Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие

Летуване в чужбина можели да си позволят твърде малко руснаци
Обновена: 12 юни 2018 11:14 | 10 юни 2018 21:05, Веселина Йорданова
183
Бум на руски туристи нямало да има. Страдали от безпаричие
Снимка: БТА

Броят на руските туристи в Турция е нараснал до близо 70 процента, а в Чехия делът на руските туристи достигна нивото отпреди кризата. При това летуване в чужбина могат да си позволят твърде малко хора. Желанието за почивка на Крим е по-скоро мечта, отколкото реална възможност, пише Иван Преображенский, "Дойче веле".

През 2017 година руснаците се завърнаха в първата десятка на най-щедрите туристи. По експертни оценки те се похарчили в чужбина над 31 млрд. долара, изпреварвайки по този показател южнокорейците и италианците. В чужбина се надяват, че през 2018 година руският туризъм ще се засили още повече. Това прогнозира например уважаваната консултантска организация ПрайсуотърхаусКупърс. Какви са преимуществата на руския турист пред неговия китайски или европейски събрат? И защо в чужбина толкова много обичат руските туристи?

Руските туристи са щедри и спокойни

Руснаците са спокойни по нрав и не бързат за никъде. В Прага, например, средностатистическият чужд турист се задържа по 2,5 денонощия, а руснакът остава там цели 4,5 дни. По броя на нощувките руснаците бият всички конкуренти и във Финландия. Чуждестранните хотелиери обичат руснаците, заради тяхната готовност да харчат пари и заради дългите им престои в хотел.

Политиката си е политика, но като туристи руснаците са добре дошли в Европа. Официалните статистики обаче показват, че не бива да се разчита на сериозен ръст на руските туристи в чужбина - не защото повечето руснаци нямат задгранични паспорти, а защото страдат от безпаричие. Около 20% от руснаците заявяват, че липсата на средства е главната причина да не пътуват в чужбина.

Близо 80% от жителите на Руската Федерация заявяват, че през лятото ще си останат у дома или ще летуват на вилата си. Едва 4% от анкетираните признават, че искат да заминат в отпуск извън пределите на бившия Съветски съюз. В бившите съюзни републики този процент е още по-нисък (3 на сто).

9% от анкетираните руснаци заявяват, че ще почиват в Крим. Това навярно трябва да се приема по-скоро като абстрактно желание. Две трети от тези 9% едва ли ще заминат за Крим. Полуостровът изобщо не е в състояние да поеме 13 млн. туристи, нито дори 10 милиона. През 2017 година там са почивали малко повече от 5 милиона руснаци. Възможно е обаче в тази цифра да са включени и командированите руснаци. Ситуацията не се промени и с откриването на Керченския мост.

Наистина ще пътуват за Крим?

Така че за мнозина отпуската в Крим е въпрос на престиж, ако не и на идеология. Как стоят обаче нещата с онези, които искат да пътуват зад граница? Колко и какви са тези руснаци? Предполага се, че става дума за малко повече от 7% - една част от тях навярно са заявили, че ще се запътят към Крим, за да отговорят „правилно“ на зададения от социолозите въпрос, но всъщност ще предпочатат да почиват в Турция например.

А тези, които ще тръгнат за Европа, не са от известните милиардери, чиито брой в Русия нарасна от 2014 година насам. Това са предимно местни величия и държавни служители от средния ешелон, понатрупали корупционни пари.

Има и трета група – към нея спадат онези жители на големите градове, които са свикнали да пътуват зад граница, за да поемат "глътка свобода". Тези хора се радват, че все още могат да си позволят да побродят из Париж, Рим или Прага. Техният брой обаче също намаля покрай всеобщото снижаване на доходите през последните години.

С други думи, отпуската в чужбина престана да бъде общодостъпна, както изглеждаше в началото на 2010-те години. Сега, както и по времето на късния Съветски съюз, пътуването в чужбина все повече става въпрос на социален статус – дори и пътуването до Турция.

Само дето всичко се решава не от някой съветски чиновник, а от достъпа до корупционни пари. В днешна Русия вече го има същото разделение, което характеризираше и СССР - в чужбина пътува номенклатурата,  обслужващата я интелигенция, както и някои "бизнесмени".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
23
 
! Отговори
Дъртий преди 5 години
Не страдат от безпаричие, а се научиха, че на лай-оморието им обират кинтите за да се настанят в клозети 2х2. Затова избягаха отново в Турция, Гърция и по островите. Вие пак си лайте, ама е все тая. Хотелиерската *** с дебели вратове да се научи как се прави хотелски бизнес, а и да плаща на персонала като в Гърция и Турция.
113
17
 
12
 
! Отговори
от морето преди 5 години
Руснаците са кофти туристи. Дават го силно, но освен сметката в ресторанта остават и щетите в хотела. Като си помисли човек приходите не покриват разходите.Всъщност проблемите по курортите са в резултат на руското нашествие.Бетонираха Черноморието, не остават пари за инфраструктура от ремонти.Добре че намаляват. Този път дано преориентацията е трайна!
112
4
 
6
 
! Отговори
комуняги-убийци!!! преди 5 години
нито с тях - нито без тях руснаците!
111
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Калеко АлекоБулгаристанеей булгаристане, наместо централен разпределителен хъб с 0.5млрд/год пак ще си останеш последна дупка на кавала.. където май ти е и мястото де..
110
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди две месеца четох в пловдивския Марица ,за някаква пловдивска рускиня женена за българин и върнала се от посещение в родния си руски град , която споделяше ,че средната работна заплата в Русия била 3000 евро и че тук живеели по-бедно.Нямам против руснаците , на като започнат да декламират това ,което им е наредено от ченгетата ми се повдига от тях.
109
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте, много слабо ме интересуват пенсиите на руснаците, БВП-то им, колко пият и колко кусат. Не съм руснак, не са ми симпатични, митовете за големи бакшиши от руснаци са си митове - измислици на болни мозъци.Влезте в руски форуми за пътувания - навсякъде се хвалят как са се пазарили, колко скидка са смъкнали и т.н. Хората навсякъде са еднакви - не обичат да дават пари срещу нищо. Ако някой сервитьор му е *** джапанките, нормално е да му фърли ени двайсе лева, това да...
108
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До От НесебърАми като ти трябват руснаци - надявай се да дойдат. Какво ще стане обаче, ако наистина нямат пари? Ще се наложи ли да се примириш с германците? Или пак ще ревете как трябва да задължим българите да ходят поне по една седмица на море у нас?
107
10
 
12
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Че ние българите да не сме по-богати.Докато ни управлява мафията ГЕРБ ще гладуваме.
106
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз сьм бьлгарин и сьщо почивам в Кемер Турция неща да чувам за мутрочерноморието мрьсотия и селянията льха от разтояние сервиз и обслужване 0
105
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По - скоро страдат ит кримналичие и от турковъзвращение ;)))
104
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не се напъвай протестъре, дойче веле ви ги спуска тези и после чака коментарчетата от джендърите. жалка работа сте
103
21
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как тъй безпаричие ве? Колхозните русифилистици веднага да разсеят заблудата и да ни обяснят колко богати са питекантропите дето ходят до колена в кал в кочинята си.
102
11
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците са в Турция и Гърция , не в тукашното мутроморие. Хората от по-далеч ходят в тайланд бали виетнам. Бай ганювщината е повсеместна - щом не ми даваш кинти значи нямаш, простотията е пълна. Хората световно правят, взеха 50 милиарда за него.
101
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СатаНАТОБил си в Португалско колкото аз - на Луната! Лъжеш! И какви шишета си носил от там? Нормалните хора се хвалят какви музеи, какви дворци, какви галерии са посетили. Е, някои се хвалят какви сепии, какво бакаляо, какви скариди са хапнали и с каква вина са ги поливали. А ти си купил, да донесеш тук и да се фукаш, плъшок! Познавам една паtка, която беше донесла "Виньо верде", а то се продава тук навсякъде и се сервира по заведенията по за 20 лв.
100
12
 
38
 
! Отговори
От Несебър преди 5 години
На тебе може да не ти трябват руснаци, ама на мене ми трябват. Не стига, че си плащат всичко точно, но и сума неща, които си носят не ги връщат ами ги подаряват. Не са като стиснатите немци и англичани дето карфица не можеш им вкара в зад..ка.
99
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банда нежни реват за диктатори ...Колко тъжна картинка :))) Объркани момченца.
98
28
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ни трябват руснаци, от тях никой не е видял добро.
97
9
 
10
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Ми затворените по време на режима на Ердоган? Мохамед бин Салман? Ах да... забравих... те са съюзници на САЩ. Значи за едни може, за други не може... В днешно време хората като чуят ЕС и САЩ и си мислят, че това е целия свят едва ли не. Кажи му евроатлантик без да го обиждаш :)))
96
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 29Нещо послъгваш! Племенницата ми от много години е администратор в хотел в Слънчев бряг. Нашите келнери обичали руснаците, защото давали добри бакшиши, докато скръндзавите фрицове не давали нищо. Разбрани, даже имало случай да помагат на наши техници. А англичаните пиели като сви-не. Една дърта британка направила кафява диря от ресторанта до морето, а нашите мухльовци я оставили да цапа суша и море.Споменатите консерви са измислени преди да дойдат руски туристи. Една жена каза...
95
8
 
12
 
! Отговори
Недоволен преди 5 години
Ми жертвите провокираните войни и интервенции на САЩ? Защо не споменеш колко цивилни умряха? Не забравяй историята се пише от победителите