8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян

Вече има и сателитни снимки, едната не върши работа, другата се обработва
Обновена: 11 май 2018 20:06 | 11 май 2018 16:07,
233
8 ден: Хеликоптерите не летят, 100 китайци тръгват да търсят Боян
Снимка: Wikipedia

100 души от китайска страна са мобилизирани в издирвателната и спасителна операция на алпиниста ни Боян Петров, заяви на пресконференция посланикът на Китай у нас Джан Хайджоу.

Той потвърди, че заради изключително лошото време (буря и снеговалеж) двата хеликоптера, които трябваше да търсят българина, не са успели да излетят.

"При първа възможност машините ще облетят района около базовите лагери. Прогнозата за времето показва, че утре отново ще бъде облачно, ще вали сняг и вятърът ще бъде по-силен, но на 13 май ще има прозорец от по-хубаво време", каза той.

Още по темата

Дипломатът поясни, че групата от 100 спасители включва: опитни алпинисти, медици и хора, които ще отговарят за логистиката.

От информацията, дадена от посланика на Китай става ясно, че спасителният екип се дели на 3 групи. Първата група, в чийто състав влизат 12 спасители, вече е тръгнала от Базовия лагер (5800 м) към Лагер 1 (6400 м).

Утре е предвидено 7 от тези 12 души да тръгнат към Лагер 2 (6800 м), а след това и към Лагер 3 ( 7300 м).

"В момента спасителите не могат да провеждат операция на височина над 7300 м, а причината за това е лошото време", настоя Хайджоу.

Деян Петков, който отговаря за логистиката на изкачването на Боян Петров, каза пред БНР, че шерпите, които издирват Боян Петров, вече са достигнали Лагер 1 и ще останат да пренощуват там, за да продължат утре нагоре.

По други маршрути се придвижват още спасители и алпинисти от Базовия лагер, за които до момента няма информация докъде са стигнали.

"Има и други екипи по маршрута - това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил", уточни Деян Петков.

Първата сателитна снимка на района се е оказала покрита с облаци, а втората се обработва в момента.

"Правим всичко възможно, за да получим образ от земята", каза Петков, и допълни: "Районът е много отдалечен и комуникацията е изключително трудна".

Боян Петров е в неизвестност вече 8 дни. Той изчезна на 3 май по пътя към Шиша Пангма – поредният осемхилядник, който се опита да покори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
15
 
! Отговори
до 145 преди 5 години
Какво могат да има кажат - "ами отивам там на едно място да се изкатеря и ще се върна. Сигурно. Ако не се върна, вижте там нещо. Ще се оправите. Няма да се 1те сираци по света я."Чесно казано да имаш 2 деца и да си поставяш живота на карта по тоя начин е висша форма на безотговорност. Ама доколкото разбрах, той е поддържал и Зелените, та не е много чудно.
126
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да го намират ЖИВ ДАНО!!!! или мъртъв поне за успокоение на близките му че вече байгън от тоя високоодухотворен екоталибан.Днес стотици българи са умрели ама не са се катерили по чукарите да си начешат въодушевлението та си умират безизвестни,егати наглостта вече занимават хората с личните трагедии на разни егоцентрици.
125
3
 
24
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
И стига с определения като "мъжкар","герой","корав","гордост за България" и т.н. защото вече ми се гади!!!Герои са тези по линейките които за мижава заплата и с риск за живота и здравето си спасяват животи!Вярно че това ни е професията но не и в такава ненормална държава където един алпинист е по важен от спасяване на животи всекидневно!!!Не съм злобен нито завистлив но просто това е едно хоби,един опит да се покажеш по-силен от природата но накрая се оказва че не е толкова просто!!!И губиш!
124
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля някой алпинист от висока класа да ми обясни какво заръчва на жена си и какво казва на децата си, когато тръгва на рисковано изкачване. Питам с уважение и най-добри чувства. До тук не видях мнение на опитен алпинист - страх ли ги е да кажат какво мислят наистина от солидарност или простосмъртен не може да ги разбере??
123
2
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 5 години
Не мога да говоря против човек когото не познавам.Просто животът на всеки си е негова работа и как ще го живее не е моя/наша/ работа.Но...!Не искам да ме занимават с това 24 часа дневно при положение че здравеопазването загива,хора умират всеки ден поради липса на помощ от държавата,липса на средства и закрити болници!Сценарият е е дин и същ-отклоняване на обществото от належащите проблеми!Аз не вярвам човекът да е оцелял с оглед неговото заболяване/дано греша/!Но това си е бил негов избор!Карма
122
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че все пак е умрял като мъж и с усмивка. Коравите хора знаят, че смъртта е неизбежна, затова не бягат от нея.
121
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напразно се хабят да го търсят. Освен ако не са решени да изорат 1/2 метър сняг няколко стотици декара.От дни повратят лошо време, силен вятър/снеговалеж, значи работата е сериозна. Не виждам на какво се надяват. Поредното попълнение в статистиката. Готов съм да се обзаложа, че дори и тялото му няма да локализират. Евентуално след години, по случайност.
120
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пожелавам на Боян да се оцелее и да си плати всички разходи по спасяването. И да върне парите на дарителите.
119
2
 
21
 
! Отговори
До Цент преди 5 години
Не виждам никакъв героизъм в катеренето на планини. Героизъм е да спасиш хора в беда рискувайки собствения си живот. Или на война защитавайки родината си. Тая простотия е рожба на съвременното общество. Не е имало алпинсти преди два века. Ама пуста суета. Как ще оставиш жена и деца и ще катериш върхове. Що за проява на егоизъм.
118
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът най вероятно е починал Това не е спасителна акция Търсят трупа защото без труп застраховка няма
117
1
 
22
 
! Отговори
Вълнаро преди 5 години
Надявам се да е оцелял, корав е, но не мога да приема такова безотговорно отношение към семейството. Ако си решил да живееш на ръба, не ангажирай никого със себе си. Не прави сираци. Когато си мъж на място, заебаваш всякакви красти и се грижиш за семейството си, като дадеш хляб в ръцете на децата си, троши глава, толкова ли е сложно да се разбере..
116
2
 
9
 
! Отговори
мх преди 5 години
До aa1830Моралът отдавна си отиде като гледам и професионализма. И в медиите и в хората
115
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дано е жив и да е успял да се приюти в Базов лагер 1 прим, където има сухо мляко от тибетски якове и консерви кюфтета по чирпански.
114
0
 
14
 
! Отговори
mn преди 5 години
До щерюТо затове е по-добре, когато няма информация да не се раздухва излишно и пишат глуспости. Вече заприлича на цирк. Жалко за човека.
113
2
 
7
 
! Отговори
до 122 преди 5 години
Ставате банален с вашият негативизъм.Няма страна,дори в развития свят,в която да не стават убийства,кражби,изнасилвания,катастрофи и прочие всеки ден.Миналата година в Северен Лондон някаква банда уби човек на 10 метра от мен посред бял ден.
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХанаМоме, гледай да скочиш С парашут, защото ако скочиш ОТ него бедрените ти кости ще излязат през ушите и няма да могат да те остържат о земята.
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Юлия Това е личен избор, както е личен избора на пожарникарите, миньорите, летците, планинските спасители ... Всички гореизброени са професии, занаяти. Основно помагат на другите.
110
3
 
15
 
! Отговори
любител катерач преди 5 години
Ей са отивам да изкачвам Мусала ако не се върна до 3 дена искам спасителна акция
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали това е адреналина на алпинистите, пробваш се, ако си голям мъж успяваш, ако не можеш защо си отишъл тогава
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
застрахователите се надяват спасителите да не открият тялото на Боян, за да не изплащат застраховката живот.