АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?

До дни ще бъде внесен доклад с решение за централата
14 май 2018 13:07,
91
АЕЦ "Белене" – актив за 3 млрд. лева. Ще строим ли?
Снимка: архив Reuters

До 30 дни Министерството на енергетиката ще подготви доклад с конкретни предложения за това как да се оползотворят активите, които България притежава в проекта за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова.

"Към настоящия момент работна група в министерството разработва всички възможни варианти, свързани с оползотворяване на оборудването. Опитваме се да направим и определена икономическа оценка на всеки един от тези варианти. Смея да твърдя, че сме готови с доклада и се надявам до броени дни да бъде внесен в българския парламент, така че да бъде взето решение по отношение на предложението, което ще направим. Надявам се съвсем скоро, все пак има още известно време, в което ще ни бъде нужно да огледаме доклада", коментира Петкова от Сочи, където се провежда форумът "Атомекспо".

Още по темата

По думите ѝ като цяло, решението, което предлагат, е ясно и оттук нататък ще върви напред.

"Всичко, което притежаваме като активи е изключително сериозно. Това са близо 3 млрд. пари на българския данъкоплатец. Имаме оборудване, което платихме, доставено е и е на площадката на АЕЦ "Белене", имаме лицензирана площадка, нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира спрямо други подобни в региона", съобщи още Петкова, цитирана от "Фокус".

Мисля, че трябва да опитаме да потърсим вариант и възможност за реализация на проекта на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, допълни Петкова. Според нея, за да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от българския парламент.

"Говорим за проекта "Белене" с два блока. Трябва да е ясно, че единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да възстановят всички средства, които са инвестирани до този момент, е реализация на този проект. Ако се върви към някои от другите варианти за оползотворяване на оборудването, т.е. проектът да не е на площадката на АЕЦ "Белене", това означава, че трябва да се отпишат от активите на НЕК близо 1,3 млрд. лв. Те представляват разходите в инфраструктурата и по площадката. Сами разбирате, че това не е най-доброто икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме за проекта с цел защита и на нашите национални интереси и на енергийната ни сигурност", каза още Теменужка Петкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
3
 
! Отговори
Бойко на бесилото! преди 5 години
Постройте го с парите ни от данъците ни и после го дайте на чехите за 30 години и те да ни ошушкат. Бунаци мръсни! Отрепките от които не излезе нищо, двойкарите на прехода, които не успяха да се реализират навън, останаха в България да ни управляват!Смърт за еничарството!
79
0
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 5 години
До Анонимени ти като *** чакаш да паднат та коча билярдите
78
1
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Актив е нещо ,което работи .Морално остарелите руски ядрени самовари не са актив.Въпросът е като струват 3 милиарда лева на българския народ КОЙ ги поръча без решение на НС и правителство.И ЗАЩО с4га трябва решение на НС за строителството на АЕЦ а при поръчката на реакторите не е трябвало!?
77
2
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Ще строим, ако разрешат я от САЩ, я от ЕС. Другата дивотия, която чух днес-продаваме на китайците тези два руски реактора, те ги монтират в Китай, а ни достаят два номи китайски, уж по-модерни и ефективни. Само че, не знам за чии им е на китайците да купуват нещо морално старо и по-неефективно , от това, което могат да си произведат сами???
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше ли глава Грую? Па май имаше, оти лани си купи капа.Няма толкова загубена държава колкото нашата! Може ли нещо почти готово, което ще излиза по-евтино в бъдеще от алтернативните енергии, да не се използва?- Може, ако е в България!За толкова години държавата няма никакви приоритети, освен крадене на дребно или бързо, защото утре няма да има. Докога ще се закриват заводи и ще се оставят работещи само *** "наши хора".От 30 години в България се подържа политиката на наливане от пусто в празно
75
0
 
0
 
! Отговори
Йордан Слава преди 5 години
ПАдналите АНгели ги *** снимани строени с генератори за невидимост на поясите..
74
0
 
0
 
! Отговори
Кротко преди 5 години
На първа копка на ферибот Никопол Турно мъгуреле присъства лично Цар Симеон .ЧИталището поднася поздрави с програма - ПАдналите Ангели на Господа Бога наш.ИМА ги снимани ..От там дойде информация за катастрофа на увеселителен кораб ..погинали много ценни важни началници .Иначе в Белене търсят КИВОТА НА ЗАВЕТА И МАлкия свети ГРАААЛ
73
0
 
0
 
! Отговори
JJivanov geolog преди 5 години
Търсим ние в Белене следи от границата Мезозой - Терциер..След Никопол има много..НАмерихме древна цивилизация "ТИА МАТЕ" ..ПОявиха се данни за катастрофа на тн БЪГ NIBIRU точно 50 години и един ден преди края на Мезозоя..
72
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС е една масонска организация, която колкото по-бързо се разпадне, по-добре за България!
71
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам как празнуват русофилите у нас, окупацията на Царство България у мен няма съмнения, че България е в орбитата на империята на злото.Факт е, че у нас има над 9800 русофилски организация, някоито от паравоенен типСъответно фондациите на САЩ, Германия, Франция, Обединеното кралство са по-малко от 190, въпреки че сме член на НАТО и ЕСЯвно връзките към Москва са десетки пъти по-силни, отколкото всякакви *** и тем подобни фондациики в които се подвизават шепа хора
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дъртата - вещица - демократка Меглена Кунева лобира да се нарежат работещите реактори на АЕЦ - Козлодуй, тя лобира в полза на френско-канадските реактори в Румъния..........затова Кунева е носител на Ордена на почетния легион на Франция.Има ли прокуратура за такива като Кунева???
69
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много интересно като спрат еврофондовете, откъде ще се краде???
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От една орбита (на СССР и Москва)България попадна в друга орбита(на САЩ и ЕС)..................кое се е променило, демократи???Айде да видим какви евроатлантически аргументи ще кажете!!!
67
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не искате Южен Поток................сега ще има турски поток................айде сега дружно ГЕРБ-ерите да ходят да се молят на Ердоган-султан за по-ниска надценка на руската газ............не искате зависимост от Москва, защото слушате чиновниците от Брюксел.........ставате зависими не само от Русия , но и от Турция.Хак да ви е ............тарикати!!
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм, че васалните държави нямат право да имат независима енергетика. Кремъл и сателитните правителства у нас за последните 40 години направиха така, че втора атомна да не бъде построена
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С енергийни министри като счетоводителката Теменужка Петкова..............толкова...........недейте да ревете, че токът е скъп!!!
64
2
 
11
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Държавата е на автопилот..............ако изобщо има елементи на държава на тая територия.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименИнвестират парите за саниране и магистрали в АЕЦ Белене.
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нивото на корупция у нас е на такова ниво, че строежа на АЕЦ е невъзможно
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колониите нямат право на собствена енергетика...................трима американски сенатори и едно обаждане от Германия...............Орешарски и Борисов клекнаха!!!Няма по мекушави от БГ-политици!