Пенсионна система на 20 г. – неизгодна и тромава!

От 1 юли догодина - 55 000 души ще получават новия таван
5 юни 2018 10:15,
62

От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.

Така 44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Още по темата

Икономистът Кольо Парамов бе категоричен в студиото на "България сутрин", че сегашната система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна - нито за държавата, нито за пенсионерите.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме", смята Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече губи своя смисъл.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите бе необходимост на самата структура на пенсионното осигуряване.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава с всеки изминал ден. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро", уточни пред Bulgaria ON AIR Вулджев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
0
 
! Отговори
Американо преди 5 години
Най-сигурни са частните пенсионни фондове - каквото си спестим, това ще получим накрая. НОИ ще го източат и фалират до няколко години.
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е ли вече време да не си затваряме очите пред факта че средната продължителност на живота в юБългария намалява /в момента около 73год/,а възраста за пенсиониране се увеличава.Още много ще се чудим защо населенито намалява и младите бягат.
53
1
 
13
 
! Отговори
Докога г-н Борисов? преди 5 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
52
0
 
10
 
! Отговори
Ограбен преди 5 години
Имам 30 г. трудов стаж и на година внасям по 7-8 хил. лв. данъци /няма как да ги скрия/. Но ако остана без работа, нито мога да се пенсионирам, нито на тая възраст вече някой ще ме наеме. Не им искам пенсията, но не желая и да ме ограбват.
51
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И държавният служител е смъртен и не трябва да ползва повече привилегии при осигуряване и данъци.Стига му привилегията,че не се натоварва физически и умствено,а си кюта на столчето само защото има някаква връзка с властимащите.Затова е тоя вой по форумите от държавни служители в работно време,представете си...Нашата администрация и дупетати са най-много на глава *** от целия ЕС.
50
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДАНяма как да стане,това което искаш! Държавния служител,за това се нарича такъв,понеже когато работи,защитава интересите на държавата!А такива като тебе работещи извън държавния сектор работите единствено за себе си и господаря си,който гледа отвсякъде да прецака държавата,но накрая го слага на работниците и персонала си!
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А що нема таван на богатството?
48
0
 
12
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Виждам,че съвсем умишлено се трие коментара ми,а и не само моя,че държавните служители трябва да си плащат осигуровките!Явно има нареждане от"горе"!Това ли ви е "свободата на словото"!?!!
47
0
 
17
 
! Отговори
качо преди 5 години
Всички знаем как става! Давам пример за една фирма в близост до областен град занимаваща се с поцинковане на различни елементи, повечето от които са държавни поръчки, дори правят мантинелите на магистралите. Та точно тези убавци плащат по 2000 лв заплати, но на картата превеждат 650 лв и на това си осигуряват работниците - другите са в плик. Та от де пари за пенсии и т.н?
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
важното е не само да падне тавана на пенсиите ,а да има дъно на минималната пенсия,която не бива да е под 500 лв. и оттам нагоре да се вдигнат и всички останали пенсии.....и справедливия принцип е да има еднакво индексиране ,а не на едни 5 лева ,а на други 50....
45
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На ***.Преди вас са съществували хора като ваши баби и дядовци - инженери, архитекти, лекари, строители, металурзи и какви ли не още образовани и интелигентни хора, които са направили България, която днес употребявате. Хора, които са се трудили и са направили това, което все още го има.Ограничен мозък може да си мисли, че като ближеш посра.ния *** на властта, си съдник за това, което пенсионерите са направили.Мъртвият остава млад.Справедливост и демокрация? Кой ми окраде лихвоточките?
44
0
 
9
 
! Отговори
Добри Чинтулов преди 5 години
Дорде е мъничка змията,елате да се съберем.Със крака да и строшим главата...
43
5
 
6
 
! Отговори
познал преди 5 години
Партийния секретар рабфаковец цецко цачев къф е,бай с членската книжка къкъв е,цецоу който кат млад еж е започнал в дс-то къв е,агент каракачан....свърши ми мастилото.Червените *** са 100%,но някои се направиха по-големи католици от папата.За едното галене по тиквите.
42
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде да познаем колко от тия 55 хиляди пенсионери са червени ***. Първи опит 99%
41
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От дядотоНяма държава в Света,където държавните служители да не използват привилегии при пенсиониране,плащане на осигуровки,здравни или други пакети.Това че на някой не му харесва или не може да намери обяснение на това,си е негова работа.По-скоро пари има и има от къде да се съберат,въпросът е дали на политиците им отърва!
40
3
 
8
 
! Отговори
Дедо, дедо преди 5 години
смяташ ли, че държавата не знае на колко служителя има. Да даде и след това да вземе същите пари. Преливане тук -там. Казах ти При Дянков го направиха. После го махнаха. Защо. Според мен заради манипулациите с числата. Може би , защото трансферите на пари през банките носят доходи на банките, но това е разход за държавата
39
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В държавата на Боко е така: за едни таван, за други без таван. Просто в държавата на Боко едни са по специални а други не. Едни могат дори да вършат престъпления а за други не е разрешено... Всичко е по "европейски". След като си платим данъка на ЕС, кой ли се интересува повече ...всичко си е правилно
38
5
 
17
 
! Отговори
ДА преди 5 години
Да добавя-да се спре това раздаване на 10-20 заплати при пенсиониране!И то важи пак само за държавни хрантутници.Ама гарван гарвану....кой ще ти гласува такъв закон!?Метлаааа,метла за вас!
37
1
 
16
 
! Отговори
ЦИГ.АНТЕ И ТЕ СА преди 5 години
хора, гласоподаватели един вид. Не работещите , ГЕТАТА, които не могат да пишат, не плащат данъци, но искат жилища от държавата. Крадат ток пък ЦЕЗ ЗАКОННО увеличава с 15 процента сметките. Така са им дали в договорите нашите продажни управници. Къде има такова нещо по света Да им гарантираш печалба поне 20-30 %. Американските ТЕЦ -МАРИЦИ 25 години гарантирана цена 3 пъти по-висока. И то след като ги оборудват. След като не можаха 5 години да пригодят ТОШИБА, купиха руски генератори.
36
0
 
10
 
! Отговори
От дядото преди 5 години
До Дедо, не си правПисах, че ако държавата внася пенсионни осигуровки на всички които получават заплати от бюджета на държавата, ще си направи сметката колко служители ще назначи. " С тези пари, могат да се издържат толкова служители." От там да определя заплатите на тези служители и следващите пари за осигуровки.

Спонсорирани публикации