12% от смъртните случаи у нас – заради цигарите

36 на сто от българите пушат, доста над средното за Европа
62
12% от смъртните случаи у нас – заради цигарите
Снимка: Reuters, архив

Идеята на вицепремиера на се отпадне пълната забрана за пушене в закрити помещения отново отвори дебата "За“ и "Против“.

След като стана ясно, че ГЕРБ няма да подкрепи предложението му от Националната пациентска организация излязоха с официална позиция, в която приветстваха позицията на най-голямата политическа партия от управляващата коалиция.

Още по темата

Според данни на Световната здравна организация (СЗО) броят на настоящите пушачи в света е 1.1 милиарда души.

Ежегодно в света умират над 6 милиона души от заболявания, причинени от тютюнопушене, включително и непушачи, които са изложени на тютюневия дим. В България 13.5% от всички незаразни болести и 12.4% от смъртните случаи са в резултат на тютюнопушенето.

Данните сочат, че процентът на пушачите в България през 2017 година е 36%, докато средният за Европа процент е 28%.

България оглавява челните места на класацията на страните в ЕС с най-лоши здравни показатели по години живот в болест и загуба на трудоспособност, предизвикани от нездравословен начин на живот –прекомерна употреба на алкохол, тютюнопушене, прием на вредни храни, замърсен въздух и липса на физическа активност, посочват от НПО-то.

Според организацията тютюнопушенето е социален проблем и е тясно свързано със здравословното състояние и общественото здраве.

Крайно време е темата за реално подобряване на общественото здраве да се превърне в национален приоритет, по който да се работи сериозно и отговорно с изпитани средства и механизми, прилагани в много от по-напредналите страни по света. Не бива да забравяме, че здравният статус на нацията е определящ както за икономическия ръст, така и за тежестта върху социалната система. Ето защо трябва да има дългосрочна национална стратегия и политика, която да цели възпитание на подрастващите в посока ограничаване на ранното стартиране на тютюнопушенето, отказ от тютюнопушене сред младите, програми за подкрепа и намаляване на вредата сред тези членове на обществото, които не могат да се откажат от вредния навик, настояват от пациентската организация

Те техни сметки приходите от акцизи от горива и тютюневи изделия в хазната възлизат на около 4 милиарда лева годишно, като са поделени почти по равно.

Само акцизът върху цигарите представлява над 8% от приходите в националния бюджет и през 2017 година е в размер на 2.4 милиарда лева. В същото време, за сравнение, сумата от националния бюджет, с която държавата осигурява здравно деца, пенсионери, безработни и други, е точно наполовина от приходите от акциз, а именно 1.13 милиарда лева през 2017 година.

Национална пациентска организация счита, че е необходимо прилагането на нова стратегия и план за превенция на тютюнопушенето и намаляване на вредата от тютюн, както и за разработването на законови промени, които имат смисъл и биха довели до подобряване, а не влошаване на здравните показатели на българите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 36!/Цигарения дим убива бавно и най нахално мирише на фекалии!
14
23
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак казвам, никой не ви кара насила да се завирате при пушачите, или да им давате оценка. Но вие го правите, тъй като по правило пушачите са по атрактивната част от хората. Непушачите са скучновати и безинтересни хорица. В кръчмите примерно всичко читаво пуши, а бледите копия на хора стоят мълчаливо и гледат в точка! Сложете си ръка на сърцето и си признайте че е така :)
13
0
 
30
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Днешните цигари нямат нищо общо с цигарите,които се продаваха преди демокрацията.Сегашните вонят на всичко друго,не и на запалена цигара.Не знам какво се е променило,как обработват тютюна...Не съм пушач,нека пушачите с дългогодишен "стаж" да кажат прав ли съм.
12
8
 
33
 
! Отговори
Да преди 5 години
Няма по гнусно нещо от млада жена пушач.
11
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
една колежка дойде по работа при менкато ми обясняваше от устата и лъхаше на цигарени лааайнаотвратително нещоедвам изтърпях смрадта иот 50 смкой ги целува тези смрадли не знам
10
1
 
6
 
! Отговори
1-а се ражда надежда преди 5 години
всички които не са починали от земане-даване с тутюно матерялите, никотините и пушеците, шъ изпопукат от немане на земане-даване с тутюно матерялите, никотините и пушеците. само един мааалък процент, а то именно журналисти които описват вредите и ползите от тутюнурщенето ще пукант сопа защото не са предупредили хората че Буда от Химикал-лайте от векове не си говори с Буда от Банкя-лайте
9
5
 
3
 
! Отговори
стрес трес 13% преди 5 години
В България 12.4% от смъртните случаи са в резултат на тютюнопушенето. Например шофьор пуши в колата и изтръсква цигарта бъш у завоя. пепелта му влиза в очите. стрес и трес. друго по време когато чофьро *** слива а колата се движи, навлизайки в завоя и шевьорът с Д-то си е затиснал кормилото. стрес и трес а мое тест и ако е повредил тестшаците мани мани наместо да запложда шефиора от един удар праи сопрано и нема семе за заплод, майнъ!
8
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
21% от смъртните случаи у нас - заради нечовешкото управление на Гроб!
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От утре отказвам цигарите, спирам алкохола, ставам веган, продавам колата! Ще си купя свещи, уханен балсам и бял чаршаф да зачакам 100-годишнината си! Май трябва да изключа и всички медии, които скъсяват живота с над 25%?
6
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никога не съм опитвал цигари(33)това е нещото което ненавиждам.Определено жена пушачка няма да спи до мен и детето ми 100%
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дрехите и прическата смърдят на вкиснато зеле, зъбите им миришат на ***, кожата ви става отпусната и набръчкана, задъхвате се на втората крачка, но иначе - нееее, няма лошо да пушите....
4
1
 
10
 
! Отговори
минал през ада но преди 5 години
Които иска да откаже цигарите лекарството Чампикс ще ви помогне при тях се пуше и се пие лекарство след седмица резултата ще го усетите ,след като ви се пропуши ползваите мента чай ,тик так ментата отблъсква НИКОГА не слагайте в устата си ел.цигара това е по страшно от ист.цигара.Минах този курс и на вас ви го препоръчвам на тези които искат да се отървът от тези гадости.Ще ви бъде трудно но пак повтарям при препушване мента и никога ел.цигара На желаещите пожелавам УСПЕХ
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като с акциза се подпомага лечението на деца, защо само половината от сумата отива за тази благородна кауза? Как върви борбата с алкохола, замърсения въздух, вредните храни? Поне с някой труп няма ли да ги украсите, подобно на цигарите? И накрая, спрете войната по пътищата, безвъзвратно погубила толкова животи!!!
2
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Състарени преждевременно лелки на 32, с вид на 53 годишни, с повехнали лица, с напращели пърдялници от застоялия си начин на живот, с дрехи вонящи на клозет и покафенели зъби, но иначе фаса в ръка, чупим китки и стойки и се мислим за секс-икони.ГНУС.Абе женоря, цигарите никоя не са направили секси, нито красива, а точно обратното, разберете го.
1
1
 
7
 
! Отговори
Ker i преди 5 години
А сега но тровят и с измисления Iqos, който съдържа в пъти повече токсични вещества. Само гледат кал да изкарат пари от хората