Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие

Летуване в чужбина можели да си позволят твърде малко руснаци
Обновена: 12 юни 2018 11:14 | 10 юни 2018 21:05, Веселина Йорданова
183
Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие
Снимка: БТА

Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е по-скоро мечта, отколкото реална възможност, пише Иван Преображенский, "Дойче веле".

През 2017 година руснаците се завърнаха в първата десятка на най-щедрите туристи. По експертни оценки те се похарчили в чужбина над 31 млрд. долара, изпреварвайки по този показател южнокорейците и италианците. В чужбина се надяват, че през 2018 година руският туризъм ще се засили още повече. Това прогнозира например уважаваната консултантска организация ПрайсуотърхаусКупърс. Какви са преимуществата на руския турист пред неговия китайски или европейски събрат? И защо в чужбина толкова много обичат руските туристи?

Руските туристи са щедри и спокойни

Руснаците са спокойни по нрав и не бързат за никъде. В Прага, например, средностатистическият чужд турист се задържа по 2,5 денонощия, а руснакът остава там цели 4,5 дни. По броя на нощувките руснаците бият всички конкуренти и във Финландия. Чуждестранните хотелиери обичат руснаците, заради тяхната готовност да харчат пари и заради дългите им престои в хотел.

Политиката си е политика, но като туристи руснаците са добре дошли в Европа. Официалните статистики обаче показват, че не бива да се разчита на сериозен ръст на руските туристи в чужбина - не защото повечето руснаци нямат задгранични паспорти, а защото страдат от безпаричие. Около 20% от руснаците заявяват, че липсата на средства е главната причина да не пътуват в чужбина.

Близо 80% от жителите на Руската Федерация заявяват, че през лятото ще си останат у дома или ще летуват на вилата си. Едва 4% от анкетираните признават, че искат да заминат в отпуск извън пределите на бившия Съветски съюз. В бившите съюзни републики този процент е още по-нисък (3 на сто).

9% от анкетираните руснаци заявяват, че ще почиват в Крим. Това навярно трябва да се приема по-скоро като абстрактно желание. Две трети от тези 9% едва ли ще заминат за Крим. Полуостровът изобщо не е в състояние да поеме 13 млн. туристи, нито дори 10 милиона. През 2017 година там са почивали малко повече от 5 милиона руснаци. Възможно е обаче в тази цифра да са включени и командированите руснаци. Ситуацията не се промени и с откриването на Керченския мост.

Наистина ще пътуват за Крим?

Така че за мнозина отпуската в Крим е въпрос на престиж, ако не и на идеология. Как стоят обаче нещата с онези, които искат да пътуват зад граница? Колко и какви са тези руснаци? Предполага се, че става дума за малко повече от 7% - една част от тях навярно са заявили, че ще се запътят към Крим, за да отговорят „правилно“ на зададения от социолозите въпрос, но всъщност ще предпочатат да почиват в Турция например.

А тези, които ще тръгнат за Европа, не са от известните милиардери, чиито брой в Русия нарасна от 2014 година насам. Това са предимно местни величия и държавни служители от средния ешелон, понатрупали корупционни пари.

Има и трета група – към нея спадат онези жители на големите градове, които са свикнали да пътуват зад граница, за да поемат "глътка свобода". Тези хора се радват, че все още могат да си позволят да побродят из Париж, Рим или Прага. Техният брой обаче също намаля покрай всеобщото снижаване на доходите през последните години.

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна, както изглеждаше в началото на 2010-те години. Сега, както и по времето на късния Съветски съюз, пътуването в чужбина все повече става въпрос на социален статус – дори и пътуването до Турция.

Само дето всичко се решава не от някой съветски чиновник, а от достъпа до корупционни пари. В днешна Русия вече го има същото разделение, което характеризираше и СССР - в чужбина пътува номенклатурата,  обслужващата я интелигенция, както и някои "бизнесмени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
22
 
! Отговори
Мосю Густав преди 5 години
Безпаричие? Значи или в Турция е много по-евтино, или си търсите оправдание за отлива на руски туристи.
133
3
 
8
 
! Отговори
142 преди 5 години
11 000 000??? Сорос ли те учи нс математика? 11 мил? Ало Мегаломански, с какво пристигнаха тив 11 мил. бе брат. На летище София нема самолети. Един каца на 2часа.
132
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До minuvach 22Много ми се иска Путин да наложи стоп на полетите от Русия за България, тогава искам да видя суратите на Бат Бойко ***, Цецо Шлифера-мафиот, Иван Портних и другите върли "анти-комунисти". За нашта държавица внезапен спад на приходите от туризъм би бил фатален.Абе ***, 2017г България е посетена от 11 000 000 чужденци.От тях руснаци са 600 000.Дали ни бъркат скъсаняците от Сибир?
131
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евролъвовете ревът от радост, четейки лъжите на Иван Преображенски от държавната DW, като скопени прасенца. Тези статии и цитирания са за повдигане на самочувстеието на турист номер едно в света, средностатистическия *** и Ганчевица.
130
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
MI DA VI DODAT KRAVARI NALI SA PLATEJOSPOSOBNI
129
10
 
7
 
! Отговори
сфд преди 5 години
ПуткЯн докара колхозната пасмина до просешка тояга!!!
128
9
 
4
 
! Отговори
sg преди 5 години
*** доведе колхозната *** до просешка тояга!!
127
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудесно!
126
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като помня преди 89та кво беше и до 2006...сме направо богати сега. Всеки има кола , телефони , тв , ходи на почивки, на клубове ...кога ти преди такива неща.
125
4
 
11
 
! Отговори
Горски преди 5 години
До МорскиЧе ние българите да не сме по-богати.Докато ни управлява мафията ГЕРБ ще гладуваме.Ами по-богати сме.Аз не познавам, някой да гладува.Май забрави когато ни управляваше мафията БСП и даваха по един хляб на семейство.При мафията ГЕРБ нещата са далеч, далеч по-добре.
124
2
 
4
 
! Отговори
ГЛАРУС преди 5 години
останаха девушките!
123
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кажи му ,,Дойче веле" и повече не го обиждай
122
10
 
4
 
! Отговори
Гост преди 5 години
В Турция е пълно, всичко е разпродадено,в курортите е пълно с руснаци,разровете се из YouTube, пълно е с руски клипове от Тайланд, Малдиви, Индонезия и др. екзотични места.Сякаш някой нарочно се опитва да ни натрапи идеята колко зле са в Русия,но не разбирам защо.Какво ни вълнува нас.Ние просто гледаме колко сме добре ние и как щастливо си живеем.Нали така...
121
10
 
16
 
! Отговори
Готвачката преди 5 години
До Хаха 143Видели сте част от детски лагер ученици водени от техните учители. В Зл. пясъци и там има детски лагер основно руснаци. Просто са кошмар. Говорят само на руски бият се до сутринта, пият, друсат се просто е ужас. Бият се кой какво да яде. Рускините учителки и те наддават вой децата защо не се хранели.Опитваме да им обясним, че тука е европейска държава, а те се държат все едно са в джунглата. Срещу 26 лв. на ден ни побъркват.
120
4
 
10
 
! Отговори
ники преди 5 години
Вероятно става въпрос за руснаците, които живеят в русия.Руснаците, които отдавна живеят на запад са платежоспособни и може би точно тях засичате по разните му курорти.
119
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата седмица в Рамблер.ру четох, че руснаците нямало къде да си харчат парите. Сега пишете, че пари нямали. Може и да си имат пари хорицата, но да не искат да ги харчат тук. Е, и този пазар ако изгубим, то не остана кой друг да идва тук, освен алкохолизирани англичанчета за "балконинг."
118
6
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
По това време в Созопол например единственатап чужда реч, която се чува из града е руска.... Предимно "бедни" руски баби с малки деца!? А надписите по заведенията, магазини и др. освен на български са и на руски, щото са "бедни"... не виждате ли, че статията е от ДВ?
117
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като отидеш на златните ще видиш. Магазините са пълни с руснаци да пазарят макарони и лютеница и евтина водка.заведенията, клубовете и баровете с немци и англичани :)) Ако седиш в панелната на село ...Няма как да разбираш туризма.
116
11
 
16
 
! Отговори
Пътешественик преди 5 години
От къде ви спускат тая информация за бедните Руски туристи , нямам идея..Преди 10 дена бях за седмица в Испания на почивка...преходихме с мойте хора от Коста Брава през Барселона и Тарагона та чак до Коста Дорада на юг..По плажовете, заведенията и магазините се чува само руска реч...тотален фраш с руснаци...щот са бедни явно..и накрая на Барселонското летище същата изстория пълно с рашки...полети за Москва ,Санк Петербург просто бях изумен от наплива на руски туристи.. а иначе глупости си пишем
115
4
 
16
 
! Отговори
Черноморски мутраген преди 5 години
Ни Несебър, ни Созопол, ни Северно, ни Южно черномория. Няма такава алчност и мръсотия, съчетани с лоша кухня и печалбарство.За сетен път се убидих, че няма по-лошо от българския "бизнесмен".Има нещо тотално изкривено в БГ търговеца.Като искам в БГ, отивам в китно селце, планина.По-бедните ходят на море в Гърция, Испания, Южна Турция.По-богатите - Дубай, Тайланд, Кариби, Хаваи, Монте Карло и близките на тях курорти.