Хазната на излишък с близо 900 млн. лв. към края на март

Данъчните и осигурителните приходи са повече
22
Хазната на излишък с близо 900 млн. лв. към края на март
Снимка: архив, БулФото

Излишък по националния бюджет в размер на 880,2 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 287,6 млн. лева отчете финансовото министерство за първото тримесечие на годината.

Салдото по Консолидираната фискална програма (КФП) на касова основа към месец март е положително в размер на 592,7 млн. лв.

Основните фактори за превишението на приходите над разходите са добрите параметри по изпълнението на данъчните и осигурителните приходи по националния бюджет, съобщават от правителствената пресслужба.

Постъпилите приходи и помощи по КФП са в размер на 9 218,8 млн. лв. или 24,1% от годишните разчети. Съпоставени със същия период на предходната година, данъчните и неданъчните приходи нарастват с 621,1 млн. лв. (7,3%), докато постъпленията от помощи са по-ниски.

Разходите по КФП (вкл. вноската на България в бюджета на ЕС) към март 2018 г. възлизат на 8 626,2 млн. лв., което е 21,9% от годишните разчети.

Ръстът на разходите спрямо същия период на 2017 г. е основно поради по-високия размер на социалните плащания, свързан с базов ефект при разходите за пенсии от увеличението им от юли 2017 г. и увеличението на две стъпки през 2017 г. на размера на минималната пенсия (от юли и октомври), по-високи разходи за персонал (основно поради увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал в системата на средното образование) и нарастването на капиталовите разходи (основно по сметките за средства от ЕС).

Размерът на фискалния резерв  към 31 март е 10,1 млрд. лв., в т.ч. 9,5 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 0,6 млрд. лв. вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Веднага да се дадат за саниране на панелките, или на Шиши.Абе директно на Московията. Майната им на пенсионерите и безработните...
21
0
 
3
 
! Отговори
д-р Дрее преди 10 месеца
За това пенсионерите с 200 лева пенсия а болните мрат , като пилци.
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това пари лиса -900 милиона.
Той краля на кокаина Ескобар ги е изкарвал за полвин година
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Търтеите от ЕС наливат по 3-4 млрда на година и ръста на икономиката идва от там. В същото време братята от раша не плащат данъци и ни скубят като невидели. Лукойл 47 милиарда приходи за 5 г и нито лев за данъци.
18
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
като имаш повече е нормално и никога не се ГОВОРИ , нормално е ТЪРТЕИТЕ от ЕС да поискат ПОВЕЧЕ ,А другиите кучета ги яли
17
0
 
6
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
но за сестрите няма повишение а за болницата увраца съвсем няма заплати
16
0
 
14
 
! Отговори
тнт преди 10 месеца
Понятието "данъчен излишък" е пропаганден,а не финансов термин. При добре планиран бюджет няма нито излишък,нито недостиг. Тъй като сегашния бюджет е разчетен за цена на нефта около 65 долара, когато към есента стигне 90 долара изведнъж тези,които сега се бият в гърдите,че има "данъчен излишък" ще получат пълна амнезия.
15
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
- Тюх, брей, разбогатехме се...
14
3
 
1
 
! Отговори
А иначе преди 10 месеца
От статията излиза, че данъчните са си свършили перфектно работата, както е събщила правителствената пресслужба. А истината е, че заплатите се увеличават, най-вече в София, и оттам идва повече данъци.
13
1
 
11
 
! Отговори
:):) преди 10 месеца
тези пари ще се усвоят в едни проекти извънредни , за едни наши хора, пък вий се радвайте на герберски уружай....грънци
12
0
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 10 месеца
Кой изяде 1 милиард закуски на децата?
11
0
 
8
 
! Отговори
Сорос каза: преди 10 месеца
А така, само бой, секс и ниско стригане!
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Образно казано . Сиромах човек , жив дявол . Сиромах Държавник - жив бирник . Всеки да се спасява поединично . Ама надали .
9
1
 
10
 
! Отговори
Елита каза: преди 10 месеца
Скътани пари от данъкоплатеца, това не е за хвалба, за оставка е. Данъкоплатеца лишен от услуги.
8
0
 
8
 
! Отговори
Jek преди 10 месеца
Яко пари в държавата, само дето наоколо е пълна ***, дупки, мърсотия, разбити тротоари, мръсен въздух, корупция. До края на годината ще генерираме излишък от 100 млрд евро. Само гледайте.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За това ли изместихте заплатите на държавните служители в края на месеца, за да може да се съберат пари? Ми направо го направете като в частният сектор, давайте ги в следващият месец, така ще икономисате една заплата.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ляжа е . Ние разполагаме само с долари и евро . Чак пък резерв . А на американските сенатори какво дадохме .
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За гей паради ли ги пазят??? А хората в същото време умират без лекари, лечения и лекарства, доходите мизерни, данъци, такси и цени завишавани всеки месец.....
4
6
 
1
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 10 месеца
Ще платим на наша фирма за пазене на черната дупка "Белене"доката решат тези разпаднали се *** ще стават ли на АЕЦ или не ....е срещу 10милиарда евраци разбира се ...
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пратете още шерпи и въртолети