Майките на деца с увреждания: Палатковите лагери остават до петък!

За репликата на премиера: Човек да си мери приказките
13 юни 2018 11:15, Анисия Иванова
58

Майките на деца с увреждания ще запазят поставените палаткови лагери в столицата и още няколко града до петък, когато социалното министерство трябва да излезе с официално становище по предложения законопроект за личната помощ и да предостави финансови разчети за необходимите средства за неговото прилагане. Ако до петък това не стане, протестът ще се разрасне, заканиха се майките.

След заявката на премиера Бойко Борисов, че очаква конкретни предложения за решение на проблемите на хората с увреждания, завърналият се на поста министър Бисер Петков покани майките на среща, за да обсъдят подготвения от тях и омбудсмана Мая Манолова законопроект за личната помощ.

Още по темата

След нея Петков обяви, че до петък министерството ще представи свое становище по законопроекта, а майките обявиха, че протестите в палатковите лагери продължават, докато не бъде гласуван исканият закон.

На репликата на премиера - "този проблем да се реши, че да ми се маха от главата", майките коментираха, че думите малко са ги позасегнали. "Премиерът Борисов е спонтанно емоционален, вярвам, че това изказване не е злоумишлено. Човек трябва да си мери приказките и ние сме емоционални, и реагираме по-остро", обясни пред Bulgaria ON AIR Валентина Казанджийска, която е майка на дете с увреждания.

"Най-важното е, че премиерът Борисов ни чу и започна да ни разбира, макар и по трудния начин. Надяваме се да се получи диалог, защото каузата е изключително значима. Става въпрос за приемането на закон, който ще спаси човешки животи и ще помогне на инвалидите в България", каза още е майка.

Според изчисленията на омбудсмана личната помощ ще струва около 200 млн. лева годишно, но според разчетите на министър Петков почасовата асистентска услуга за 80 000 лица, които имат нужда от чужда помощ, ще натовари бюджета с допълнителни 300 млн. лева годишно.

В понеделник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подаде оставка, която бе приета от Бойко Борисов. Ден по-късно обаче премиерът реши да остави Петков на поста, за да продължи диалога с протестиращите родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
11
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Медицината произвежда деца с увреждания.
5
5
 
4
 
! Отговори
до агент Читател преди 5 години
"придобивките" (хахаххахахах), които получиха последните години, никога не са ги имали майките и бабите им с промити татови мозъци. Това, че поколенията се сменят май не влиза в опорните точки и сметките. Ще дойде време ще ви палят по стадионите, ако не вас децата ви. За всяка сви.ня идва Коледа!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И те си мислят, че ще постигнат нещо...
3
8
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Някои от Уврежданията се установяват още в утробата. Да се абортирват. Да не се спасяват абортирани плодове но 5-6 месечна възраст , които винаги минават в графа увреждане , поради не доносеност. Остават глухи , слепи или неми.Така ще се намали рязко уврежданията а и родителите няма да са затормозени за цял живот.
2
15
 
16
 
! Отговори
читател преди 5 години
Дерижиран спектакъл.Придобивките, които получиха за последните години никога не са ги имали.Но преди не бяха по площадите!!?Да не забравяме, че има и тежко болни деца без увреждания.
1
12
 
28
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Тези майки ще се окажат единствените ,които се опълчват на мутро диктатурата и са прецедент на фона на овчедушието ,което ни е обхванало! Респект!