Доклад: Лотарията не пристрастява, пълни бюджета!

Юристи препоръчват широко обществено обсъждане на промените
75
Доклад: Лотарията не пристрастява, пълни бюджета!
Снимка: Dnes.bg

Да се проведе широко обществено и експертно обсъждане със заинтересованите страни във връзка с предлаганите ограничения за лотарийните игри. Това препоръчва правният екип на Института за модерна политика в доклад, изпратен до премиера и депутатите.

Още по темата

Институтът препоръчва още да бъде направена детайлна оценка на фискалните и социални ефекти от предлаганите рестрикции. Според документа те ощетяват бюджета, бизнеса и хората.

Приходите от игралната индустрия като цяло в България съставляват едно от големите пера в държавния бюджет, което бележи устойчив ръст през последните години - от 60 млн. лв. приходи за държавата през 2014 г. до повече от 138 млн. лв. през миналата 2017 година.

Според доклада лотариите плащат най-високите данъци – 15% от целия приход от билети, а останалите фирми – корпоративен данък от 10% върху печалбата.

21 държави в ЕС имат по-ниски данъци за лотариите от България, в 1 държава данъците са идентични с българските, а 4 държави са с по-висок данък. Според доклада не са верни твърденията, че в ЕС рекламата и разпространението на лотария са "забранени" или по-рестриктивни отколкото у нас, както и че има ограничения в разпространението.

Експертите обобщават и резултатите от 92 научни емпирични изследвания след 2000 г. относно "хазартната зависимост". Процентът на лицата, които покриват петте медицински критерия за "хазартна зависимост" в Европа варира от 0,12 до 3,4%, в САЩ е около 3,5%, в Канада 2%.

Установено е, че това няма причинно-следствена връзка с лотариите, както и въобще с мащабите, рекламата и разпространението на лотарийните игри. Значение за "хазартната зависимост", макар и незначително, оказва рекламата на т.нар. "твърд хазарт" (казина, рулетка, покер и пр.), се посочва още в документа.

Лотариите са обект на строга държавна регулация и осъществяват дейността си под стриктен държавен контрол, а лотарийните билети са ценни книжа по действащото законодателство.

Докладът илюстрира и разпределението на приходите от лотарийни билети, съгласно действащата законова уредба. 100 единици приход от билети се разпределят – 15 за данъци (от които 1,5 в Национален фонд "Култура"); средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 – търговска отстъпка за разпространители; 10 – реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
14
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Всеки народ си заслужава управляващите! (Колко съм деликатен, а! А мнението ми за нас като народ е супер нецензурно...)
44
2
 
7
 
! Отговори
ss преди 5 години
лошото е че не е само хазарта, което точи парите на хората то е едно от главните но не е само той, поне е доброволен ако си психически здрав може да не се подадеш, но от топлофикация, енергодружества, водното, всякакви мтели теленори вивакоми няма отърване да не говорим за куфланди и подобните монополи, всички ви смучат кръвчицата а надеждата да спечелите от тях е равна на 0, за жалост всичко е от беднотия ако имаш достатъчно пари за живот няма и през ум да ти мине да търкаш билети зада спечелиш
43
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ясна работата, защо изобщо ни занимавате!
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Lotariite kasinata palnat na mutrite milioneri djobovete a tapite balgari igrajat daje apartam. Im gi vsimat taka i s lihvarstvoto krazi ot klasa sa takiva satvor no balgariana bednia tarsi da sabogatee i gaschtite si dava
41
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво ми се обясняват, то никой не говори за забрана на лотарийни и хазартни игри, а за забрана на рекламата на същите и продажбата да става само в специализирани пунктове, а не на всяка бутка и каса да се продават
40
1
 
14
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Пълна забрана ! Проверка на имуществото и платените данъци и ако има нарушения конфискация!
39
1
 
28
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Бахаров каза че са раздали 1,5 млрд лв награди.Нека сметнем колко са спечелили .Вземете някакъв билет и го обърнете .На пример Златните Пирамиди от 5 лв. Ще видите ,че са отпечатали 15 млн. бр. и общите награди са за 27,4 млн.Тоест като си продадат билетите ще спечелят 75 млн-27,4 млн=47,6 млн брутна печалба.Нека го приравним до 1,5 млрд. раздадени пари.Сметката показва че брутно са спечелили 2,6 млрд.Имат данъци ,такс,реклама и др. Махаме 600 млн.2 млрд. чиста пара сте дали на Черепа и компания
38
0
 
12
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Вървя си днес по улицата и се разминавам с група ученици, в център ана която момче с гола като тиган глава, обяснява на другите: "Издънках повечето пари на покер, след това си купих билетче, търках - нищо, му теглих една... "
37
0
 
24
 
! Отговори
нутела преди 5 години
А случайно да забранят рекламите на лекарства по телевизията? Писна ми да ме облъчват цяла зима с лекарства за настинка и грип а лятото с лекарства за диария.Това е недопустимо.Щом наложиха забрана да не се показват кутии с цигари и бутилки с алкохол а само марката,редно е и тук да се направи нещо по въпроса.
36
0
 
10
 
! Отговори
Simon преди 5 години
Впечатляваща активност на Борислав Цеков в защита на хазарта. Използването на неверни медицински твърдения е само част от арсенала на всеотдайното му усърдие. Защо ли?
35
0
 
31
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Хазартът е законова кражба и измама на спечелените с кървав пот пари. Продаваш празна надежда, а това е измама. Трябва да се забрани тотално, както и лихварството.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата вземала 15% от оборота данък. Да бе да. а от кой оборот казват ли? от реалния или от обявения. защото билетчетата даже не се печатат у нас. Тоест контрола там е близък до 0%.Но дори и 155 данък да прибират, пак е по-малко от 20% ДДС, дето щяха да приберат, ако хората вместо билетчета си купуваха храна и дрехи примерно. Ако си купуват цигари и ракия, даже и акциз щеше да им прибере над ДДС-то.
33
0
 
18
 
! Отговори
НЕ КУПУВАМ БИЛЕТИ преди 5 години
"100 единици приход от билети се разпределят 15 за данъци (от които 1,5 в Национален фонд "Култура"); средно 66 - изплащане на печалби на участници (при законово задължение за минимум 50); средно 9 търговска отстъпка за разпространители; 10 реклама, организация плюс крайна печалба за фирмата-организатор." ЗНАЧИ ПЕЧАЛБАТА Е ПОД 10 % ? ТОВА Е ЛЪЖА. НИКОЙ НЯМА ДА ПРАВИ ТАКЪВ БИЗНЕС ЗА ПОД 10 %.
32
2
 
20
 
! Отговори
Финансист преди 5 години
То първо се почва с Билети ,след това с Мачове ,накрая с Машинки и Ролетка! Накрая отиваш да живееш на улицата
31
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
абе нема какво да ми се обясняват, неможе лекарствата на майка ми да се облагат с 20 % ДДС, а хазарта с нула, не ме интересува какво мислят, колко са заети и така нататък, 20 % ДДС и за тях и за ония с хотелите
30
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ме интересува къде как е, искам тук да се забрани всякаква форма на реклама на хазартни игри, да се премахне свободната продажба, а пунктове, казина и игрални зали само извън населените места, в които въобще да бъде забранен достъпа на лица под 18 години
29
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По голямо доказателство от това за срастването на мафия и държава ...
28
2
 
22
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Нещастните и бедни душици ги съветвам,вместо да ми се обиждат, да се вземат в ръце и да престанат да се надяват че Лотарията ще ги спаси от Окаяното им положение.Работете ,мислете ,образовайте се!!!Друг начин няма!
27
0
 
35
 
! Отговори
ктк преди 5 години
На първо място трябва да забранят недостоверните реклами. През половин час облъчват зрителите с някоя лелка,която с разсеян поглед мячи "...ми изтърках го и ко да видя, пичеля пулвин мильон...". Щеше да е смешно,ако не беше толкова тъжно.
26
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Организаторите разчитат на хазартната зависимост. Увеличават броя на тегленията, всекидневни тегления на тото, всекидневни лотарийни билети. Държавното тото се теглеше веднъж в седмицата, а държавната лотария - веднъж в месеца. Организират бинго игри буквално на улицата. Бинго игрите бяха само в бинго зали. Правят хазарта лесен, достъпен и винаги пред очите на хората, купувачите.