При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
2
 
3
 
! Отговори
до 161 преди 5 години
Коментарите ми се отнасят само за определена част от българите, която съм описал преди няколко поста. Изглежда, че вие сте достатъчно образован за да не се причислите къ гореописаните.
159
6
 
5
 
! Отговори
Горан преди 5 години
Аз не искам изказването ми да прозвучи, като русофилско, но според мен, от коментиращите има сляпо вярващи, и възхваляващи западното оръжие, като по-качествено, високотехнологично и прочее... И, това при положение, че ВСВ недвусмислено доказа, че уж по-доброто въоръжение не печели войната. Давам за пример само едно руско оръжие: АК 47... Ама, не е само то.
158
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До освобождението никъде не се споменава, че българите са пришълци номади. Това го измислят руските пишман историци а по късно е подето и от австрийските шпиони и ни се налага насила. Руснаците изнасят от България 27 товара (един товар е = на една голяма волска кола с двоен впряг) със стари книги от манастирите. Отделно през 19 век гръцките попове и клирици изгарят хиляди книги. Има доста сведения. Лондонското четвероевангелие е спасено от такъв пожар от чужд дипломат, случайно.
157
1
 
2
 
! Отговори
до 158 преди 5 години
Нвкой друг ви праща снимки или вие желае те подобни снимки. Това със снимките е още едно доказателство, че разпространявате лъжи. То светът на лъжата е хубав, само да не живееш в него.
156
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До фо 149Това,че не ти е харесал някой коментар,не означава,че трябва да обиждаш всички българи.Държава,която е на почти 1500 години и дала писменост,култура,църковна дейност на половин Европа,страна която е била една от трите Европейски империи,не можеш да обиждаш,само защото в момента се е смалила и е в подчинено положение.Катунари никога не сме били,където сме стъпили сме създавали държава и култура,ако не ти е известно!Поставяли сме дори императорите на престола във Византия,а те са ни пла
155
2
 
4
 
! Отговори
до 156 преди 5 години
И когато германците ги нагънаха в Ардените, удряше чело в цимента и играеше тежки пиянски гюбеци пред Сталин за да го склони да започне скорошна офанзива защото на Англо-саксите не им се плуваше в Ла Манша през Дюнкирк отново.
154
7
 
4
 
! Отговори
доказан факт преди 5 години
Има две причини дадена страна да купува руско оръжие !1 . Преди когато съществуваше Варшавският пакт ,страните членки купуваха руско оръжие по задължение !2 . Сега руско оръжие купуват само страни които не могат да си позволят по-скъпо и по-качествено западно оръжие !Добре проучете армиите на кои страни са въоръжени с руско оръжие ! Също така проучете кои страни въоръжени със западно оръжие понякога купуват и руско ? Напр. Турция , дойде икономическата криза и от безпаричие купиха С 400
153
1
 
4
 
! Отговори
хаха преди 5 години
100 университета и 100 езикаА голи снимки ще пращаш ли пак, а васко?
152
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъвто водещият, такова и предаването - дрън - бръм!
151
3
 
3
 
! Отговори
153 преди 5 години
Аз съм и на двете места. Имам собственост в 4 държави на три континента. Ако не ти е уютно в соц. панела, купи си нещо по-ново с голяяяямата си заплата.
150
3
 
4
 
! Отговори
lendlease преди 5 години
Чърчил даже и презервативи е доставял на Червената армия.Доколко е вярно не се знае, но с цел да респектират, руснаците поръчали 30 сантиметрови.Американците доставили гумите и на тях пишело:Size: M
149
4
 
4
 
! Отговори
Дани преди 5 години
А сега и роните ногад да ни превземат.До там ни докара двуполовия запад.
148
8
 
4
 
! Отговори
фо 149 преди 5 години
Не се пукай по шевовете. Проучи къде работят хора с 2 университета и 5 езика. Зависта българска е епична. Нали знаеш защо нямало дявол да пази българския казан в Ада, защото ако някой българин запоцне да се изкачва нагоре останалите го дърпат надолу. Долни, жалки, завистливи катунари, нашественици на балканите, а после жертва се изкарват. Шутове.
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За спорещите:има много данни и факти какво ни е било въоръжението и какъв клас е било спрямо другите соц.страни!А то е било.....малко ме е яд но е истина от клас 3 и 4!!!За обща култура ,може би най смотаното от всички соц държави!!!!!И да,наистина сме били за пушечно месо докато дойдат руснаците!Е за какъв дедов са ми такива "приятели"?!?!
146
4
 
3
 
! Отговори
Морски преди 5 години
Съби сабята, най-големия специалист атлантик!
145
3
 
8
 
! Отговори
До-141 преди 5 години
Точно така!И това се знае от всички по света ,та дори и от всичко отричащите спрямо историята си руснаци!Те и за това искат не искат ще ни бъдат верни ако имат някаква чест!И езика сме и дали и писмеността и религията и най вече много от земите на българите са под тяхно управление сега!
144
7
 
2
 
! Отговори
до 138 преди 5 години
Най-неприятното за мен е, че част от моите данъци, някакъв мижитурка чиновник във Фашкиятон, изпраща да папкат мижитурките европатета в РъБъ.
143
9
 
9
 
! Отговори
лошите американци преди 5 години
започнаха да помагат на великите руснаци още първите седмици от войната! Руските заводи бяха сринати със земята от немската армия / вермахт/ ! Лошите американци започнаха да снабдяват великите руснаци с храни , облекла , лекарства , оръжия , боеприпаси и всичко от каквото великите руснаци имаха нужда ! Още в края на 1941 . тоест няколко месеца след нападението си над Русия , Хитлер обяви война и на САЩ ! Така лошите американци започнаха и да воюват срещу Хитлер и допълнително помогнаха за изхода
142
2
 
7
 
! Отговори
1 преди 5 години
И Иван Грозни се е титулувал и като владетел на волжските българи,а от друга страна,самият той е бил с българска(Дунавска) и византийска кръвна връзкаТериторията на Волжка България се отделя от Златната Орда през 15 век под името Казанско ханство. По-късно (през 1556 г.) то е завладяно от руските войски на Иван Грозни.А герба на Украйна най-много прилича на знака на Шишмановци от монетите им,но дори и да няма връзка с Шимановци,със сигурност няма нищо общо със Златната орда.
141
6
 
7
 
! Отговори
iii преди 5 години
До pp Като знам какво ни беше въоръжението в 65010 - 122 мм гаубици, танкове Т34... Май сме били само за пушечно месо.