Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Обновена: 24 май 2018 09:44 | 24 май 2018 07:40, Веселина Йорданова
98
Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!
Снимка: архив, БулФото

България отбелязва днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В цялата страна ще има празнични прояви и шествия по повод 24 май. В София празничното шествие ще започне в 10.30 часа. То ще тръгне от площада пред Археологическия музей, ще продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека.

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

И днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Върви народе по чорапи, събирай чушки, зарзавати!Срещнали се два домата, направили ги на салата!Върви, сланината е слънце,ВинцЕ душите ни ще сгрей!Напред, ракията спасява,Там ,дето мизерията вирей!Тазо вечер всички патриоти и патриотки ще играят кючеци под съпровода на ориенталски ритми, закривай тая жалка държавица! Срамувам се, че съм се родил българин!
10
6
 
9
 
! Отговори
Честит 24 Май!!! преди 5 години
бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил,отци на българското знанье, творци на наший говор мил!Нека името ви да живее във всенародната любов,речта ви мощна нек се помни в Славянството во век веков!
9
3
 
17
 
! Отговори
стефан преди 5 години
Вярно е че науката е слънце , но при капитализма много трудно и невъзможно дори да се стигне до него. Честит празник на тези които искат да се учат!
8
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит Празник на Славянската писменост и култура( образованост)! 24 Май е посветен на Създателите на славянската азбука -Светите братя Кирил и Методий и техните ученици- Климент,Наум,Сава,Горазд и Ангеларий. Нека всички славянски народи и България да пребъдем в единомислие, да пазим завета и Великото дело на светите Братя Кирил и Методий. 24 май ще се почита, и святото дело на светите Солунски Братя ще пребъде през вековете,дори и до края на света, независимо от това,че има предатели
7
6
 
7
 
! Отговори
Честит 24 Май!!! преди 5 години
бе и тъжовно робско време... Тогаз Балканский храбър синнавеждаше лице под гнета на отоманский властелин...Но винаги духът народен; подпорка търсеше у вас,о, мъдреци!... През десет века все жив остана ваший глас!О, вий, които цяло племе извлякохте из мъртвина,народен гений възкресихте - заспал в глубока тъмнина;подвижници за права вярна, сеятели на правда, мир,апостоли високославни, звезди върху Славянски мир,
6
5
 
8
 
! Отговори
Честит 24 Май!!! преди 5 години
Тъй солунските двама братя насърчаваха дедите ни...О, минало незабравимо, о, пресвещени старини!България остана вярна на достославний тоз завет -в тържествуванье и в страданье извърши подвизи безчет...Да, родината ни години пресветли преживя, в беданеописуема изпадна, но върши дългът се всегда!Бе време, писмеността наша кога обходи целий мир;за все световната просвета тя бе неизчерпаем вир;
5
6
 
17
 
! Отговори
Fck преди 5 години
Честит Празник Българи! Това е един от най-светлите и истински празници . Трябва да сме горди ,че в тъмните векове сме просветлили Европа и света ,като сме дали писменост на славянските народи. Макар и трудни за разбиране Българите сме велик народ с история ...много богата история . ;)
4
5
 
9
 
! Отговори
Честит 24 Май!!! преди 5 години
Върви, народе възродени, към светла бъднина върви,с книжовността, таз сила нова, съдбините си ти поднови!Върви към мощната Просвета! В световните борби върви,от длъжност неизменно воден - и Бог ще те благослови!Напред! Науката е слънце, което във душите грей!Напред! Народността не пада там, дето знаньето живей!Безвестен беше ти, безславен!... О, влез в Историята веч,духовно покори страните, които завладя със меч!...
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник, българи!
2
7
 
9
 
! Отговори
Чича Ви Митко преди 5 години
Хайде хайрлия да им е на завършващите .....Днеска да си мислят, че са хванали Бога за шлифера, че от утре ще хванат на Роналд МакДоналд (талисмана на МакДоналдс) за червения чипик. Съвет към шефовете на ***.bg - вижте да не паднат сървърите утре, че се очаква голям трафик към търсачката за работа :)
1
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ква наука бе закривай тази глупава държавичка и прoстия и народ!

Спонсорирани публикации