Тепърва става ясно колко струват активите на АЕЦ "Белене"

Резултатите ще определят дела на държавата в проекта
18 май 2018 12:52,
24
Тепърва става ясно колко струват активите на АЕЦ "Белене"
Снимка: архив, БулФото

Тепърва предстои актуална оценка на активите на АЕЦ "Белене". От резултатите ще стане ясно с какъв дял ще може да участва държавата в проекта за изграждане на втора ядрена централа у нас.

Още по темата
Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти.

Преди дни вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че е възможно страната да има блокираща квота от проекта, което означава поне 34%. Към момента в централата са вложени малко над 3 млрд. лева, а според доклада на Българската академия на науките (БАН) максималната цена би била около 10,5 млрд. евро.

Актуалната оценка на активите - материални и нематериални, на АЕЦ "Белене" ще бъде направена като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор, ако правителството получи одобрението на Народното събрание, коментира още Петкова.

"Актуална оценка означава пазарна оценка - ние трябва да видим колко струват тези активи сега", обясни енергийният министър.

В хода на процедурата за избор на стратегически инвеститор ще бъдат водени преговори за минимизиране на разходите, категорична беше тя. Тогава ще бъде дискутирана и идеята за реализацията на АЕЦ "Белене" като балкански проект.

Петкова уточни, че на срещата на върха на лидерите на ЕС и Западните Балкани, провела се на 17 май в София, темата за ядрената централа не е била повдигана. "Идеята е много добра и е напълно възможно да бъде осъществена", коментира още енергийният министър.

Тя уточни, че процедурата по отделянето на активите и пасивите на АЕЦ "Белене", които са част от Националната енергийна компания (НЕК), е в ход.

Продължението четете на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Да бе да преди 5 години
До ognyanz Струвало милиард и половина...Ти бил ли си изобщо на тази площадка - окъртени навеси, ръжда, тревясало и напукано навсякъде, стари ръждясали кранове, "гьол" пълен с вода през повечето време на годината, съответно ерозия...тесни пътища с дупки, нито един стълб и нито един кабел не стига до въпросната "площадка". Как мислиш, това дали струва един милиард и половина. Не стига, че е по-малко, но тези наглеци сега абсолютно изкуствено ще го завишат. Инвеститорите обаче не пасат трева!!!
19
2
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Пръв Бойко нарече АЕЦ "Белене" гьол за шарани и оттогава всички противници на проекта старателно повтарят тази знаменита мисъл. Бойко има оправданието, че е с пожарникарско образованние, но колко "специалисти" (като Мартинчо Димитров) се изредиха да го казват. А ето че ще се окаже, че активите на проекта струват 3 милиарда. Дори и половината от тях да е цената на реакторите, пак построеното и вложеното струва милиард и половина. Ще могат ли гербаджиите да намерят инвеститор - да видим.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Г-да журналисти, наистина ли сте бедни или се правите на такива? Снимката е от преди 2005 г. Там сега няма нещо. Колко пъти трябва да се казва че един напълно готов блок от типа на АЕЦ Белене струва 5 милиарда евро. Строителството продължава след първи бетон 60 месеца. Нямаме потенциал да го построим, липса на кадри, алтернатива изпълнители от Китай. Лошото е че се питат некомпетентни личности, а не билите там.
17
0
 
2
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Струват точно толкова, колкото са стрували на предната оценка. Проекта е замразен..
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По заглавието става ясно че до ден днешен никой не знае колко струва това оборудване ! - е на това му се казва компетентност. Браво !!!
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак ли с това Белене бре, малко пари изипахме там, та сега още, луда работа
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вторият реактор го нема, нали тарикатчета???
13
0
 
13
 
! Отговори
техно бомба преди 5 години
Първа копка на АЕЦ, грабеж, спиране на строежа, разследване без резултат, първа копка, грабеж, спиране, разследване, първа копка, грабеж, спиране, разследване, първа копка, грабеж, спиране, разследванеи така докато избием народа до крак
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
малко му е на българкият роб
11
0
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
Няй вероятно, колкото и на ЧЕЗ
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българските политици са велики ! - резултата се вижда навсякъде.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще правят преоценка и ще вдигат цената, започват номерата срещу инвеститора и накрая отново ще избяга, когато види рекета на калинките. Пак няма да има инвеститор. Наричаха Белене гьол. Колко струва един гьол? Наричаха оборудването старо и ръждясало, непотребно. Колко струва?
8
2
 
14
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Само от приватизацията държавата е изгубила към 54 миларда долара, това са 4 АЕЦ като Белене...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е лошо да се помисли да се построят 2 централи а даже може и 3 ! - да си поръчаме още оборудване нека си стои , някой ден ако потрябва да си имаме.Активи трябват активиии !
6
8
 
11
 
! Отговори
Me преди 5 години
О, жива да не бях! Ай стига с тоя гьол!!!
5
2
 
11
 
! Отговори
12345 преди 5 години
Интересно как ще се оцени нещо , което не трябва на никой друг
4
1
 
19
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Държавата тепърва ще си изяснява на каква стойност са активите за които е наляла милиарди! Ще падна. Как може толкова много некадърници да са на толкова много ключови места? Абе вие къде спахте като плащахте с данъците ни за тази електроцентрала? Как така нямате един *** счетоводен баланс в който да са описани активите на електроцентралата? На какво основание тогава наливахте милиарди в продължение на 30+ години? Не само Бай Тиква, а всички преди него? Егати некадърните и безполезни ***!
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 млрд. евра строителство2 млрд. евра закачане към мрежата3.5 млрд. евра за депо за радиоактивни отпадъци40 млрд. евра за почерпкиили иначе казано държавата трябва да се бръкне 20млрд. евра или 40 млрд. лева ако иска да е фактор с 34% от АЕЦ Белене
2
12
 
14
 
! Отговори
Лизането на преди 5 години
Рушки дирници Ще погребе България... Жалко за малкото истински Българи оцелели от турското и руското робство !
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей тая герберастка пас-мина не се накраде ...