По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев

Хиляди се преклониха пред героизма на Христо Ботев и четниците му
Обновена: 2 юни 2018 16:12 | 2 юни 2018 15:45,
142

Снимка: БТА

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”. Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.
 
 Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов и Каракачанов нали преговарят с турците да ни охраняват с армията за какъв Ботев въобще говорите!?Да не говорим че Борисов подари Син поток на турците за сметка на България!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде се дянаха тия пеитриоти бе .да не се готвят за геипарада
34
1
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До До 18 Ще те учуди, но тогава официалния международен език е бил френския, и Богев го е владеел и писмено и говоримо. Има запазени на френски негови писма, потърси в нета и ще се убедиш.Даже мисля, беше писал до един вестник на запад, на френски "Вярвам в единния светъл комунизъм-избавител от недъзите на човечеството".Сега очаквам и за това да почнете да го плюете. А ти вероятно си много малък, а и образователната система вече не е същата, щом не знаеш това....
33
2
 
7
 
! Отговори
бай х преди 5 години
малко от пишещите тук са гледали игралния филм за Ботев ,но много от тях с нетърпение чакат турските сериали .....
32
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 5 години
Botev e raztrelqn ot edna grupi4ka na4elo s Nikola Obretenov koito othasq tainata v groba kato kazva 4e ako kaje istinata tova 6te e pozor za Balgaria
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 31Героя за едни е враг за други.Ботев е като Робин Худ
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев и четниците влизат във Враца. Почват да удрят по вратите на врачани, ония се крият в спалните под роклите на жените си. Жените залостили вратите и казали, че мъжете ги няма. Ботев се хванал за главата и казал: "И за тоя ли народ тръгнах курбан да ставам ?!... "
29
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ботев е Революционер но и дейсващ тоест активен Престъпник , пише точно и ясно , но проблема е в Радикализираните му фенове в наши дни
28
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Продържение на 27. Истопията на Радетски е поучителна......Има една турска поговорка, казваша:"Да имам на българина акъла, но този акъл, който му идва от после..."Както сме позволили да нарежат едно време кораба, и не сме го купили, така съсипваме всичко у нас, а акъла ни идва отпосле. Примери няма да давам, знаете си ги, последния е от преди няколко дни.Първо ревахме и пригласяхме на едните, а сега ревем и се молим на другите, забравили какво сме правили , услужлива амнезия и нагло безочие...
27
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива дати ми напомнят защо като българи сме длъжни да гласуваме за Сидеров, Каракачанов и Джамбазки и да мразим всичко друго което не се зове българин. Трябва да помним и никога да не за0равяме, че произхождаме от древни конекрадци и овчари, каквито са сегашните ни лидери
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чеситит ден на Ботен и на загиналатие за тази държава.Имало е и много българи имащи за цел да ограбват турците и да си живеят като гангстери като са се обявявали за бунтовници за да превличат младите, но Ботев е бил честен.
25
3
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Продължение на 23.Чак 60-те години на 20 век, "гадните социалистически пионерчета", правят акция в цялата страна, събират желязо, и с парите от продаването му, купуват един бракуван унгарски влекач, и го префасонират, по запазени снимки и спомени, като кораба "Радетцки".Днес на него има както фигура та Ботев, така и снимките и биографията на Енгландер, така и фигура на пионерче.Има и списък на Ботевите четници, за едни сега като чета-терористи, но за нас-Герои, тръгнали за свобода.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Очакваме и влог от Динко да се изкаже.
23
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Волен е съвремениня Ботев
22
2
 
15
 
! Отговори
актуално и днес преди 5 години
"Българският народ се намира под натиска на такова несносно и безчовешко иго, което не му позволява да се развие нито в умствено, нито в нравствено, нито в материално отношение."Христо Ботев
21
2
 
6
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Продължние на 18. След като се връща в Австрия, Енгландер е свален на земята и закотвен в едно пристанище, и никога повече не е капитан на кораб, до края на живота си, нарочно го държат на дребна чиновническа длъжност.Така той плаща дързостта си да превози Ботев и да откаже на видинския паша...Той е герой, не по-малък от Ботев в случая, колко от вас биха отказали буквално котел с жълтици?Корабът австрийците ни предлагат , мисля 1928 да купим, НС отказва, те го нарязват за скраб.
20
4
 
12
 
! Отговори
До N:5 и 11 преди 5 години
Вие сте турски долнопробни мекерета,а Ботев е велик и винаги ще бъде жив в сърцата ни,поклон!
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Христо Ботев! Да живее свободна България! Велик е Ботев!
18
0
 
3
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
До Варан Нещо повече, капитанът на "Радецки" , Дагоберт Енгландер, който е набор на Ботев, и поразително прилича на него даже външно, след като Ботев на чист френски му обяснява кои са и за какво се борят, при пистигането на кораба във Видин, отказва на видинския паша за свали пътниците, и да натовари аскер, да се върние назад, и да ги стовари на същото място, където четата-дава 2-3 дена шанс на Ботев...Стказва и котелът с жълтици, който пашата му дава срещу това........
17
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
търси ли те Полиция , дали било преди 140 г. или преди 1000 г. значе си 100% Престъпник , без коментар