Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян

Два са в подножието на Шиша Пангма, изчакват утихване на вятъра
Обновена: 11 май 2018 08:01 | 11 май 2018 08:01,
148
Операцията започва: Три хеликоптера излетяха за Боян
Снимка: Facebook

Три хеликоптера, напълно оборудвани за спасителни акции, са излетели от летището в Катманду като част от операцията по издирването на българския алпинист Боян Петров.

Това съобщи Външно министерство на страницата си във Facebook.

Боян е в неизвестност от 8 дни. Той изчезна на 3 май в опит да покори поредния си осемхилядник – хималайският връх Шиша Пангма.

Още по темата

Хеликоптерите са излетели от Непал в 8,30 часа местно време. За това е било информирано българското посолство в Пекин в телефонен разговор с управителя на Simrik Air Pvt. Ltd.

Един хеликоптер остава на непалска територия в близост до границата за снабдяване с гориво на хеликоптерите, които ще извършват спасителната операция.

Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина.

В екипите са включени опитни пилоти и опитни алпинисти, включително хора, запознати с терена на връх Шиша Пангма от техни предишни изкачвания на върха.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
23
 
! Отговори
1 преди 5 години
Тука някви дучковци пишат, явно гледат много филми за Батман и Супермен. Ако беше така лесно да лети хиликоптер на такава височина нямаше да има толкова загинали алпинисти, Айде осъзнайте се. Не че не е възможно, само че тоя хиликоптер трябва да е изкорубен и да има още 100000 благоприятни условия, за да се случи това. То вятър, лавини и още хиляди неща, ама кой ти мисли за това, те анимационните филми до това водят.
43
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
600 левчета не е чак толкова ниска заплата за БГ.Особено за жени без образование, които не правят и кой знае какво по цял ден.А на нощните смени всички знаем какво правят. При това през работно време.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 45 А бе нали преди малко казваше че най-много до 6000 метра летяли хеликоптерите, а сега даваш на задна и казваш че са на 7500 метра. Виж колко си смешен, бе!
41
9
 
39
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Айде стига бе, той 8 часа трудно би изкарал в подобни условия ,вие след 8 дни се надявате да го намерите. Поне да му върнат костите на жена му, да упореби събраните пари за една подобаваща погребална церемония. Всички ентусиасти, търсачи на екстремни усещания, катерачи на осемхилядници са взели осъзнатото решение да рискуват животите си в името на личният си кеф. Прекалихте с лигавенето , жалко за семейството и до там.
40
0
 
9
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
Добре де *** ли си или само се правиш, всички разбрахме, че са в подножието, е и?? От там насетне питам аз, за летенето на над 7500??? Сега разбра ли ме или да го напиша по-бавно???
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 41 Реалните факти са хеликоптерите са вече на 7500 метра височина. А твоето е простотия.
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
35-ти Хората ти казват че са стигнали до подножието на върха, ти им казваш че не са стигнали?На посолството ни в Делхи ли да вярваме или на теб разбирача?
37
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре че беше Жан Кристофф да даде 100-те хилки, щото крадливите герберасти само се хвалеха и си правеха ПР, но не дадоха един лев. Въпреки че за три мандата откраднаха милиарди от народа.
36
3
 
10
 
! Отговори
До 39 преди 5 години
Ти сериозно ли мислиш, че 3 хиликоптера чакат вятъра, за да литнат на над 7500. На прочетеното от статията ли се осланяш или на реални факти??? Както и да е, дано е жив и здрав и го намерят, ако изобщо го търсят. Успех.
35
0
 
1
 
! Отговори
ox преди 5 години
bozheeeeew
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 35 Ами нали точно затова чакат в подножието на върха - да утихне вятърът и да започнат обходителните полети. Кое не разбра?
33
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не съм оптимист,а по-скоро реалист.много време мина,но дано стане чудо все пакколкото и да не ми се вярва
32
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Е то да бяха изчакали до Юни...
31
1
 
13
 
! Отговори
До 32 преди 5 години
Те и до Луната могат, ама нямат благоприятни условия. Хора, не сте ли гледали по тв имаше поредица за Еверест и хиликоптерите, да не мислите, че това са Родопите ей така да си кацат там. Божеееее
30
6
 
9
 
! Отговори
Кръстьо Перушки преди 5 години
Хеликоптерите могат да чакат там понеже друг бг *** - веган се кани да се катери, а този го пишете паметник нейде из каманаците!
29
4
 
19
 
! Отговори
Мислещ преди 5 години
За съжаление вече е късно. Ако беше оцелял, щеше да намери начин да се върне, но..... Късно е!!! Някъде е замръзнал.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
от 30 до 28 ми беше поста. При благоприятни условия исках да ти кажа че и до еверест могат да стигнат хеликоптерите.
27
16
 
28
 
! Отговори
Диди преди 5 години
Не разбирам!Пари за болни няма,за пенсии няма,а за някакъв си самозабравил се,самонадеян *** се впряга финансов ресурс за милиони!Никой не го е пращал там да се прави на мъж,още повече,че се е знаело,че времето се влошава и всички нормални хора са се върнали в базовия лагер.Не може държавата да харчи грешни пари за всеки луд,решил да си начесва крастата.Нито ме вълнуват самоубийствените им геройства,нито толерирам такъв тип спорт.Щом е преценил,че може да поеме риска...
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 24 А ти чети тази статия...чакат вятърът да утихне за да започне издирвателната акция."Посолството ни в Делхи е получило допълнителна информация, че хеликоптерите са стигнали в подножието на върха и изчакват намаляване на силата на вятъра, за да направят облитане на съответната височина."
25
9
 
10
 
! Отговори
Ghost преди 5 години
Акцията започва след 8 дни чакане... не искам да подценявам метеорологичната обстоновка нито животите на другите алпинисти и шерпи но мисля че ако наистина са толкова подготвени можеха в добре организирана и екипирана колона вече да са най малко на лагер 2.