София Прайд: Българските партии не разбират демокрацията!

Декларацията на "ВМРО-БНД" и "Атака" била изпълнена с реч на омразата
29 май 2018 15:30,
291
София Прайд: Българските партии не разбират демокрацията!
Снимка: София Прайд

Членовете на организационния комитет на единадесетия София Прайд осъждат декларацията на "Патриоти за София – ВМРО и Атака" в Столичен общински съвет, с която те се обявиха против подкрепата на Столичната община за част от събитията в програмата на София Прайд тази година и призоваха тази подкрепа да бъде оттеглена.

Още по темата

"Декларацията на общинските съветници на "ВМРО-БНД" и "Атака" е изпълнена с реч на омразата и е един от примерите от последните дни за нетолерантността в България към лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс (ЛГБТИ) хората. Атаките срещу шествието са конкретен пример защо има нужда от София Прайд и са доказателство за известния в българското общество антидемократичен характер на тези партии", посочват от София Прайд.

Организационният комитет припомня, че партиите, които съставляват посочената политическа група, са определени като "ултранационалистически/фашистки" в доклада за България от петия мониторингов цикъл на Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността – орган на Съвета на Европа.

Организаторите припомнят също, че по-рано същата седмица драг шоу в Пловдив бе отменено заради стотици заплахи от крайнодесни екстремисти от "Ботев Пловдив" за насилие и вандализъм.

Само ден по-рано и Светият Синод на Българската Православна Църква излезе с позиция, в която заклеймява провеждането на София Прайд, определяйки борбата за равноправие на български граждани като "демонстрация на греха" – позиция, към която Организационният комитет изразява категорично несъгласие.

В допълнение, през изминалите седмици Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО-БНД, заяви, че опазването на обществения ред по време на прайда от страна на полицията струва скъпо на данъкоплатците.

"Тази манипулативна теза на практика предполага, че на ЛГБТИ хората като граждани не се дължи защита, както повелява законът, и което е по-важното – обвинява жертвите за това, че са мишени на агресия. Такова изопачение е неприемливо", настояват още от София Прайд.

Според тях провеждането на събитието представлява упражняване от страна на организатори и участници на основно човешко право, прогласено както в Конституцията на Република България, така и в международни договори, по които българската държава е страна – правото на мирно събиране.

"Доколкото пак по силата на Конституцията всички български граждани са равни пред закона, ЛГБТИ хората също следва да могат да упражняват това свое право без ограничение, както всички останали граждани. Лице, което не разбира това, не следва да упражнява публична власт в една демократична държава, защото не разбира принципите на демокрацията и правовия характер на държавата", посочват още те.

Организаторите на София Прайд припомнят още, че опитите за диалог и сътрудничество с парламентарно представени политически партии от почти целия политически спектър, както и с отделни институции на изпълнителната власт през годините, остават безрезултатни.

Неравенството на ЛГБТИ хората се проявява в повечето сфери на обществения живот – като образование, здравеопазване и трудов пазар – както и в онези аспекти на личния живот, където законодателната уредба на отношенията е неизбежна.

Тазгодишното издание на София Прайд ще се състои на 9 юни, събота, от 16:00 ч. на Паметника на Съветската армия в столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


291
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
10
 
4
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Всеки може да парадира, с каквоти си иска, хубав,глупав или със сексуалната си ориентация. Закона и конституцията не го забраняват. Това дали одобряваме е въпрос на субективна и лична морална преценка, НО не правете грешка, хората имат ПРАВО да си направят ПАРАД. Недоволните могат да изкажат тяхното субективно мнение, но да се противопоставят на ПАРАДА е нелепо и тесногръдо.
99
1
 
8
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Като гледам, май и написалият тази статия е гей-че, откъде иначе такова внимание към тях, няма нищо случайно!!!
98
1
 
13
 
! Отговори
Тони преди 5 години
..............., върнете дъгата на децата!!!!!
97
1
 
10
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Твърдо против съм насилието и дискриминацията спрямо хората с различна от биологично определената за нормалната хетеросексуалност, защото не носят вина, че са се родили такива. Не изпитвам никакви силни чувства към тях, но откровено казано ме дразни афиширането на тази различна сексуалност и особено опитите да натрапи идеята, че е нормална! Нито сексуалността е най-важното нещо в живота, нито ме интересува кой с кого и как прави секс, ако не ми е близък. Това е личен въпрос и е редно да си остане такъв!
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Това, че има много невярващи или атеисти не означава, че не сме православна държава като цяло. Какви сме ? Да не сме католици ?"Ако 7 от 10 са атейсти(не вярващи), не знам по какво определяш България като "православна", в исторически смисъл да и не(имайки предвид че до 1990г 80% бяха уж соц атейсти) , на практика българия е с мнозинсвто атеисти... пък тя нека се "води" православна
95
3
 
10
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
До ДимитровАз до сега не съм чул българин /български такъв/ да не празнува Коледа, Великден, Гергьовден и тн. Вярващ или не. Православието е част от традицията. Не е нужно да биеш чело в църквата. Дали си вярващ или не - въпрос на личен избор. Би ли се съгласил да ти забранят да празнуваш празниците, щото мусюлманите се обиждали? Не? Всички тези, дето уж не са православни, биха ли се съгласили? Не?Ето ти го отговора.
94
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никойне мрази гейовете,само не разибраме тяхното парадиране със сексуалната им ориентация.
93
8
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 5 години
Само да кажа че последно време в сайта постоянно се пише в коментарите, че сме били "вярващи" "православни", само да спомена че 60% от населението на България НЕ са кръстени а 50% се възприемат като атейсти, водещите активен религиозен живот са под 20% а и за държава с половин вековна "соц" история твърдения колко сме религиозни са меко казани неадекватни.
92
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее България! Долу полуличностите чужди шпиони.
91
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако учителката се включи в Прайда моментално БХК ще подеме нейната защита. Понеже не е от това вресливо малцинство, е прието да бъде уволнена, нали псевдомедии?
90
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо към учителката сте зве рски жестоки а към хо мо тата сте толкова двойностандартни? Платени медии, докога ще убивате с вестник и сайтове обикновените българи, затова че се веселят примерно. Защо не правите кампания и прайдаджиите РАЗ ВРАТ НИ ЦИ ДА СИ ДАВАТ ОСТАВКИТЕ ОТ ТОПЛИТЕ МЕСТИНЦА ПО нпо ФОНДАЦИИТЕ, А?
89
3
 
2
 
! Отговори
Свако Цако преди 5 години
Та противниците на прайда не проумяват ли, че ги използват да си правят на техен гръб PR и да показват колко са нещастни и онеправдани.
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Венцислава Вельова с този материал води неприкрита пропаганда в полза единствено на гейове и лесбийки и на техния "парад", заклеймяван едновременно от Църквата, повечето партии и преобладаващата част от нормалното българско население. Ако беше безпристрастна, защо не публикува и декларацията на ВМРО, Атака, изявлението на БПЦ? Срам и позор за манипулативната българска журналистика!!!
87
2
 
3
 
! Отговори
ЛГБТ преди 5 години
До 89Всички досиета на Хитлер са били унищожени когато взема власт през '33г.След това се създават идиалистични такива по негова заповед.Дори зъбната му картина е "фалшификат".Зъбната картина (официалната по която му идентифицират останките) е на неговия двойник
86
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Те целят не извоюване на някакви права за хомосексуалистите, а разединяване на българското общество"Процентно ЛГБТ в България са колкото навсякаде по света, нито ПОВЕЧЕ, нито ПО МАЛКО. Обществената политика и комерсиалното изкуство не ВОДЯТ до по високи нива на хомосексуалност, ако беше така в САЩ и Холандия трябваше да са 100 пъти повече отколкото в Сърбия и България НО на практика са си същият брой, дори е по висок в източна европа.Гърците измислиха любовта, римляните добавиха жената
85
1
 
8
 
! Отговори
Свако Цако преди 5 години
Аз не знам защо се обръща толкова внимание и се хаби толкова обществена енергия за този прайд. Ако не се обръща толкова внимание ще посвирят малко, ще направят едно шествие и ще си ходят. И я някой разбрал, че има прайд я не. А сега от един месец се говори за прайда т декларации ли не бяха срещу него от когото се сетиш, та телевизионни ли диспути не бяха та и умрелите разбраха, че има прайд и че участващите в него са дискриминирани.
84
1
 
13
 
! Отговори
Коняр МакГредър преди 5 години
До Закари"Идва времето на Новия Човек и ценностите на толерантност и приемане на различния."Ти се моли да не дойде това време, защото точно след 2-3 поколения ще изчезне от само себе си. Защо? Ми не се възпроизвежда. А да станете *** - някой друг ви ражда децата, държавата му ги взима и ги дава на вас - най-вероятно няма да ви огрее. И без друго чашата прелива, такова нещо ще я взриви.
83
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Демократична БЪЛГАРИЯ, всеки може да си направи митинг или ден в който да празнува нещо. Може да е ден на Готвачите, може да е откриване на мото сезона, стига да е съобразено със закона. Възмущавайки се подхождате ГРЕШНО, защото всеки има това право. Правилния подход ще е да направите ден на парад на ХЕТЕРОСЕКСУАЛНИЯТ мъж примерно, но не и да възпирате правата на друга общтност.
82
4
 
1
 
! Отговори
ЛГБТ преди 5 години
До 83Това е официалната версия.Нали не очакваш лидера на нац.Германия да си признае пред всички каква ориентация има в разгара на ВСВ
81
3
 
16
 
! Отговори
За сведение преди 5 години
Искам да ви кажа, че огромна част от коментарите тук не са на хомосексуалисти. Тези, които пишат уж от тяхно име са платени драскачи от американски и западни НПО-та такива като "Америка за България".Те целят не извоюване на някакви права за хомосексуалистите, а разединяване на българското общество и отвличане на хората от истинските им проблеми.