Пенсионна система на 20 г. – неизгодна и тромава!

От 1 юли догодина - 55 000 души ще получават новия таван
5 юни 2018 10:15,
62

От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.

Така 44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Още по темата

Икономистът Кольо Парамов бе категоричен в студиото на "България сутрин", че сегашната система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна - нито за държавата, нито за пенсионерите.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме", смята Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече губи своя смисъл.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите бе необходимост на самата структура на пенсионното осигуряване.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава с всеки изминал ден. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро", уточни пред Bulgaria ON AIR Вулджев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
22
 
! Отговори
Гъзо, Гъзо преди 5 години
нищо не знаеш за БКП-то. Добре ли е да е пенсията 55-60 % от получаваната заплата. Така е в ЗАПАДНАЛАТА ЕВРОПА. Е така БЕШЕ и в НАРОДНАТА РЕПУБЛИКА. Докато не дойде ПРЕВРАТА 1989г и всички пари изчезнах в невижданата инфлация за да има редства за пооследваща бандитска приватизация. Да не казвам колко влога под 20 лв /стари пари/ не бяха индексирани в ДСК за да ги прилапат и тях. Сега 30 години след преврата още не можем да стигнем БВП на НРБ, а пенсиите са 30% от заплатата.
14
2
 
32
 
! Отговори
Дядо ви преди 5 години
Ако държавата внася осигуровки на всички, които са на държавна служба, ще има реална представа какъв апарат може да издържа. Най-големи пенсии в България получават тези, които са били на държавна служба.
13
9
 
14
 
! Отговори
Гъзо преди 5 години
До ШАЙКАТА ГЕРБА когато беше БСП цъфтяхме и вързвахе,...1990/91....1996/97 особенно бяха супер години!Червена мухуморка!
12
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога тази страна ще накара частника да осигурява хората си на реални пари, не на минимална заплата.
11
1
 
26
 
! Отговори
Защо г-н Борисов? преди 5 години
Господин Борисов, защо наложихте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно внасяха своите реални пенсионни вноски. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат реалните пенсионни вноски при положение, че няма да получат съответстващите си определени им от държавата пенсии. Така изкуствено се създава "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски? Няма я! Докога само едни и същи пенсионери ще бъдат наказвани и ощетявани ? Рано или късно от Европа ще потърсят сметка за това!
10
5
 
41
 
! Отговори
пенсионер преди 5 години
Как да стигат парите в НОИ когато управляващите си позволяват пенсионери да работят на досегашните си длъжности и да получават същевременно и пенсия и заплата. Това ако не е източване на НОИ, незнам как да го нарека....... За една и съща работа едни получават само заплата, а други и бонус - пенсия. Уж нямало кадри......
9
3
 
46
 
! Отговори
ПАРИ ИМА преди 5 години
Всяка година остават няколко МИЛИАРДА - например миналата 2017 останаха 3 МЛРД , които ГЕРБ раздаде декември на своите хора - послушковци , като бонус за послушание. И на ДПС за да не свалят властта. Така, че проблема е в крадльовците на власт. Умишлено не увеличат заплати и пенсии, не вдигат осигурителния доход, гласуват по-малко приходи в бюджета за да могат всяка година да си лапат ЗАКОННО излишъците
8
8
 
28
 
! Отговори
ШАЙКАТА ГЕРБ преди 5 години
са най-лошото нещо случило се на БЪЛГАРИЯ. След Бандитската криминална приватизация на СДС. ЗА никой нищо, нито за млади, нито за стари. Само за *** и подмазвачите от шайката
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 2019 г. отпада тавана на пенсиите за тези ,които са се осигурявали на тавана на осигурителния доход!Скромните ми изчисления показват ,че по новите правила от 2019 няма да има по голяма пенсия от 1300 лева за тези ,които са блъскали 38 години и са се осигурявали на тавана.Защо не махнат тавана на осигурителния доход?Истинския проблем обаче е невнасянето на осигуровки за :60 хил МВР40 хил армия280 хил държавни служителиПроблем е вдигането на пенсии на хора с малки стаж и осигуровки.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Системата просто не е на принципа на *** на велосипеда - когато единият работещ събира за себе си, на пенсионера му се осребрява изработеното, а на принципа на "постната пица" - събира се материала и се раздава после. Въпрос на време е просто да няма пенсионери а да се събират едни пари.
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
величията, които с партийна книжка работеха като директори партийни и проф. председатели получаваха големи заплати, а сега - тавани...............тези,които не са,или малко са работили - получават 200 и чакат 300............ние, които масово работехме на държавни заплати и са си вземали от нас данък,колкото са преценили сега мизеруваме с 285 лв. за 34 год.стаж, и никой не ни ги преизчислява пустите пенсии. кой ни окраде фонда ?
4
1
 
35
 
! Отговори
Батман преди 5 години
преди години когато майка ми се пенсионирва, ама то едно смятане години, категории, чакаш няколко месеца един топ документи. То не тромава ами направо е за никъде.
3
3
 
23
 
! Отговори
11 преди 5 години
Аз съм за да махнат пенсиите когато махнат данъците!
2
26
 
14
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 5 години
Просто махнете пенсиите.България не е страна от първия свят, за да си позволява такива разходи.В третия свят към който дефакто се числим пенсии няма.И ако нямаш деца - на стари години няма кой да те гледа.
1
0
 
42
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Трагедията е пълна.