Средната класа в България – има ли я, остана ли такава у нас?

Проф.Гарабед Минасян за разслоението в обществото пред Bllomberg TV Bulgaria
Обновена: 13 май 2018 08:10 | 13 май 2018 07:30, Елка Василева
135

 

Разслоението е добро до определено равнище. Ако обаче се прескочи този праг, вече става лошо, защото започва да се натрупва напрежение в обществото между бедни е богати. Това каза проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към БАН.

„Ако погледнем данните, които Евростат ежегодно подготвя, или кофициента на Джини, който измерва степента на разслоение на обществото, там има някакво средно равнище. Това равнище е около 22-23% и показва съотношение между бедни и богати. Колкото е по-висок този коефициент, толкова по-силно е разслоението,“ каза проф. Минасян в предаването „Клуб Инвестор“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Гарабед Минасян добави, че колкото по-силно е разслоението на обществото, толкова по-голямо е напрежението вътре в обществото.

„Ако е прекалено ниско – така, както беше при социализма у нас, тогава пък няма стимули за полагането на по-голям труд. Практиката е показала, че някакво равнище от порядъка на около 23-25% действа стимулиращо за икономическия прогрес,“ каза експертът.

Проф. Минасян поясни, че в България този процент е около 28-29%.

„Този коефициент на разслоение у нас е най-висок в целия ЕС. А това подсказва, че сме прехвърлили тази граница, която може да се счита като стимулираща икономическия растеж. Вече започва да се проявява определено вътрешно социално напрежение,“ каза Гарабед Минасян.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Средна класа се създава с подкрепа и с политики! Подкрепа и за силния. И за слабия - най-вече за слабия! Всичко в тази държава е объркано от мутренския подход към хората и общественото богатство!Ограничен достъп до съд. Ограничен достъп до здраве. Ограничен достъп до училище.Топлината е лукс. Храната е лукс. Електричеството е лукс. Онзи от Северозапада знае за какво говоря...Капитализъм с човешко лице - пълна илюзия!
62
3
 
8
 
! Отговори
Пешо от Каспичан преди 5 години
В крайна сметка ко е туй нещо средната класа?Как да разбера ква класа съм?Къв е телефона на професор Гарабед да му звънна да го питам?
61
7
 
9
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Един от СеверозападаБроят стотинки ама за цигари имат.Досега насила и с бой никой не ми е давал кредит.
60
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благодарение на руския олигархичен модел привнесен в България от управляващите ни русофили, у нас няма никаква средна класа.
59
7
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До хахаАз съм твърдо против лизингите и кредитите. Да, теглил съм и аз, от филиал на немска банка, фирмен кредит с 12% лихва. Реално с таксите и скритите такси, ставаха някъде около 15-16% , а през това време плащаш и осигуровки, и вссакви други такси, лицензи или патенти, ако си малък.Ток, вода, телефон, заплати, бензин, консумативи.Да не говорим, че преди да отпустан заема, искаха да го осигуря 5 пъти, с техника и имот,за да има евентуална ликвидност. А около теб, клиентите ти си броят стотинк
58
7
 
10
 
! Отговори
путинчев преди 5 години
В комунистическа ВЕНЕЦУЕЛА заплатите станали по 1.6 долара.Колко ли средна класа имат?
57
4
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До абе...А като идеш в бакалията, или детето ти каже"тате, купи ми..." , с какво ще платиш?
56
2
 
14
 
! Отговори
абе... преди 5 години
Аз предлагам да се разбереме всички за под 1000лв никой да не работи... Ама надали ;)
55
3
 
21
 
! Отговори
РЕАЛНОСТ ДНЕС преди 5 години
Средната Класа в България се Формира от Работещите в Държавната Администрация , Полицията , НАП , НОИ и Здравната Каса .Същия Модел на Гърция преди Кризата .
54
2
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До 1997Нищо чудно, от доброто управление на Герб и коалицията, зорлем да нокарате на власт и Корнелия и Виденов, но тогава ще е рязане до кокал. Няма да важи споразумението от времето на Станишев, падналите от власт да не ги закачат и разследват за каквото и да било. Всъщност, теб какво те бърка, нали си средна класа, във валутен борд сме, и можеш да живееш където искаш, даже и в Гърция, Англия все още, не се бой .
53
4
 
12
 
! Отговори
един преди 5 години
До Левон ГушотъпкянАз плюя по комунизма, но през 1989-та бях едва на 17, така че няма как да съм агент някойси. Иначе да, признавам си, като всички бях чавдарче, пионерче, комсомолче и виках УРА и ДА ЖИВЕЙ. Даже сигурно съм и вярвал чистосърдечно в победата на комунизъма.После границите се отвориха и в следващите години посетих няколко страни от ПРОПАДНАЛИЯ КАПИТАЛИЗЪМ. И вярата ми в комунизма се изпари.
52
2
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До хаха Не подаяния, а облегчения и възможност за образование, стимулиране на предприемачеството, обучение, облегчаване на изискванията чисто административно за малкия и среден бизнес, ясни и прости правила, и чиновниците да не гледат на частника като на потенциален враг, а като на човек, на когото да помогнат в бизнеса, защото им плаща косвенно точно той заплатите. Не всички могат да са предприемачи, но тези, които искат-да не им убиваме ентусиазъма и устрема.
51
6
 
12
 
! Отговори
1997 преди 5 години
До Един от СеверозападаАбе гледай да не дойде пак Жан Виденов да те управляча, че ще цъфнеш и вържеш.
50
5
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Единствения, който мислеше и се опита да стимулира някаква средна класа, някаква предприемчивост, е Симеон Сакскобурготски. Но той има много други грехове.
49
8
 
6
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До Един от СеверозападаЩом работиш за себе си, значи знаеш че може. не е невъзможно.А тези дето блъскат за минимална са мързеливи и некадърни.Какво да направим за тях?Да им даваме подаяния ли?Ми те ще ги изядат, ще ги изсе_рат и ще искат още.
48
2
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До проклятие Защо желаеш лошото на всички управляващи от Герб, фамилиите им и коалиционните партньори?
47
3
 
16
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Sinior Developer Учителка с две висши образования и 25 години стах, взима чисто 800, медсестра-малко по-малко. А това са сравнително добри и редовни заплати по нашия край. В завод на норма, с режим като при военно положение, 650-750 лева е нормалната заплата, около 1000 лева взимат специалистите. Има и изключения, до 1200, максимум 1500, но рядко и за добри специалисти. Масово-600-700. тези хора могат ли да си позволят почивка в Гърция или лизингов автомобил, при положение че имат 1-2 деца
46
9
 
7
 
! Отговори
1234 преди 5 години
До Един от СеверозападаПишеш пълни глупости.Лизингът и кредитът не са измислени в България.Даже и във Великата Русия ( която ти плаща ) колите се купуват на лизинг.
45
6
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До 1 90% от тези нови коли, са или служебни , или на лизинг.А защо само в София или голямите градове има движение на нови коли, макар и лизингови? И какво става с тях после? Една фирма в София, в Младост, до кино Арена, продаваща луксозни атомобили, има пълен паркинг с взети обратно, защото не удържат на лизинговите вноски...
44
4
 
13
 
! Отговори
Sinior Developer преди 5 години
Моят доход е 5. Жена ми(приятелката) вади 2. Нямаме никакви кредити. На месец пръскаме 4 и заделяме 3. Средна класа ли сме? Според мен, да. И двамата сме служители, а не собственици на бизнес.