При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОлегАвстро-Унгария подтиква Сърбия и протежето си крал Милан да нападне България. Това е исторически факт, към който ти и останалите со росляци посягате.
39
2
 
14
 
! Отговори
iii преди 5 години
През Седемдесетте на миналия век служих в Елхово. Командирите ни казваха, че трябва да удържим турския удар само 45 минути - докато пристигнели войските на споменатия Одески военен окръг. Сега направо съм очарован от доверието - оказва се, че с нашите 122 мм оръдия от Втората световна война сме щели да излезем на Проливите без съветско участие.
38
3
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
То на сърбите трябва да сме им "благодарни" и за нещо друго - 1396 при битката при Никопол тогавашните европейски сили заедно с българските и влашките вземат превес над турските и в решаващия момент да страната на отоманците се намесва сръбски военен отряд и решават изхода в лоша за нас посока...
37
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
фантазьори
36
19
 
10
 
! Отговори
опетков преди 5 години
Като лично потърпевш мога да кажа, че и при соца армията си ни беше същата трагедия. Служил съм в т.н. трета уж елитна армия, чиято задача беше да нахлуе в Турция и Гърция. Не се лъжете:в съответствие с комунистическата доктрина, СССР трябваше да превземе целия свят, да разруши капитализъма и да въдвори комунизъма по целия свят. Към това бяха насочени всичките им усилия, всичко друго са лъжи. И така продължават и досега.
35
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кимон Георгиев -руски шпионин и предател прави преврат на 8 септ. 1944 г. защото зад гърба му е съветската армия. Без нея за няколко часа превратаджиите щяха да са в ареста. Въпреки това СССр окупира Българи и въпреки че тя участва в крайната фаза на втората св.война и дава 30 000 жертви ,накрая е третирана като пбедена страна.И досега ограбените български архиви са в Москва.
34
17
 
8
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
Е КАК ЩЕ МИНЕТЕ ПРЕЗ ГРЪЦКАТА АРМИЯ + ТУРСКАТА, КОГАТО САМО ГРЪЦКАТА АРМИЯ Е 260 ХИЛЯДИ ВОЙНИКА + АМЕРИКАНСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ Ф 4 (ГОВОРИМ ЗА 60-ТЕ ГОДИНИ)...ДА, ПРЕЗ 50-ТЕ ГОДИНИ ГРЪЦКАТА АРМИЯ Е СЛАБА .ТУРСКАТА АРМИЯ Е 1 МИЛИОН И 100 ХИЛЯДИ ! ПО ВРЕМЕ НА ЗАВЕСАТА И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ЗАПЛАХА .ПО-СКОРО ОБЕДИНЕНИТЕ ГРЪЦКИ И ТУРСКИ ВОЙСКИ ЩЕ МИНАТ И ПРЕМАЖАТ БИЛГАРИЯ, ТОЧНО ЗА ДЕН И ПОЛОВИНА .
33
2
 
20
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
За сърбите... знам, че последния път като ни забиха нож в гърба и стигнахме до Ниш :)))
32
9
 
8
 
! Отговори
опетков преди 5 години
До Анонимен24 Хабер си нямаш от истината и говориш смешки. Разгромена и окупирана Япония е феодална държава, на практика в 18 век. Американците изграждат наново страната- администрация, икономика и правят от нея основен конкурент и световен лидер. За сравнение какво направи СССР от цъвтящите източно-европейски държави-жалки, корумпирани и изостанали сателити, придатъци на изостаналата алкохолизирана империя на злото.
31
8
 
5
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 22Всички са срещу България и гаднярите от ЕС пращат Сърбия! Хихихи!Тя (Сърбия) никак не е както винаги руско тоалетна хартия, но като е за 1885-та година от ЕС я пращат!! А що от ЕС не пращат Османската империя?
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"плащат на Сърбия да нападне България и да съсипе България"Нямало е нуда да им плащат. Сърбите винаги са имали апетити към нашите земи. Не случайно ни откъснаха територии и после учеха българите там че са македонци и сърби, само не и българи. Не случайно създадоха Югославия, което си беше сръбска хегемония над хървати, черногорци, бошняци, словенци, българи и албанци.
29
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 Исторически погледнато Русия винаги е гледала на България като на Задунайская, а на бълхарите - като на пушечно месо (както и на собственото си население) !Като нагледно доказателство е издигнатия паметник на съветската армия, която няма нито един загинал за България, докато българската армия дава хиляди жертви във ВСВ, но за нея няма такъв величав паметник, а същевременно Русия си приписва Победата над хитлеризма изцяло за себе си !
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОлегВсички са срещу Русия и значи нова война като кримската и в 1878 и в 1885 г.
27
14
 
4
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До ЦК на БКПЦелия Балкански полуостров има ток, само НРД няма и е режим 3:1 или 2:2!Всички много ги е страх от НРБ ама валутата и кат тоалетна хартия. Никой не търси левове,дори и собствената държава само за долари се оглежда
26
1
 
7
 
! Отговори
хе-хе преди 5 години
До Анонимен 24Намери си джипи с втора специалност "психиатрия"!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПешоСъщите държави са си както и сега. Като са влезли в НАТО или ЕС не са изменили.
24
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Японците яко са помпани от САЩ-Японците сами си възстановиха икономиката. САЩ само ги бяха окупирали и на японците не им се наложи да наливат милиарди долари за войска.
23
0
 
9
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 13А как ще коментираш, че Русия се намира на същия тоя Берлински конгрес? Тя е в НАТО ли?А Австро-Унгария в НАТО ли е на Берлинския конгрес или във Вършавския договор? Хахахах! :)
22
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Олег1885 г. всички в ЕС са срещу България но никой не иска да воюва и плащат на Сърбия да нападне България и да съсипе България. Русия се опасява от повторение на Кримската война срещу целия ЕС.
21
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на "великия" Съветски съюз българите се лъжеха ,че са "някои"!Сега вече знаят,че са никои,и от това им е много терсене!