Промяна в церемониала! Без падане на колене в памет на националните герои

Руски марш пък изчезва от военните чествания
9 юни 2018 10:18, Елка Василева
111
Промяна в церемониала! Без падане на колене в памет на националните герои
Снимка: архив, Булфото

Падането на колене, с което се отдава почит на националните герои, загинали за България, се премахва от церемониите на 3 март, 19 февруари, 2 юни и други дати, които включват военен церемониал и заря.

Вместо на колене паметта на героите ще се почита със свеждане на глава за минутата мълчание. Това предвижда промяна в устава за войсковата служба, която предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов, пише "24 часа".

В устава са описани подробно и церемониалите за отбелязване на националните празници, както и командите, които се подават към парадните роти и присъстващите граждани.

Преди да бъде предложена за обществено обсъждане, промяната в церемониала е съгласувана с началника на отбраната ген. Ангел Боцев.

Идеята за замяна на падането на колене била дадена от граждани с писма до президентството.

При падането на колене редица по-възрастни хора изпитват затруднения да отдадат почит на героите, освен това заемали неловки пози, пише в тези искания.

От военните церемониали отпада и маршът “Кол славний”, който се изпълнява от гвардейски оркестър при отдаването на почит на загиналите за България. Вместо него ще се изпълнява барабанен марш, предвижда друга промяна във военния устав.

“Кол славний” е руски имперски марш, бил е наричан истинският химн на имперска Русия, заради това се прави смяната, обясниха военни.

Постовите вече ще имат по-големи права да стрелят, предвижда друга промяна в устава. Досега те можеха да ползват личното си оръжие без предупреждение единствено ако самите те бъдат нападнати с оръжие.

Сега вече ще имат право да стрелят и при опит за въоръжено проникване в охранявания обект.

В устава изрично се записва, че той важи и за българските военни, които в момента служат зад граница като част от международен контингент или са изпратени към структури на НАТО извън страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 5 години
Ми то по-големи национални предатели от патриотите има ли бе? Даже и Костов дето разпродаде България за жълти стотинки е по-достоен от тях! Този Боцев е срам за пехотата!
77
0
 
10
 
! Отговори
Някога този марш преди 5 години
е ползван за траурните церемонии. Във всички войни... Дори и срещу Русия на Добруджанския фронт. Но какво от това. Традицията трябва да се заличи! Военните оркестри се представят със сложни композиции и танцуващи хора. Гвардейците правят някакви странни движения, въртят пушките... Неща, които никога н ги е имало в церемониала на БА. То сега армия няма, а сменяме церемониите...
76
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някога назад във времето при едни други български владетели е имало закон при държавна измяна и предателство СМЪРТ
75
0
 
21
 
! Отговори
PD преди 5 години
Позата, единия крак на коляно, другия сгънат е древна, и показва почит, но и самочувствие и себеуважение. Тази поза не е на колене (двете кполена на земята), и макари военните да изпозваха, кооманда на колене, разликата е огромна.Свеждането на глава е срам, и подчинение, но не и почит. За това идеално отговаря на истната. Не сме на ниво, поне да изразим срама си.
74
0
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 години
Ислям в Армията ?
73
0
 
11
 
! Отговори
Щъркел преди 5 години
И никой не прочете, че промяната ще бъде подложена на обществено обсъждане - с което именно се изчерпва нейното предназначение. Поредната медийна дъвка за отвличане на вниманието. А нямате представа колко е лесно да се отвлече вниманието на хора, които поначало не внимават какво четат!
72
16
 
2
 
! Отговори
нашите герои преди 5 години
До Анонименконекрадци и убийци на малолетни, касоразбивачи, рекетьори като ЛЕВСКИхъшове означава на румънски КЪШ-КЪШ на кокошките като нащите НЕМИЛИ-НЕДРАГИпохитители на кораба РАДЕЦКИ като Ботевтерористи като ВАПЦАРОВ
71
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Признателният български народ винаги ще отдава заслужена почит на националните герои, загинали за България, само на КОЛЕНЕ.Политиканитрте ни ако желаят.За тях никой няма да си спомня нито да отдава почит НИКОГА.
70
4
 
23
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Баце го болят колената и не може да коленичи.
69
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аре дебелака да се навежда целия ама само тойНие сме горди българи и ще падаме на колене пред тези дето ни спасихаТоя е срамота за България Оставка
68
5
 
9
 
! Отговори
ни са знай преди 5 години
Как беше досега? На командата "на колене" по-голямата част от присъстващите клякаше като на турско клекало, много грозно.И вместо да се показва правилното положение на тялото,се вървъ към най-лесното...........Очаквам скоро и да бъдем задължени да поставяме и дясната ръка върху лявата част на гърдите,както вече някои го правят.И още нещо-видях как едно момче се кръстеше с лявата си ръка в одринската черква.....Какво ли още може човек да очаква?
67
9
 
4
 
! Отговори
срам и позор на БКП преди 5 години
До ПОЗОР!ТРИ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ПОБЕДЕНИ ВЪВ ВСИЧКИТЕ ВОЙНИ..............нвсякъде бити и на кол забити......
66
0
 
8
 
! Отговори
до77 преди 5 години
До АнонименМоже , но не може да става
65
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЩОТО КАРАКАЧАНКАТА С ТОВА ОГРОМНО ШКЕМБЕ НЕ МОЖЕ ДА ПАДА НА КОЛЕНЕ.
64
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
самозабравиха се - парата ги побърка - имат се за божества и как ще се кланят на някакви си Левски и Ботев ! - бедняци с идеали - никога не са владяли България като сегашните .
63
2
 
39
 
! Отговори
ПОЗОР! преди 5 години
Как да паднат на колене всички тези плондири. НАПРАЗНО СА ДАЛИ ЖИВОТА СИ ЗА БЪЛГАРИЯ,МИЛИОНИ БЪЛГАРИ. НЕБЛАГОДАРНАТА НЕОЛИБЕРАЛНА *** ОПОРОЧИ ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И СВЯТО.ДЕБЕЛАЦИ С ПРОВИСНАЛИ БУЗИ,ГУШИ И ТИРБИЧКИ ПОД ОЧИТЕ,НЯМА ДА СЕ ПОСВЕНЯТ ДА ОТМЕНЯТ И НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ПРАЗНИЦИ,В ПОЛЗА НА ЧУЖДИ....МИНАХА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ.
62
0
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Вече ще се почита с падане по гръб...
61
4
 
30
 
! Отговори
Ето това преди 5 години
Ето това е, разсипаха държавата и всичко мило и ценно. Загиваме бавно и славно, и след 20г няма да познаете Булгаристана. Народни предатели!
60
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво друго може да измисли тази измеет на Държавна сигурност....
59
3
 
32
 
! Отговори
ОНЯ СЪЩИЯ преди 5 години
ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА ДА ПАДНЕМ НА КОЛЕНЕ ПРЕД ПАМЕТТА НА ГЕРОИТЕ ЖЕРТВАЛИ СЕ ПРЕД ОЛТАРА НА ОТЕЧЕСТВОТО ..И ТОВА ДА ГО ОТМЕНЯТ..???? ПОЗОР. !!! ВЕЧЕ СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ИЗМИСЛЯТ...МОЛЯ,ПИШЕТЕ КОМЕНТАРИТЕ СИ НА КИРИЛИЦА....НА ЛАТИНИЦА ТРУДНО СЕ ЧЕТЕ...ТУК СЕ ПОДВИЗАВАШЕ ЕДИН С ПСЕВДОНИМ ТУЛСКИ КОЙТО ПОСТОЯННО МИ ПРАВЕШЕ ЗАБЕЛЕЖКИ ,ЧЕ ПИША НА ЛАТИНИЦА...ВЕЧЕ ПИША НА КИРИЛИЦА...ХАЙДЕ ТУЛСКИ....ПОКАЖИ СЕ....ОТВОРКО...ДА ТЕ ВИДИМ.....А НЕ САМО ДА МИ ПЛЯМПАШ И СЕ ПРАВИШ НА ИНТЕРЕСЕН