Неофит за Македонската църква: Те са наши братя, да чуем и тях!

Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме
27 ное 2017 12:07,
90

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Македонците са наши братя и да приемем протегнатата ръка на Македонската православна църква е най-малкото, което можем да направим, коментира българският патриарх Неофит минути, преди да вземе участие в заседание на Светия Синод, на което се очаква да бъде обсъдено бъдещето на статута на Македонската църква.

Този месец от Македонската архиепископия отправиха молба, в която настояха да бъдат признати за независими от страна на Българската църква. Ако това се случи, от Охридската архиепископия изразиха готовност да обявят Българската патриаршия за своя църква - майка. Стотина застъпници на тази идея се събраха сутринта на мълчаливо бдение пред сградата на Синода в София, в която се провежда заседанието.

Още по темата

"Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. Все пак трябва да се чуе и тяхното становище, защото сме една църква и не трябва да допускаме сериозни разделения. Когато сме убедени, че всичко е извоювано, тогава ще празнуваме", посочи патриархът, цитиран от "Дарик".

Решението за Македонската православна църква (МПЦ) се бави толкова години, защото е сложен и трябва много добре да се обмисли, каза още патриарх Неофит в отговор на журналистически въпрос.

Негово светейшество отбеляза, че този въпрос трябва много добре да се обмисли, решението да бъде взето с мнозинство и православните църкви да имат ясна представа за въпроса за автокефалията, който не беше разгледан на миналия Критски събор.

На въпрос дали БПЦ ще има силата да защити МПЦ пред останалите православни патриаршии и дали ще поеме "протегната ръка от МПЦ", българският патриарх отговори, че това е най-малкото, което може да се направи, защото те са наши братя и наш народ, и ще се стремим да запазим неговото единство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Popoff преди 6 години
Достоин,Достоин,Достоин е дядо Неофит!
83
3
 
4
 
! Отговори
Аспарух преди 6 години
А кой крещеше с цяло гърло "бугри-татари"??? Ще забравим, защото сме по-добри и отново ще приемем заблудените си братя.
82
5
 
5
 
! Отговори
до 81 преди 6 години
Макетата искат да се отделят от всички и да им откраднат историята и да им разрушат паметниците какво пък на тебе не ти е ясно. Макетата се научиха от сърбите да забивта нога в гърба те са си прави за своя си интерес но и ние да си гледаме нашия.Като ги вкараме в ЕС и ще ни се качат на главата.
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ше чуете вие ? ше нарисувате некоя майка с няколко ръце , да си събирате монети за здраве
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 57 - като не са съхранени такива сведения по каков съдиш че досието "Симеонов" е действително а не е изфабрикувано и подметнато?
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 62 - Охридската архиепископия е била автокефална през 15-17 век, когато закриват Търновската патрирашия и тя се явява нейн правоприемник.
78
1
 
9
 
! Отговори
Историчар преди 6 години
Македонски българи - това е правилното!!!! А македонци - това е определение по-скоро митологично.
77
3
 
3
 
! Отговори
българина до 76 преди 6 години
няма как да стане директно, десния жел'ев призна първи в света македония, те са отделна държава, толкова години македонската църква кара без нас, това което правят е жест за обединение но никой няма да ти разреши да го направиш отраз. момента е подходящ защото другите имат достатъчно проблеми в момента, рядък момент. македония ще е част от България
76
2
 
3
 
! Отговори
до 75 преди 6 години
признаване е равносилно на независима тяхна църква другото за сурогатни майки и прочие е една пълна лъжа Две държави със две църкви ха-ха-ха абе всички ли сте прости бе. Предлагам русофилите да се самоопределим като руснаци, ъ ??? Искаме си своя църква и територия.
75
1
 
5
 
! Отговори
българина преди 6 години
стъпка по стъпка един народ една държава, от което се страхуват всички от сащ до русия, турция и всички съседи, но това е пътят ни. Съединението прави силата! трябва да *** възмездие за ньой и не само за него.
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турците 5 века не можаха да ни разделят седерасите и БПЦ днес ни разделиха. Макетата вече си имат и собствена църква ами добре аз със макетата не съм Брат повече техен си е проблема Искат църква нека си имат.
73
2
 
5
 
! Отговори
РУСИЯ ДГД! преди 6 години
БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ --САМИ ЩЕ СИ РЕШАВАТ ЦЪРКОВНИТЕ ПРОБЛЕМИ!НЯМАМЕ НУЖДА ОТ "КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРАВО-славни СЪВЕТНИЦИ" ОТ КГБ!България и Македония са абсолютно Независими Държави със собствен ЦЪРКОВЕН ЖИВОТ!!СЛАВА НА БЪЛГАРО-МАКЕДОНСКОТО ЦЪРКОВНО ЕДИНСТВО!!!!!!
72
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60 Заев бил национален предател и никой не го обочал!Затова ли миналия месец на общинските избори,тотално отвя Груевски и неговата просръбска ВМРО-ДПМНЕ?
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво признаване,когато в македонските медии се пуска слуха,че някой им бил поставил на масата за подпис на македонските владици писмото което пратиха до синода на БПЦ,и заставили да го подпишат с което ,да признаят,че БПЦ е църква-майка на МПЦ.Имали сме скрити намерения и сме щели ,да ги побългарим!
70
3
 
2
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
Не признаваме рилигиите , фашизма и комунизма . Избиха половинато човечество.
69
1
 
4
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Правилно го е казал Анонимен 63. Та да не им се връзваме за пореден път на македонските номера. И щом са наш народ и наши братя няма що да са разделени от нас по църква. Пък и много майки за бозане искат. Ако може руска, сръбска, гръцка българска, че и европейска.Това уж разведряване на отношенията има нужда от проверка във времето. Щото ни се подмилкват за помощ за ЕС и , ако може по-лесно бг гражданство да получават. Познавам ги лично такива. Вече с бг паспорт, но все така македонисти.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 Това не е вярно!Охридската Архепископия е съществувала още преди завземането на Охрид от България през 9век.Тя е продължител на архепископията Прима Юстиниана от 5век, подчинена на Вселенският Патриарх.След падането на Преслав ,БГ Патриарх се ме..сти в Охрид.Василии *** отново е подчинява на Константинопол с титлата Архепископия на цяла България.
67
1
 
5
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
Брях, що братя сме имали? То не бяха руснаци , турци , а сага и македанци.А сме били само 4-5 милиона. Ми ако сметнем и братовчедите , малиии?
66
0
 
1
 
! Отговори
шоу ляб и сеир преди 6 години
До Анониментова с преводача си е голяма шльокавица - така си кълчат езиците с натъртени србски ударения на поизяден диалект, че и самите македонци накрая се оглеждаха отдеканка е преводачОт
65
4
 
4
 
! Отговори
СТИГА ГЛУПОСТИ! преди 6 години
НЕПРИЗНАВАНЕТО НА МПЦ---Е ПРЕДАТЕЛСТВО ,КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ!!!ВСЯКО ОВЪРТАНЕ И ОТЛАГАНЕ НА ТОЗИ ЦЪРКОВЕН ВЪПРОС ---СЛУЖИ НА РУСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ ЗА РАЗДЕЛЯНЕТО И ЗАВЛАДЯВАНЕТО НА ДВАТА НАРОДА И ПРЕВРЪЩАНЕТО ИМ В "ЗАДЕНАЙСКИ ГУБЕРНИИ"-ПОДЧИНЕНИ НА РУСИЯ!!!"КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО КЪМ РУСИЯ" ---Е РОБСТВО НА АЗИАТСКИ ДИВИ И ПИЯНИ ГОСПОДАРИ!!!КРЕПОСТНИЧЕСТВОТО КЪМ РУСИЯ ---Е СЪЩО ВИД "РОБСКИ КОМУНИЗЪМ"!!!