Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...
150
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите
Снимка: архив, Ройтерс

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

Макар за следващото тримесечие да се очаква ръст, то на годишна база се наблюдава спад във всички, включени в изследването градове. Най-значително тенденцията се забелязва в София, Пловдив и Варна.

Перспективите за отваряне на нови работни места ще бъдат предимно при големите работодатели (25%), следвани от малките и средните компании – съответно със 14% и 9%. Слаб спад при наемането на служители ще има при микропредприятията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименHR-те работят на комисионна (1 или 2 заплати за тях), нямат изгода да натискат заплатите надолу,по-скоро - нагоре.
55
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз не искам да споря с учените.." каза Бойко Борисов на Божи гроб.И аз не искам да споря с Бойко Борисов, но ако не бяха учените той и такива като него още щяха да си живеят по дърветата.Да избиеш милиони хора за да приемат една религия и да ги командваш чрез насилие не е трудно, трудно е да направиш светът по-добър, а това само учените са го направили.
54
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агенциите за подбор на хора са също в мафията, която нарочно натиска заплатите в замръзнало ниско положение.Тези т.нар. HR изнудват хората, обясняват как се търсят кадри, но реално натискат хората да приемат ниските заплати.Трябва бойкот на работодатели и агенции, просто се подиграват с хората!
53
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За 500 лева заплата, кадри в България няма. Да си наемат от другите държави в ЕС.
52
0
 
37
 
! Отговори
T преди 5 години
До програмистНай-накрая някой да го каже. Ето, преди малко ми досажда един в линкедина и ми праща обява с толкова много искани неща, че в първия западен сайт с обяви, който отворя, подобни обяви са разбити на 10 позиции. Тия си правят майтап. Искат да вършиш работа за 10 човека, че и със смешна БГ заплата, а те да си продават продукта на западни цени.
51
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До програмистЕдиници са българските програмисти, върнали се в България.И много от тях като се опарят, се връщат на Запад отново.Не може всичко в тази гнила държава да е гнило от царя до пъдаря, само ИТ-то да е супер и на световно ниво.Не слушайте глупостите на политиците.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг останаха само висшисти, лекари, инжинери, агрономи, висши политици, социолози, професори икономисти,воени, експерти, юристи, артисти, музиканти.Тук там със средно водачи на автобуси от МАСОВИЯ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ.Масово със средна образование са на работа в ЕС.
49
0
 
23
 
! Отговори
програмист преди 5 години
Man, и аз съм в IT ... Така че...пари в сектора има...но трябват и знания.За случайни хора там пари няма. Всичко там е за "наши хора". Трябва да си гръбнака на фирмата за да ти повишат заплатата и пак си на ниво чистачка в Германия.
48
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При масова заплата от 5 бона, всички ще се разработим, няма спор.Но за под 1000? Тук не става въпрос и за лакомия, а за покриване на елемнтарни човешки нужди, иначе няма смисъл да си работещ беден.Ако ми се налага да взема заем, за да си сменя гумите на колата, за бебешко креватче, 500 лева за море, ами сори, но това не е живот.На Запад хората с 1/4 от заплатата отиват на Малдивите за 10 дни, а ние с 3 заплати - 1 седмица на Китен на квартира.Търсете си, ние сме на Малдивите...
47
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Do 18Само дето не съм работил "където и да е", мен.Просто в България работа НЯМА, дори и за IT сектора - прехвалено, аутсорс "кошче за отпадъци"!Всичко останало са празни приказки и платени репортажи по поръчкови медии.
46
0
 
29
 
! Отговори
Добри преди 5 години
Хора стига вадили конкретни цифри 3000 - 5000 заплата,докато всичко е селска *** и 100000 хилки да взимаш кел файда. Опичайте си акъла, и застреляте няколко политика начело с Боко псевдомутрата и Цецо баноразвиващия иначе няма да прогресирате.
45
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди време ходих на интервю в голяма компания изнесла бизнеса си у нас. На интервюто големи приказки, голямо нещо. Казвам си аз колко искам да получавам чисто, като изрично подчертах, че това е чиста сума, а те ми предложиха същата заплата но брутно с думите "Ами вие трябва да се радвате, че ще работите за нас !". Така че и чуждестранните работодатели са не по-малко виновни за емигрантския поток, защото нека не се лъжем бизнеса идва у нас, заради ниските разходи за възнаграждения !
44
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Едно време като ученици, като бяхме недоволни от учителката, масово бягахме от час и имаше ефект. Замисляха се какво правят. Сега ако масово откажем да им работим за няколко седмици и ще клекнат чорбаджиите.
43
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
1000 лева минимална заплата и 40 часова работна седмица, а всичко отгоре трябва да се плащана 150 процента. Тогава работната ръка ще се завърне.
42
7
 
7
 
! Отговори
Do 18 преди 5 години
До АнонименMan, и аз съм в IT и...мога да ти кажа...че това къде и колко си работил няма никакво значение.В IT не е гаранция, че разбираш, ако ще и на луната да си работил.Така че...пари в сектора има...но трябват и знания.
41
2
 
21
 
! Отговори
Хипотетично преди 5 години
" Аврора " му е майката!Славните ни деди построиха България НА ТРИ морета.Ама нашите*** я продадоха на ТРИТЕ МУТРЕТА!
40
2
 
29
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Вземете си "кадри" примерно от Свободния Университет, ама с тия купените дипломи най-много да ви кажат добър ден на чужд език. Истинските хора избягаха, а тези, които в момента завършват само чакат да емигрират.
39
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ????Синдикати ????Наясно ли си в какъв лукс и охолство тънат т.н. синдикални лидери ????Тяхната функция е не да защитават синдикалните и социални права на работниците, а да осигоряват комфорта на назначените за капиталисти приплоди на шумкарите.
38
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Taка е като нямаме истинска, лява партия!Лява партия, която да защитава средната класа, работещите, които носят държавата на гърба си.Навсякъде средната класа носи всичко на гърба си, богатите държави са или такива с богата средна класа,или разни "петролни бензиноколонки" като персийските.Нямаме истинска, лява партия, а купчина комуно-олигарси и пребоядисани болшевики, с по 5 "фирми-кранчета" за точене на евро,и с акъл като от времето на Вълко Червенков и сталинизма.
37
0
 
18
 
! Отговори
???? преди 5 години
Ейр Франс скоро четох стачка... А тук Балкан да са стачкували скоро? :) Стачкуват само някакви хорица, половин година не вземали заплати.... и то какви?! $$$ :) луди хора, луда държава! :)