото му ..
8
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 6 Що за страст е това да отиваш на самоубийство, бе жалък ?
7
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Продължение на 6:Не мисля, че има човек, който да практикува високопланински алпинизъм, който да не е наясно с рисковете на тези височини! Там няма добри и лоши алпинисти... Там времето се променя за минути! Боян си е Боян! Човек, който след като е преживял толкова неща и се е спасил - мотивира хората! Той е пример, че дори и с такава болест, дори и след тежки премеждия - пак можеш да живееш пълноценен живот! Стига да го пожелаеш!Дано да се намира в лагер 2 или 3!Дано приключи всичко щастливо!
6
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вие всички сте едни жалки душици! Гледате само да съдите другите, но никога не съдите Вас самите! Явно до толкова е пропаднал нашият народ, че скоро ще удари дъното с висока скорост... Въпросът е дали ще отскочи и ще се поправи или ще се размаже... Защо не можете да приемете, че всеки човек е индивидуален и че всеки човек има страст, която преследва! Повечето го правят за собствено удовлетворение, но има и такива, които искат да мотивират другите и да ги накарат да живеят, дори и с болест!
5
41
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хм... само ни занимават с този. Вместо да посади дръвче, оня тръгнал по баирите да се прави на велик. Джурналята само чакат подобни новини и започват с тях да изместват вниманието на матpeяла от едни други теми...
4
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
E трябва да има труп, дано е мислил за застраховкатаче как ще живее семейството?
3
10
 
11
 
! Отговори
Без думи преди 5 години
До АнонименТова е копие на манталитета на ХП и него Бог да го прости. Всички се правят на Меснер но не са ... лошото е, че само близките им го разбират когато е късно вече.
2
14
 
13
 
! Отговори
Загрижен преди 5 години
Каквото е писано на глава на камък не ходи. Жалко, че не е знаел тази поговорка. това си е като болест ... за която не знаеш, че имаш. Да беше здрав ... *** дойди, но с диабет ... това си е пълно и осъзнато самоубийство. Да доказа на света и на се беси, че може при това много ... и защо не приключи .... защото както казах това си е болест на ума ... да се доказва но пред кого ... пред Бог ... едва ли някой може. Поредната жертва на егото.
1
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
11 дни на 7500 метра височина и Джон Рамбо не би оцелял. Жалко за човека, но така е като се е правил на корав и се е отделил от групата.