ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!

Все така одобряваме ЕС, а АЕЦ "Белене" ни разделя
327
ГЕРБ пред БСП с 4,4%. Все повече българи не искат да гласуват!
Снимка: архив, БулФото

ГЕРБ постига ръст от 1.5% спрямо март и остава първа политическа сила с 24.5%, следвана от БСП с  20.1%. Обединените патриоти отбелязват лек спад - до 5.0% и почти се изравняват с ДПС - 4.9%. Данните са от проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 17-25 юни сред 1017 българи.

С 2.2% подкрепа "Воля" е под 4%-та бариера, ако сега има избори за парламент. Със същата начална подкрепа от 2.2% стартира новосъздаденото обединение Демократична България.

Делът на нежелаещите да гласуват нараства до 34.6%, а 6.1% търсят друга политическа сила. Високият дял на хората, усещащи се непредставени от настоящите парламентарни партии, показва, че въпреки неуспешните опити от последните години, все още има потенциал за нови политически субекти, коментират социолозите.

Проучването показва положителна равносметка за доверието към премиера Бойко Борисов и електоралните позиции на ГЕРБ в края на българското председателство на Съвета на ЕС.

Успоредно с това нарастващата активност от страна на опозицията, проблемите в социалната сфера и периодично изострящите се вътрешно-коалиционни противоречия, очертават някои симптоматични промени в общественото мнение, които по всяка вероятност ще търсят своето развитие в есенния политически сезон.

Европейската перспектива за Западните Балкани и срещата на върха в София са сред най-високо оценяваните събития през последните месеци (55%). Мнозинството от българите (54%) са убедени, че регионът ни ще бъде по-стабилен и сигурен, ако ЕС има решаващо влияние в него. Като резултат, второ поредно тримесечие одобрението за ЕС не слиза под едни от най-високите регистрирани стойности (60%)

Темата "Белене" продължава да разделя българското общество. 30% са на мнение, че атомната централа задължително трябва да бъде построена, но за мнозинството икономическият фактор е решаващ – според 59% проектът си струва да се реализира само ако е икономически изгоден.

Аналогична е ситуацията и по отношение на евентуални рискове, свързани със строежа на централата. 30% нямат притеснения, но 69% изказват едни или други опасения. Сред тях най-съществени са рисковете от аварии и екологично замърсяване (46%), следвани от финансово икономическите (29%), геополитическите (23%), вътрешно-политическите (20%). По-младите хора, гледащи на проекта през призмата на по-дълъг житейски хоризонт, както и тези с по-високо образование, са много по-склонни да отчитат нивата на риск и да се въздържат от подкрепа за проекта.

Изследването е част от регулярния тримесечен мониторинг на обществените нагласи, провеждан от агенция "Алфа Рисър"ч. Проучването е национално представително и е реализирано в периода 17-25 юни чрез пряко стандартизирано интервю лице в лице сред извадка от 1017 души, формирана по метода на стратифицираната двустепенна извадка по тип населено място с квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
15
 
8
 
! Отговори
дядо ставри преди 5 години
по-голяма е разликата, но бспто изкараха много пари от ктб и имат за още няколко години напред да купуват гласове
253
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вече цяла седмица 4.4%. Трябва да се е повишила вече разликата на 10-15% в полза на ГЕРБ!
252
1
 
13
 
! Отговори
БСП=ДПС=Евророма преди 5 години
Aaaaaaaaaaa! Според Кънчо е обратното!!
251
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да не гласуват бе. Нали американците и Иван Костов са виновни.
250
8
 
23
 
! Отговори
Shark преди 5 години
Кой ги наглася тези данни бе. Я стига простотии. Аз досега не помня някой да ме е питал за кого бих гласувал. Как ги съчиняват тези неща, кой им плаща?
249
18
 
14
 
! Отговори
До 252 преди 5 години
"...А по-възрастните жени и бабите още въздишат по Боко..." Много се лъжеш!!! Ние младите, въздишаме по Бойко! Червените бабички все още си въздишат по БКП/БСП!
248
9
 
13
 
! Отговори
se преди 5 години
Безсмислено е да се гласува след като все чакаме ,,началниците" какво ще решават за България...
247
11
 
9
 
! Отговори
това е сигурно преди 5 години
И на избори за който и да гласува човек,все БКП ще управлява!
246
8
 
11
 
! Отговори
безпартиен преди 5 години
За последно гласувах през 1990!Разбрах,че "Не е важно народа как ще гласува,а кой как ще брои!"А тези "проучвания" за нагласи за гласуване са на принципа: КОЛКОТО ДАДЕ-ТОЛКОВА ПОЛУЧАВА!Намерете поне един политик с роднини осъдени от"народния съд",със забрана за образование,интернирани и без доказано сътрудничество с ДС!През 1990 имаше,но ги изритаха бързо.Къде са сега Я.Янков,П.Гогов,Н.Галев?Нещо лошо ли направиха,нещо лошо ли предлагаха?
245
7
 
20
 
! Отговори
от киреча преди 5 години
Българина отдавна не гласува!Избирателна активност 30-35% е едно нищо!На последните 2 избора беше толкова!Между другото,изборите не решават нищо!
244
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да гласуваш за когото и да е означава да наказваш себе си.
243
11
 
17
 
! Отговори
Handel преди 5 години
До д-р МИХАИЛ Николов: Като чета форумите само 1 от 10 е за ГЕРБ. Такава нагла и неприкрита корумпиранист не е имало от преди 2000-та година. Но по форумите са най-вече млади хора. А по-възрастните жени и бабите още въздишат по Боко.
242
4
 
7
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Ето Демокрация в действие: Всички знаят че няма избори, а назначения, гласуват само *** и цифрите с които е пълна статията се спускат от тези дето правят назначенията. Всички го знаят но никой не протестира - защото на крадец и разбойник да кажеш крадец разбойник, е все едно че нищо не казваш. Всички гледат към смъртта като изход от ада, а за крадците и разбойниците тука е рая, - командироват ги от Шеола за усърдно лакейство там, и да леят българска кръв, което е благоуханно за яхвето.
241
11
 
33
 
! Отговори
д-р МИХАИЛ Николов преди 5 години
Силно платена заблуждаваща иенформация,обслужваща ГЕРБ И поредно облъчване на народа с нагли лъжи!!!
240
5
 
17
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Не в корупцията,срастването на престъпността с държавата и др.такива е основният проблем на България!А в липсата на перспектива-никой вече не вярва,че тая държава има бъдеще като самостоятелен субект и всички кроят плановете си с оглед на това.Повечето крадат и изнасят,а една част трупат в очакване на промяна на териториалната и демографска структура.Т.е.управление от типа "ТКЗС в ликвидация"
239
6
 
21
 
! Отговори
Явор преди 5 години
Хората не искат да гласуват, защото бяха лъгани, мамени, прелъстени,,, бити, еб-ни и изоствени. Нито една от тези партии не представя българския народ.
238
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в българия всичко е корупция и мутри, държавата ще умре, земя на мутри, мутро-ландия, земя мутрясъла и бандитясала, ще гласувам вече никога, "исках да гла-сувам, но нямах желание".Срещу корупцията нищо не е направено, само на приказ-ки се борим срещу корупцията, всички партии в държавата само работят за себе си,но не и за народа, държава с минало, но не и с бъдеще.
237
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Само ГЕРБ 246Не на червените *** от настоящия български парламент! Не на БКП! Ако не поумнеем и избистрим поглед ще ни цакат докато дишаме!
236
29
 
15
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 5 години
Само ГЕРБ!!!
235
22
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На все повече българи вече не им се живее! Благодарение на ГЕРБ!