След "Табу"-то на Антонина: Къде отива културата на България?

Мая Вапцарова пред Bulgaria ON AIR: Ще защитим честта на поета!
30 май 2018 13:45, Анисия Иванова
86

Министерството на културата трябва да застане зад ценностите и да се погрижи за народа си. Това настоява  наследничката на поета Никола Вапцаров пред телевизия Bulgaria ON AIR по повод чалгата на попфолк певицата Антонина.

"Накърнява се честта на човек, който е получил Световната награда за мир. Накърнява се чувството за нравствеността. Къде отива културата на България? Ние сме наследници на Орфей! Изведнъж някаква чалга. Това е безобразие! Трябва да има граница на нравствеността", подчерта Мая Вапцарова.

Още по темата

Навръх 24 май чалга певицата събра в ориенталски ритми стихове на революционера поет, което породи многобройни остри критики в социалните мрежи и публичното пространство.

Според композитора Вида Пиронкова с чалгализирането на стиховете на Вапцаров се посяга на националната ценност.

"Хората се възмутиха безкрайно много, което значи, че все още има някакво запазено чувство за морал. СЕМ или Министерството на културата са длъжни да защитят културната ни ценност. Сега са посегнали на Вапцаров, утре ще посегнат на Ботев или Вазов. Екипът, които седи зад тази жена, трябва да понесе своята отговорност", категорична бе тя.

"Семейство Вапцарови нямаме авторски права, но ще се опитаме да защитим честта на поета. Това ли очакваме от историята – все по-голямото потъване в чалгата и простотията?", коментира Мая Вапцарова.

"Гаврата на тази жена с Никола Вапцаров трябва да се забрани. Трябва да има някаква комисия, която да пресява песните. Не може всяка една дума, която ти хрумне, да излезе в общественото пространство", завърши Пиронкова и попита: "Кой жив човек можа да се изгаври, да направи толкова омерзително нещо с тези стихове, писани в пресмъртните часове на един поет?"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
3
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
Типичен маркетингов трик. Лоша реклама няма. От световно неизвестна, само с една простотия и вече цяла България втори ден говори за нея, а клипа й са го гледали вече и хора, които никак не слушат чалга...
76
2
 
4
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Много глупости има изписани тук - Вапцаров бил руски шпионин, Мая Вапцарова искала пари, от затвора какви хора излизали...Въпросът не е в това, а в гаврата с паметта и най-съкровените чувства на човека пред смъртта; със силата, която е притежавал да напише и предаде на един от пазачите си двете малки стихотворения. А тялото му е било потрошено от мъченията, пикаел е кръв! Но, за хора, които са не само неграмотни, а и нечувствителни, това няма значение...
75
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 5 години
До Анонимен 69 А ти, след като не си пропуснал гимназията, докъде си стигнал в йерархията, ако смея да попитам? И от къде на къде, ще пожелаваш на хората такива глупости, кой си ти? Обясни ми, какво повече ще ти даде гимназиалното обучение, от това което можеш да постигнеш със собствени усилия, и най-вече ТАЛАНТ? Да, вярно, ще получиш някакви знания в повече, но на пазара на труда се търсят специфични умения, а не толкова знания. Никой работодател не иска дървени философи!
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много критици. Ама ще се доста смешно ако се окаже, че повечето от тях не са чели Вапцаров.
73
1
 
12
 
! Отговори
Край преди 5 години
Как можещ да се обарваш на думи написани от ПОЕТ два дена преди да го разстрелят. С удоволствие бих и размазал пошлата мутра.
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дайте първо да свалим клипа от Youtube, че вече се излагаме много. После *** измислили тази глупост да си понесът последиците.
71
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая поп- филк певачка прекали. Тая се излага. Единственото хубаво на тая певачка е името й. Всичко останало е ужасно,пошло,ку/р/ве/нс/ко. А МОН се излагат и показват,че не ги е грижа. А уж тия, по времето на комунизма, се кълняха пред БКП. Благодарение на БКП,днешните бивши комунисти са на челните политически места- МОН, МВР, Народно Събрание и тн. Утре някоя кръчмарска певачка ще посегне на някоя свястна творба, пак ли обществото, обществеността, политиците и др. ще бъдат безразлични?
70
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99И да го прочетат и да не го прочетат няма какво да изгубят.Значи според Вапцаров попадаш в затвора и ставаш човек. Но от затворите излизат озлубени хора готови отново да вършат престъпления и също така много престъпления се извършват в затвора.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 63Няма да го прочетат, ако пропуснат гимназията. А ако са пропуснали гимназията, им желая, бързо-бързо да се затрият с наркотици и алкохол и да не се плодят ...
68
2
 
10
 
! Отговори
РЕАЛНОСТА преди 5 години
За съжаление само мацката в студиото е адекватана на ситуацията в България, водещия и даскала се правят, че не виждат реалноста.Първо ГЛАДА е по силен от културата, и второ, вече няма такава държава България, има само територия на която всеки си прави квото иска и кокошкарите го отнасят чат пат за пред медиите.
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До YanМедиите търсят сканадлите иначе няма рейтинг и няма реклама.
66
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мая Вапцарова иска пари и затова е целия шум.То изкарахте българските писатели монаси и светци. Такова нещо в литературата няма.
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следва кючекът "Борба" по едноименната поема на Христо Ботьов в изпълнение на Кондьо и Кали. Той ще бъде специален поздрав за гласоподавателите на ГЕРБ от село Галиче, но може да се ползва и в предизборната кампания от екипа на ЦвЦв
64
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вапцарова е абсолютна *** !
63
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и, като помислиш, това е единственият начин за някои хора, да се срещнат с Вапцаров - те никога няма да го прочетат иначе
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако не слушахте чалга, нямаше и да разберете за това недоразумение. Но какво да се прави, като сте нация от прошляци и чалгари, и само тук-там някой мислещ... Казвам "сте", защото не мога да се идентифицирам с "ценностите" на подобно общество, както вероятно и още доста хора...
61
0
 
15
 
! Отговори
Yan преди 5 години
Затова пък медиите такава безплатна реклама и направиха, че и да искаше нямаше да може! Жалка работа!
60
1
 
0
 
! Отговори
Aнонимен преди 5 години
Aмин Богът Всевишен ,Господ Дaде Един Живот ,Земя Истинa Йоще,Крaсотa Любов Мир Нaпрaвили Освети -ли Пaметтa Рaзумът,Световен Требление Ум Формa Хрaнa.
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо пък терорист?Странно...
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Текстът написан от Леда Милева по музиката на Петър Ступел "Зайченцето бяло" изпята от Кали ? Продуцирана от Слави Трифонов ( БМК)???? ТАМ СЪЩО ИМА ГАВРА