8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян

Вече има и сателитни снимки, едната не върши работа, другата се обработва
Обновена: 11 май 2018 20:06 | 11 май 2018 16:07,
233
8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян
Снимка: Wikipedia

100 души от китайска страна са мобилизирани в издирвателната и спасителна операция на алпиниста ни Боян Петров, заяви на пресконференция посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Той потвърди, че заради изключително лошото време (буря и снеговалеж) двата хеликоптера, които трябваше да търсят българина, не са успели да излетят.

"При първа възможност машините ще облетят района около базовите лагери. Прогнозата за времето показва, че утре отново ще бъде облачно, ще вали сняг и вятърът ще бъде по-силен, но на 13 май ще има прозорец от по-хубаво време", каза той.

Още по темата

Дипломатът поясни, че групата от 100 спасители включва: опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката.

От информацията, дадена от посланика на Китай става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 спасители, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 ( 7300 м).

"В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време", настоя Хайджоу.

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, каза пред БНР, че шерпите, които издирват Боян Петров, вече са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре.

По други маршрути се придвижват още спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", уточни Деян Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента.

"Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Боян Петров е в неизвестност вече 8 дни. Той изчезна на 3 май по пътя към Шиша Пангма – поредният осемхилядник, който се опита да покори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
5
 
6
 
! Отговори
Андрей преди 5 години
Българина се изчислява парите на съседа. Няма край простотията ни.
146
8
 
2
 
! Отговори
13 преди 5 години
До АнонименNE GOVORI ZA NEGO V MINALO VREME, MOLIA!!!
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 166Ми айде - хващай и ти Балкана!О възвишени....пиещ нектар с боговете на Олимп!***!
144
7
 
5
 
! Отговори
до 154 Някой преди 5 години
Алпиниста Боян Петров е световно име не национално, естествено е че на национално ниво има интерес, А какво се отнася до финансирането не знам защо си останал в впечатление че космонавтиката , алпинизма , и дълбоководните изследвания са евтини , да скъпо е всяко едно от тези мероприятия, а риска също винаги е голям.Въпреки че там където се успее да се намали риска , ще се превърне в туризъм, дори в бъдеще може да има туризъм до Марс ,но засега не е дори достижимо.
143
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България се е напълнила със завистливи бедняци, които само в чуждата паница гледат и чужди пари броят. Повечето с радост бихте живяли живота на Боян, но нали сте прости и ограничени ще си останете само с мечтите. И не, не говоря да катерите планини, а да живеете живота, който искате. Вместо това ще си умрете като роби и след някоя година даже и децата ви няма да ви помнят.
142
3
 
9
 
! Отговори
до 161 преди 5 години
И Т.Живков писа трудове....на кубичен метър..и той връх след връх преодоляваше...Както каза някой долу - Суета , Самовлюбеност, Его, жажда за слава, безотговорност към децата му, и чист егоизъм - все смъртни грехове!Предпочитам да чета Кронин - там поне има хепиенд...живота е достатъчно тежък и без този!
141
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много е вероятно застраховка да има, но ако намерят трупа за доказателство, иначе не. Затова и жена му отвори дарителска сметка за спасителната операция.
140
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тръмпата да удари едно рамо с неко ядрена ракета.Да направи Шиша Пангма петхилядник.
139
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До някойВъпрос на възгледи за хуманността. Едно време имаше филм "Ако всички хора по света".Боян беше знаменосец! Той поби знамето на България на десет чудовищно трудни осемхилядника, на много също така трудни седемхилядници. Вземи и прочети книгата му! Там всичко е написано! А, и "Буревестник" на Горки! "Глупый пингвин робко прячет тело жырное в утесах....". Виждам колко много пингвини имаме...
138
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки втори парите смята. Спокойно бе хора, парите идват от застраховки и дарители. Никой от вас не е взел, че да им държите сметка.
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигнаха свет на крак заради един безотговорен фукльо.
136
1
 
14
 
! Отговори
лично преди 5 години
До до 151 Без риск няма успех. Но рискът трябва да е обмислен и премерен - т.е. вероятният неуспех да е поносим и да не води до драстични саможертви и най-вече до скапване на живота на други хора. Смелите разчитат на себе си, а безрасъдните разчитат на сляпата съдба, на Бог и на чудеса. Аз също имам мечти и сила и средства да ги постигна, но дали ще съм щастлив, ако разбия сърцата на хората, които ме обичат и които обичам, за да достигна своя собствен връх? Не, няма. Но има и компромис.
135
3
 
7
 
! Отговори
Старостилец преди 5 години
Господи, помилуй раба грешнаго Бояна!
134
2
 
17
 
! Отговори
до а преди 5 години
Точно обратното!Ако всички катереха върхове за едния гъдел - сега тебе нямаше да те има!Света е оцелял - заради скучния здрав разум!Заради тези - крили се, и раждали в пещерите!За тях - този щеше да е 100% луд!
133
18
 
13
 
! Отговори
a преди 5 години
Оскотяло племе, хора които и за една мунута не са напускали зоната си на комфорт, завистливци, псевдо моралисти. Ако всички мислеха като вас още щяхме да живеем в пещери.
132
3
 
18
 
! Отговори
някой преди 5 години
Оказа се национален проблем - всички медии от сутрин до вечер ни информират какво се случва с издирването.Не коментирам поведението на алпиниста, то си е /или е бил/ негов проблем - така е искал да живее, така е живял или ще живее.Но! Явно големи пари играят в случая - 100 китайци, един куп шерпи, 3 вертолета и обещана голяма награда за този, който го намери.Питам се - толкова ли са богати алпинистите, толкова ли много пари се инвестират в тях, толкова ли са значими?Не зная...
131
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се писа по въпроса даже и хеликоптери намешаха в писанията което е доста странно.На практика протокола е че грижата на алпиниста е да се добере при влошаване на обстоятелствата до някои от базовите лагери, ако не го направи сам никой не може да му помогне, а спасителните служби имат роля да се докопат да тези лагери да проверят дали е оцелял.Проблема е че спасителите не могат да достигнат до лагерите, дори и да е оцелял и да се добрал до лагер а времето пристиска всички.
130
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЛекарПоклон пред Вашия труден избор да се грижите за живота на всички...дори и на тези, които не го заслужават. Вие също рискувате и своя, и живота на семействата си, но пациентите никога не мислят за това. Ваши колеги върнаха Боян от смъртта, но той не се смири и не оцени живота, а сега спасители и лекари рискуват живота си да го спасяват. Не е честно да постъпва така, само заради собственото си его! дано да оцелее и да има достойнство да понесе последствията от действийта си.
129
2
 
7
 
! Отговори
до 144 преди 5 години
Не съм алпинист, но въпроса ти е следния защо тези които рискуват под една или друга форма ако успеят всички се чудят защо този е успял а те които не са рискували не са успяла пример Григор Димитров.А ако този които рискува не успее в начинанието всички казват това начинание е глупаво и не е трябвало да рискува, аз не бих рискувал въпреки че бих искал да съм успял в нещо но без да залагам нищо за успеха.Защо успеха не идва без риск, не знам не мога да отговоря , а без риск пък няма сполука
128
0
 
24
 
! Отговори
Шрьодингер преди 5 години
Може да е жив, може да не е. Зависи от толкова много факрори, че и Орак не може да предвиди резултата. Шансът е 50/50 както и мненията на хората. Едни се възхищават на хора, кито не се страхуват от смъртта, а други критикуват безотговорното им поведение, което застрашава живота и на други хора. Всеки един коментар тук изразява лично мнение, което е изконно право на всеки свободен човек. Имайте малко уважение един към друг.