Вартоломей vs. Светия Синод да е "църква майка" за Скопие

Той и Сръбската патриаршия пратиха гневни писма до БПЦ
39
Вартоломей vs. Светия Синод да е "църква майка" за Скопие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Вселенският патриарх Вартоломей І и Сръбската патриаршия са изпратили гневни писма до Светия Синод заради исканата афтокефалия от Македонската църква и заявлението, че признава Българската православна църква за "Църква майка", съобщиха от Синодалната палата.

Още по темата

Въпросните писма, ще бъдат разгледани на заседанието на Светия синод във вторник, каза Старозагорският митрополит Киприян, който е говорител на синода и председател на комисията, излъчена да води преговорите по въпроса на МПЦ, цитиран от "Монитор".

В писмата се изразява несъгласие БПЦ да признава под никаква форма Македонската църква и да не афишира, че й е Църква – майка.

Сръбската патриаршия е категорична, че по този въпрос право да взима отношение има само тя, тъй като Македонската църква се е отцепила от нея.

Вселенският патриарх Вартоломей І пък смята, че Вселенската патриаршия, както се нарича по силата на традицията Константинополската, е "майка на всички църкви" и затова дуемата й трябва да се зачита като последна инстанция.

Откакто през октомври миналата година от синода в София излязоха с решение, че ще съдействат за вдигане на схизмата от Македонската църква, нито един македонски архиерей не е идвал на официално църковно посещение у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Масква не иска силна БПЦ както и обединение на Македония и България
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"А какво ще каже Масква"а имате ли представа какви са поповете в скопската православна църква М?Сърбомански пандури и т.н. поглавар на т.н. македонска църква па и ОА лично преди две години нарече тези които казват историческата истина каква е "изр..оди на македонскиот народ"а сега пенизи и приспиване на "глупите татари"!Като нямате представа не пишете първосигнални глупости.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво ще каже Масква и КГБ ?Това е важното защото целия т.н синод на българската патриаршия е съставен от офицери от КГБ и не му пука за българските интереси а защитава руските!На Гергьовден не изпрати български свещеник в Ново село за панахида на загиналите български войници. Българските всши клирици са срам за държавата.
33
2
 
9
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 години
На кой му е през ку.ра какво мисли оня брадат ***.де.раст дето се титолува вселенски патриарх и на деге.не.ратите от сръбската църква? Как може македонската църква да се отцепи от сръбската след като македония е била през цялото време в границите на България? БПЦ като един трябва да защити суверенитетът си като самостоятелна и независима църква и да приеме настойничеството над МПЦ и да защити братята ни.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Охрид е Българския И Ерусалим.
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БПЦ И ЦЯЛОТО НИ ПОЛИТИЧЕСКО РЪКОВОДСТВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯТ ТАКА ЩОТО В БЪЛГАРИЯ МНОГО ТЪРЖЕСТВЕНО ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ 1000 НА ОА,ЗАЩОТО АРХИЕПИСКОПА НА ОХРИД Е ТАКЪВ И НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!Сърбите могат да се цункат,те са грабители и окупатори в Охрид,а по времето на ОА земите им са били България и не случайно точно тия територии на запад и юг от София са били тема България НЕ СЛУЧАЙНО!!Те нямат работа повече в повардарието но "бракята" ДА НЕ ХИТРЕЯТ А ДА СЕ ВРАЗУМЯТ!БПЦ Е НАСЛЕДНИКЪТ НА ОА И НИКОЙ ДРУГ!
30
2
 
9
 
! Отговори
Игумен преди 5 години
Българската църква и без това е абсолютно пасивна в духовния живот на българите и чака вярата у хората сама да се заражда. Нито се бори срещу всевъзможните секти и новоизлюпени клонове на всевъзможни църкви у нас, нито проявява някаква активност в обществения живот. Единствено прави бизнес със продажба на свещи, кръщенета и бракове. Ако и сега се направи на нечула и невидяла и не признае братската македонска църква, българите ще й обърнат окончателно гръб. За какво ни е тогава ако не ни помага?
29
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви тържества в Рим за Охридската Архиепископия??Непризнатата "македонска църква"която както и цивилните им политици си присвоява БЪЛГАРСКИ СИМВОЛИ,каква ОА може да има в името на скопската църква??Това е все едно Реджеп Ердоган да си прибави и Кснстантин Велики ВТОРИ в името и да покани Ципрас за отбелязване юбилея на "турския"град Византион,те такава е работата и с ОА на "македонците"!!Интересно че сърбите ще празнуват основаването на ОА??!!ПРИЗНАВАТ ЧЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИЯ!НЕ,ПРИСВОЯВАТ СИ ОА!
28
0
 
19
 
! Отговори
Баста преди 5 години
Аиде стига надупване и мазнене на сърби, гърци у руснаци! Те винаги са срещу нас. Защо ли? Защото сърбите и гърците заграбиха изконно български територии, а руснаците създадоха заедно със сърбите "македонската нация" и винаги са подкрепяли сърбите за сметка на българите.Нека най-после да започнем да отстояваме нашите си интереси. Баста на наглите наставления на сърби, гърци и руснаци! Ние сме българи и нашите дух, история и култура никога няма да се затрият!
27
0
 
9
 
! Отговори
Хаджия преди 5 години
Диоцеста на Македонската църква е старият български диоцест, пренесен от патриарх Дамян, по молба на Самуил от Дръстър в Охрид. И няма какво да ми се правят на отворени гърците, неграмотните криминализирани руснаци, и сърбите. Каквото е било пак ще бъде. А номерата на вселенската патриаршия са ни ясни - издават свидетелства за хаджилък уж само на гръцки и на руски - само че като се намесят евреите издават и на български, няма къде да идат- време е БПЦ да си възстанови и седалището в Йерусалим.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция и Турция са врагове на България!!!!2 века-византийско робство,5 века-турско робство!! Още помним историята!!!
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пa те от синодя вече сa проглaсувaли въпросния кaзус- 8 ПРОТИВ, 3 ЗA и един ( оня дето зaмествa пaтриaрхa) ВЪЗДЪРЖAЛ СЕ! A въпроснaтa " комисия" е рaзпуснaтa, решено е под нaтиск от решетников дa НЕ признaвaме сaмостоятелност нa Мaкедонскaтa църквa! ПРЕДAТЕЛИТЕ от синодa нямaло дa учaствaт и нa общите тържествa в Рим по случaй 1000 г. нa Охридскaтa aрхиепископия!Срaм, позор и стрaх от руснaците...
24
0
 
12
 
! Отговори
?!? преди 5 години
На Вартоломей смъртния грях не му е чужд - лакомия!
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има си хас гърка Вартоломей да направи нещо за българската църква. Основна задача на Цариградската патриаршия още по турско е било изкореняването на българското самосъзнание. За нас е било двойно по-трудно тогава, защото освен срещу турците е трябвало да се борим и за църковна независимост.А какво стана сега при освещаването на българската църква в Истанбул? Вместо българите да осветят нашата църква се намърда пак гръка Вартоломей с мълчаливото съгласие на цялата българска делегация.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вартоломей фанариота като грък е много ясно че ще е против българите и за сърбите,та нали фанариотите са продали БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ в повардарието на сръбските окупатори в случая както ги наричам сръбските шовинистки попища!Гърците нямат проблем скопската църква да е на сърбите АМА АЗ ИМАМ ПРОБЛЕМ В БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ ДА МИ ВИЕ СРЪБСКИ СВЕЩЕНИК!Затова обаче фиромите да си решат проблемите С ФАЛШИВАТА СИ ИСТОРИЯ и тогава да седнат поповете на сериозен разговор!Вартломей и сърбите у к..ец!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тъй като Византия я няма,следващите са били българите,на които се пада правото на върховен православен център - Охридската или Търновската.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са хитри..............искат да командват православието чрез тоя мазник и гадняр Вертоломей...............БГ-патриарх и БПЦ не трябва да им се връзват на византийските номерца!!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименЦелта е православните народи и църкви да бъдат скарани.............кога ще го разберете??Не,бе!Този склеротизирал мазник Вартоломей,знае много добре какво иска дъртака,иска да вземе нещо което не е негово,Българската и Константинополската патриаршии са били в спор преди 100-200 години кой е върховния и къде трябва да е центъра на православието,спора де факто е бил между фанариотите и българите,но фанариотите плащат рушвет на султана и султана решава центъра да е в Истамбул,а не в О
18
2
 
15
 
! Отговори
Бояришник преди 5 години
"Братска" Русия също е против. Сами си правете извода колко е братска. Ако не ви е достатъчно, че точно тя даде благословия за създаването на измислената македонска нация.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бартоломея е бабата на Охридската, не е майката. Истанбулската баба сама го казва.