Рестартът: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"

Дончев: Проектът да не се гледа по оста "Изток - Запад"
21 май 2018 10:30,
58
Рестартът: Държавата няма да дава пари за АЕЦ "Белене"
Снимка: архив "Булфото"

Проектът "Белене" този път започва по различен начин, защото този път не се казва, че държавата ще дава пари или ще гарантира нечия инвестиция.

Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев в коментар на рестарта на реализацията на втора атомна централа у нас.

В края на миналата седмица енергийният министър Теменужка Петкова внесе в парламента доклада за възобновяване на проекта.

Дончев беше категоричен, че този път проектът ще се строи на пазарен принцип.

"Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор, това е най-силното доказателство за икономическата перспектива на проекта", каза още вицепремиерът пред Нова тв.

Той е категоричен, че най-силният икономически аргумент е това, че някой е решил да инвестира, което означава, че и има някой, готов да купува електроенергия.

Още по темата

Дончев коментира и споровете за това руски проект ли е проектът за АЕЦ "Белене".

"Нелепо е да се търсят геополитически страсти, особено в координатната система Изток- Запад и особено, когато говорим за едно такова съоръжение", каза още вицето и допълни: "Да, ако то бъде построено, реакторите ще са руски, по причина че Бългалрия си има тези реактори и с тях ние ще участваме с проекта. С какви други технологии ще бъде довършена централа зависи и от инвеститора".

Дончев обясни, че относно рисковете е свикнал да се доверява на експертите. "Рискове има и когато политиците се изказват като специалистите по всичко", каза той.

Според вицепремиера най-глупавият сценарий би бил да не се прави нищо, защото това са активи за три милиарда.

Вицепремиерът коментира и Срещата на върха в София миналата седмица и протестите на превозвачите.

"Въпросният пакет (закона "Макрон"), който изключително много с основание притеснява нашите превозвачи, не само е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес", каза Дончев.

"Аз твърдя, че той противоречи на редица европейски принципи, включително и този за свободното движение на хора. Как ще вменяваме на един превозвач на колко седмици къде да ходи? Той може да не иска да се прибере вкъщи. Може да реши да види тъща си в Испания", допълни той.

Според Дончев Срещата на върха, сама по себе си, е успех.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
6
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Що така бе?Пари за саниране има,а за АЕЦ няма?Не щем частна енергетика!Опитахме меда на частните "Марици" и ВЕИ-та!Къде е тоя "свободен" пазар и аз да си избера да купувам евтиния ток от "Козлодуй", а не депутатския ток от ВЕИ.
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито един лев вложен в Белене няма да се изплати обратно. Шефчович го каза, няма как физически 2030-та България да има задължителните 30% от ВЕИ и два АЕЦ-а.
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да има печалба, преди това се прави инвестиция. Ако държавата се откаже от инвестиции в АЕЦ Белене, то така държавата се отказва и от печалбите от тези инвестиции, а това никой сериозен бизнес не го прави. Проблемът е, че ГЕРБ не са наясно с бизнеса, а явно са мафиоти, които само искат да грабят без да влагат пари преди това. В случая, влагаш примерно още 4-5 милиарда, на година печелиш примерно по 400-500 милиона и инвестицията се изплаща за 10-15 години или за малко по-дълъг период.
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много силен икономически натиск има върху ББ, за да се обърне той на 180 градуса против себе си.Не ми харесва тая работа ... България ще се разпадне отвътре, заради нарастващото напрежение между обикновените хора и пътинофилите! Изгледайте руският фил "Кроткая" - тежък филм, пълна метафора на "Затворът" - Русия
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая пък настъпена джапанка, дето само фъфли и нищо не му се разибара като говори, откога взе да разбира и от АЕЦ.
10
0
 
15
 
! Отговори
Динко преди 5 години
Много си прав държавата няма да дава пари, нейните граждани ще ги дадат чрез увеличение за сметките си за ток защото съгласете се кой ще тръгне да строй АЕЦ без гарантирано изкупуване на тока при цена за която ще може да я избие? Луди инвеститори дето да си хвърлят парите на вятъра едва ли има. Това е личното ми мнение искрено се надявам да греша.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще ви излъжат!България ще продължи да плаща данък Русия докато имаме такива продажни политици !Миналата Коледа платихме коледните пенсии на руските пенсионери 1 200 000 000 лв грешни пари вместо да ги вземат нашите пенсионери!Лукойл рафинерия е направил оборот от 59млд евро от както е в България и е платил 0 лв данък печалба, единствената губеща рафинерия в света.!!??Лукойл бензиностанции 16 млд оборот 0лв данъци за България!?И това всичко с разрешение на Бойчето и такива като него коит
8
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А като си помисля за хилядите протестиращи срещу Белене. Колко енергия, колко вяра бе вложена в тези протести. И всичко отива на вятъра. Давай сначало.
7
2
 
8
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Държавата няма да инвестира, но..... реакторите ще бъдат руски защото вече сме ги купили ! Хайде спрете да говорите глупости, че се срамувам от такива като вас. Като сте недоучили не си мерете долуподписаните, а си поне си мерете приказките.
6
3
 
2
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
ще са? че нали народа на задунайская вече купи два?
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато се гарантира прозрачна и честна процедура и се избере най-силният инвеститор,..и този "инвеститор" е ...абе я българия да подава молба за напускане не ес, то се е видяло накъде дърпа магнита...
4
1
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Наистина Дончев, проектът "Белене" трябва да се гледа по оста "Борисов 1"- "Борисов 3" като остра форма на шизофрения на ПП ГЕРБ!
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според вицепремиера най-глупавият сценарий би бил да не се прави нищо, защото това са активи за три милиарда.............................Ми нали ГЕРБ го измисли този глупав сценарии. Да не би чак сега да са поумнели? Едва ли.
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фалира Уестинхаус и вече няма геополитически страсти
1
3
 
15
 
! Отговори
zeus преди 5 години
Това сме го играли вече, вижте каква е цената на тока от американските централи, гарантиран от държавата грабеж, за който дори от ЕС ни погнаха.