Пенсионна система на 20 г. – неизгодна и тромава!

От 1 юли догодина - 55 000 души ще получават новия таван
5 юни 2018 10:15,
62

От юли следващата година таванът на пенсиите, който в момента е 910 лева, отпада. Така всички, които са се осигурявали на по-висока сума, ще получават толкова, колкото покриват вноските им.

Така 44 хиляди пенсионери, които в момента получават максимален размер на пенсиите, няма да могат да се възползват от отпадането на тавана догодина.

От 1 юли 2019 г. 55 хил. пенсионери ще получат увеличение до новия таван от 1040 лева. Промяната важи само за тези, които тепърва се пенсионират. За всички 56 хиляди българи, които в момента получават тавана на пенсиите, сумата ще остане с лимит.

Още по темата

Икономистът Кольо Парамов бе категоричен в студиото на "България сутрин", че сегашната система, която се използва повече от 20 години, вече е неизгодна - нито за държавата, нито за пенсионерите.

"Сегашният модел е много тежък за българските пенсионери. Държавата трябва да доплаща доста пари и бюджетът не може да се направи добре. Всички пенсионери са участвали в изграждането на България в последните 40-50 години и в момента не им се отблагодаряваме", смята Парамов.

По думите му пенсионната системата се е запазила заради финансовата стабилност на държавата, но тази стратегия вече губи своя смисъл.

Според финансиста Георги Вулджев наличие на таван на пенсиите бе необходимост на самата структура на пенсионното осигуряване.

"Съотношението на пенсионер и работещ се увеличава с всеки изминал ден. Основната причина таванът да не падне за всички пенсионери е големият дефицит в НОИ. Определено има проблем в сферата на пенсионното осигуряване и той трябва да бъде решен скоро", уточни пред Bulgaria ON AIR Вулджев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
26
 
! Отговори
без таван за всички преди 5 години
Кой умник измисли да дели пенсионерите на преди и сега. Комисията за защита от дискриминация да възстанови справедливостта час по-скоро. Нарушава се основния закон на България Конституцията, където е записано, че всички български граждани са равни пред законите на България. Абсурдно е да се допусне, че за едни българи ще има таван на пенсиите, а за други не. Няма как да се допусне това, че пенсионерите, които от години наред са били лишавани от дължимата им пенсия заради изкуствено поставения таван, ще продължават да дотират държавата, а тези пенсионирани само един ден по-късно, в началото н
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди 20 години същите експерти, които правеха реформата на Костов и приятели, казваха, че след 20 години пенсионните фондове ще се пукат по шевовете. Особено частните пенсионни фондове ще инвестират в акции и ще правят пенсионерите страшно богати.
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пенсионерИнтересно колега,защо да е източване на НОИ ? Истинското източване е това,че от НОИ се плащат социални помощи и добавки,на безработни,инвалиди и каквито искаш още.Хайде не източване,но жесток удар по пенсионната осигурителна система е невнасяне на осигуровки в пълен размер от работодателите!Ей тия две неща ако се оправят,наистина пенсионерите биха се чувствали много,много по-добре!
32
1
 
19
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ преди 5 години
има 2 свещенни крави - ТУРИЗМА и ХАЗАРТА. За всички ДДС =20% а тях 7%. ЗАЩО? Ами много просто - тези отрасли са в ръцете на МАФИЯТА ЧЕРЕПА и ПЕЕВСКИ държат ХАЗАРТА. ЧЕРЕПА с 2-те лотарии, ДЕБЕЛИЯ с РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО. ЗА хотелите по морето - БАНДИТИ от СИК, ВИС, и техни авери от властта. Всички съдии имат ХОТЕЛЧЕТА по морето. А вие питате защо няма пари за пенсии. Ами никой не си търси парите. Контрабандата е ТОТАЛНА. Уж уволняват цели КППта, а пазарите са пълни с нелегална стока
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кольо Паръмов и други като него не слизащи от екраните икономически експерти,да вземат да предложат нещо конкретно !
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А какво да кажем за ДОД 10% зе всички-и за 100 лв и за 100000? Така ли е в САЩ ?!А какво да кажем,че за хазарта няма ддс,а за аналгина има...абе много трески за дялане,на най добре да облечем тениска с рекламен надпис за хазарта и да ритаме мачле.
29
0
 
14
 
! Отговори
Дедо прав си преди 5 години
за тавана - чиста дискриминация ,но криенето на осигуровки и пари под масата се връща като бумеранг при хората след години. За държавните служители ти казах - не са виновни полицаи, военни, общинари, а силовото регулиране на пенсиите. Така наречените 2 и 3 стълб НИКОГА няма да имат достатъчно пари / това се видя с миньорите/ за да плащат. Закона им позволява да харчат 5% от парите за управление. - законно да крадат. А кое вложение дава такъв приход. Затова парите там НАМАЛЯВАТ
28
0
 
19
 
! Отговори
заа преди 5 години
Имам 42 г. трудов стаж и ми остават още 2 г до пенсия. Догодина искам да се пенсионирам една година по рано до възраст но ще ми одържат 4% пожизнено от пенсията-защо? За годината която не ми достига да, но защо пожизнено?
27
1
 
10
 
! Отговори
Прав съм,баби. преди 5 години
Нека си се пенсионират на 54,никой не ги е карал да работят това насила,но таванът на пенсията да важи само за едни,а за други-не,мирише на смърди отвсякъде.Ще накарат хората да не се осигуряват.Държавата и без това плаща осигуровки на чиновници и палицаи,ще им плаща и пенции.Но данъци да плащам-йок.Продавам всичко и се махам.
26
5
 
6
 
! Отговори
Дедо, не си прав преди 5 години
Така е по цял свят. Хората на държавна служба имат особени привилегии. В САЩ след 20 г служба в армията имаш вече право на пенсия. Така беше и в НРБ, но сега има изискване 27 г служба и възраст 54 г. за да получиш право на пенсия. Да сте видели 50-годишни войници някъде по света? Да не говорим, че пълно безсмислие да даваш пари и после да си ги вземаш под данък. Тази схема бе приложена за кратко при Дянков, после я махнаха , защото нещо нещо им бъркаше счетоводството май. Еквилибристика
25
5
 
5
 
! Отговори
НИЩО ПОДОБНО преди 5 години
НРБ имаше 60 млрд БВП и 3 млрд външни заеми. ДО 1989г. А не можеш да сравняваш 2 периода през 30 години и да не отчиташ инфлацията. За справка САЩ са увеличили БВП за 30 години 5 пъти. Долара сега е 1/5 по покупателна способност 1980г
24
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гъзо, ГъзоНРБ имаше БВП 26 млрд $ и външен дълг 12,5 млрд $, а днес БГ има около 90 млдр. евро и 26 млрд. евро външен дълг. Това само показва колко се краде в тая държава.
23
3
 
26
 
! Отговори
ПРИ СОЦИАЛИЗМА преди 5 години
имаше някакво съотношение между минимална и максимална пенсия. Но таван нямаше. Всичко в общия държавен бюджет, но съотношението пенсията=55% от заплатата се спазваше. Даже със социалната пенсия =30 лв / за хора без 1 ден работа/ се купуваха 115 хляба Добруджа по 1 кг. Повече отколкото сега. И това преди 30 години. Все едно за 30 години е спряло развитието на страната, а даже сме се върнали назад. Е това ли ДЕМОКРАЦИЯТА. За повечето българи тази дума стана синоним на БЕДНОСТ и власт на МАФИЯТА
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако средствата за пенсии са недостатъчни,справедливо е този недостиг да се понесе от всички,отколкото на една част от пенсионерите да продължават да се орязват пенсиите,а за други да не важат тези правила.Най-малкото има дискриминация по възрастов признак.Социалната система е солидарна и двойният аршин е най-дразнещото нещо.Или за всички таван,или за никой.
21
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До LiliНе се притеснявай, нищо няма да получиш но парите ти ще отгледат някое красиво мърляво и сополиво *** което като порасне ще пикае на гроба ти.
20
4
 
20
 
! Отговори
Докога таван ? преди 5 години
Понеже Европредседателството е в България - моля журналисти да попитат Еврочиновниците седящи в София - ЗАЩО има таван на пенсиите в България - въпреки че държавата те пенсионира с по-голяма пенсия от тавана ? Сега когато се вдигат всички пенсии средно с мизерните 14 лв., пенсионерите с таван на пенсиите пак не получават никакво увеличение. Докога постоянно ще се наказват едни и същи пенсионери? Има ли друга такава ЕВРОПЕЙСКА държава, която да унижава и ощетява по такъв позорен начин пенсионерите си , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски - МОЛЯ ЗАДАЙТЕ ТОЗИ ВЪПРОС !
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Дядо виВ цял свят е така. Иначе нямаше да има държава. Проблема е в неправилното разпределение на парите. Вече има 1 млн. тъмно-зелени дето цоцат за 2 млн. и някои им плаща социЯл. Има едни други дето като це пенсионират или напуснат с по един мандат започват да получават пенсия 80% от последната заплата но без таван. А има работодатели които плащат осигуровки за минимална а останалото под масата. Държавните чиновници не могат да се скатаят по никакъв начин.
18
1
 
10
 
! Отговори
Lili преди 5 години
Тъй като имам тежко заболяване и няма да дочакам пенсия искам всичко,което съм внесла за 33 години накуп,за да го оставя за образованието на някое сираче!
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тикв прави жест към наборите,на които предстои скоро да излезнат в пенция.Няма значение,че се взима от едни и се дава на други,които даже не са се осигурявали,а държавата е внасяла осигуровки.А конституционните съдии защо нямат таван-нали те са поставени ужким да съблюдават спазването на конституцията на която чл.6 ал.2 гласи-всички граждани са равни пред законите.Явно някои са по-равни.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Умниците" я създадоха, за да крадат парите на хората, както и от здравноосигурителните вноски, като народът не получава нито пенсии, нито брзплатна лекарска помощ... Веднъж ограбват насила тези отчисления и втори път, когато се наложи да отидеш на лекар, принуждават пак да си платиш всичко, като нямаш пенсия, не можеш и да си платиш ежедневните разходи...