Майките на деца с увреждания: Палатковите лагери остават до петък!

За репликата на премиера: Човек да си мери приказките
13 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
58

Майките на деца с увреждания ще запазят поставените палаткови лагери в столицата и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да излезе с официално становище по предложения законопроект за личната помощ и да предостави финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане. Ако до петък това не стане, протестът ще се разрасне, заканиха се майките.

След заявката на премиера Бойко Борисов, че очаква конкретни предложения за решение на проблемите на хората с увреждания, завърналият се на поста министър Бисер Петков покани майките на среща, за да обсъдят подготвения от тях и омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ.

Още по темата

След нея Петков обяви, че до петък министерството ще представи свое становище по законопроекта, а майките обявиха, че протестите в палатковите лагери продължават, докато не бъде гласуван исканият закон.

На репликата на премиера - "този проблем да се реши, че да ми се маха от главата", майките коментираха, че думите малко са ги позасегнали. "Премиерът Борисов е спонтанно емоционален, вярвам, че това изказване не е злоумишлено. Човек трябва да си мери приказките и ние сме емоционални, и реагираме по-остро", обясни пред Bulgaria ON AIR Валентина Казанджийска, която е майка на дете с увреждания.

"Най-важното е, че премиерът Борисов ни чу и започна да ни разбира, макар и по трудния начин. Надяваме се да се получи диалог, защото каузата е изключително значима. Става въпрос за приемането на закон, който ще спаси човешки животи и ще помогне на инвалидите в България", каза още е майка.

Според изчисленията на омбудсмана личната помощ ще струва около 200 млн. лева годишно, но според разчетите на министър Петков почасовата асистентска услуга за 80 000 лица, които имат нужда от чужда помощ, ще натовари бюджета с допълнителни 300 млн. лева годишно.

В понеделник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, която бе приета от Бойко Борисов. Ден по-късно обаче премиерът реши да остави Петков на поста, за да продължи диалога с протестиращите родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
10
 
8
 
! Отговори
рускиня преди 5 години
До против и НесъгласенВаши реплики точно показват разликата между човешкото общество и животински прайд, където слаби и болни се убиват или оставяни да умрат. Мисля,че ваши деца ще бъдат много-много увредени от такива родители ,като вие. Ампутирани от морал, човещина и когато вие ще станете стари и болни, те ще ви хвърлят на ***, където ви мястото. Приказка за куката почетете и разберете каква е вашата съдба
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прибират палатките след петък, защото е ЕС прецедатество и ще изложат Герп .
24
4
 
8
 
! Отговори
Къмпинг преди 5 години
Всички на палатки и искания за всичко и всички.....
23
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Стивън Хокинг се беше родил в социална система като нашата нямаше да може дори да излезе на улицата.
22
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквето показа, че си мени мнението всеки час и след петък ще се смени пак. Ще има закон, няма пари и Горанов ще се извърти. Петков не можа да се справи 2 години и 10 години в НОИ та сега до петък ще намери кинти.
21
8
 
5
 
! Отговори
ТИР преди 5 години
До НесъгласенПожелавам ти да видиш твоето "здраво, умно и красиво" дете, след като се срещне челно с турски тираджия! Тогава ще разбереш много неща!
20
8
 
5
 
! Отговори
Корунов преди 5 години
Бойко и цялата му пасмина са *** и подлеци. Искат всичко в техните джобове да се влива. И защо не каже този министър (Бисер Петков) колко придобивки използва той (мерцедеси, добавки, безплатни неща+голямата заплата). И защо не се дадат тези пари на някой онеправдан от съдбата гражданин, да остане само на заплата. Тук гледам някакъв несъгласен, защо господин,е Вие не сте несъгласен към силните на деня, които постоянно ни крадат като този министър, а сте несъгласен към тези, които нямат избор
19
6
 
9
 
! Отговори
tsccccc преди 5 години
До Несъгласенс голямо самочувствие го раздаваш, бе. Как пък си сигурен че няма да ти се случи на теб, на деца, на близки, ако не при раждане в младежки години или като възрастни. Откъде знаеш че ще работят дори и здрави и че няма да са безработни, да чакат на държавата, че няма да са пияници, алкохолици, дрога, други криминални, да увредят някого при катастрофа, голямо самочувствие, голямо нещо ама той живота удря и не пропуска никой да тъ в галоша ***, виж се че вече си умствено по-увреден и от тези деца, тя злобата и завистта е по-голяма инвалидност и от тези невинни деца и родители, кои
18
5
 
6
 
! Отговори
до 11 Несъгласен преди 5 години
Не разбираш, защото си с душевност и умствен багаж на австралопитек. Нужна ти е ЕВОЛЮЦИЯ за да разбереш. Няма да ти обяснявам, защото пак няма да разбереш!
17
4
 
8
 
! Отговори
до Ескперт преди 5 години
Бойко НЕ СПИ. Бойко е в основата на посочените от Вас обстоятелства. Бойко има нужда от електорат. Бойко е обучен агент на чужди господари. Бойко работи срещу българите, по чужд план за претопяване на българското население и подмяна с лесно-контролируемо и манипулируемо, ниско интелигентно такова, основно от *** и турски етнос. Бойко е НАЙ-БОГАТИЯ българин не случайно! Константин IV Погонат е по-добър българин от Бойко. В един справедлив свят Бойко щеше да бъде в трудов лагер за измяна!
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За положението на една държава се съди по отношението й към най-слабите й членове. Четейки статията и коментарите, оставам с впечатлението, че живеем в Зимбабве, макар че може би дори и там обществото се подкрепя повече помежду си.
15
6
 
14
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Затова внимавайте кого съдите и какво говорите. Няма никаква гаранция, че утре вие няма да родите такова дете ей така за назидание, защото животът понякога се завърта по много интересен начин. Човешко е да се помага на хора в нужда. Нечовечните като вас нямат място в обществото.
14
5
 
13
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Боже, някакви хора, които нямат идея за какво приказват се вихрят тука, че и съвети на всичкото отгоре дават. Първият ми братовчед е с много сериозни увреждания. По време на бременността както и първите няколко години след раждането му, не е имало никакви признаци, че нещо не е наред с развитието му. Спира да се развива на 5 години и си остана с разсъдъка на малко дете. Грижите, които се полагат за него са огромни, лекарствата- изключително скъпи. Пенсията му по инвалидност е... 50 лева.
13
3
 
18
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 5 години
Военноинвалид пенсия 135 лв Ром с телк 850 лв до 18 гслед това намалят малко но те го наваксват ссоциални помощикъде спиш БОЙКО .
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СъветГосподине, вие лично колко такива деца сте РОДИЛ и ОТГЛЕДАЛ, за да давате съвети на жени по време на бременност какво и как да правят.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПРОТИВОткъде накъде за здраво дете ще се отпускат помощи, които са предназначени за лекарсва и гледачи. В коментарите има доста възрастни с увреждания.
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До НесъгласенНа такива *** като теб животът рано или късно им обяснява нагледно защо е длъжна държавата с нещо да помага. Утре като те гледаме теб по новините как нямаш 2 лева да купиш на увреденото си дете лекарства ти пожелавам да ти каже някой същото като това, което си написал.
9
19
 
14
 
! Отговори
Несъгласен преди 5 години
Аз пък не разбирам защо държавата(системата,както я наричат) изобщо да е длъжна с нещо да помага.Защо моето здраво,умно и красиво дете,което един ден ще работи за тази държава,ще плаща данъци и ще бъде полезно, не получава и стотинки за дъвка.Майките на децата с увреждания,бащи странно защо няма,та те искат пари,отпуска ,че и домашна помощница.Друг е въпросът,че 90%от тях са били предупредени какво дете ще родят или като ги гледам повечето генетиката не прощава.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Момент... защо Държавата трябва да плаща милиарди за *** самолети вместо за хора в нужда ?
7
5
 
11
 
! Отговори
до 3 и 7 преди 5 години
ако предложението ви беше влязло в сила преди достатъчно дълго време, вас нямаше да ви има, защото очевидно сте с тежки мозъчни увреждания!