1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София

Превозвачите ще окупират столицата по време на срещата на върха ЕС - Западни Балкани
Обновена: 12 май 2018 13:02 | 12 май 2018 10:30,
130
1000 тира срещу Макрон: Блокада от камиони за ЕС в София
Снимка: архив "Булфото"

1000 тира и автобуси се готвят да блокират София за срещата на върха между лидерите на ЕС и на Западните Балкани другата седмица.

Така българските превозвачи и техните шофьори са решили да протестират срещу новите европейски правила, които се подготвят по идея на френския президент Емануел Макрон, пише "Монитор".

Новите правила предвиждат шофьорите да се прибират до родното си място на всеки 3 седмици, след третия ден в страна от ЕС на шофьор да се плаща по нормите за командировки на държавата, в която е влязъл, да не се спи в кабините, а 45-часовата задължителна почивка на седмица да се изкарва в хотел и др.

Още по темата

Българските власти застанаха единодушно зад превозвачите. Кабинетът, всички партии в парламента и президента предупредиха, че новите изисквания на ЕС ще предизвикат криза в бранша.

Тировете ще започнат блокадата си на 17 май в 12.00 часа на обяд. Тогава превозвачите ще се съберат на входа на София – Цариградско шосе. Част от машините ще се насочат към резиденция "Бояна", а друга към НДК, ако кметът Йорданка Фандъкова даде разрешение.

По тава време ще се провежда срещата между държавните и правителствените ръководители на държавите членки от Европейския съюз и техните колеги от държавите от региона на Западните Балкани.

Срещата ще бъде ръководена от председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който ще представлява ЕС, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а премиерът Бойко Борисов ще бъде домакин. Темата на срещата ще бъде "Свързаност" – по отношение на транспорт, енергетика и цифрова инфраструктура, образование и други.

Всяка една от транспортните организации е поела ангажимент да осигури поне по 100 превозни средства и човека за мирния протест срещу европейските правила.

Въпреки получената подкрепа от държавата транспортният бранш е твърдо решен да излязат в центъра на София. "Протестът в никакъв случай не е срещу българското правителство, искаме да ни видят и чуят европейските лидери”, заяви председателят на АЕБТРИ Георги Петърнейчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
37
 
! Отговори
от Ра$$ово Ломско преди 5 години
Не разбирам защо протестират шофьорите - като цяло, новите правила са предимно в тяхна полза, а собствениците са тези, които ще трябва да си намалят печалбата!!
3
3
 
17
 
! Отговори
Грешка преди 5 години
Премиерът борисов ще бъде ДОМАКИНЯ, А не домакин
2
1
 
5
 
! Отговори
Макрон преди 5 години
Сам срещу всички :-)
1
6
 
15
 
! Отговори
ined преди 5 години
По какво могат да различат сгазения от ТИР Макрон от сгазено куче - при кучето има следи от спирачен път