Превозвачи на протест: ТИР-ове и автобуси по Цариградско

Не се предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади
4 юли 2018 07:38, Елка Василева
5
Превозвачи на протест: ТИР-ове и автобуси по Цариградско
Снимка: архив, Булфото

Протестите са мирни и не предвиждат затваряне на пътни артерии и блокади. Целта е да бъде заявена категоричната подкрепа на значителна част от бранша за обединението на сектора чрез Закон за Българската автомобилна камара, заявяват в съобщение до медиите Съюзът на международните превозвачи /СМП/ и Българската асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи /БАСАТ/.

Днес от 11.00 ч. до 17.00 ч. автомобилните и автобусни превозвачи организират протест.

Проектозаконът, внесен от група народни представители, бе оттеглен от НС в петък следобед. Ръководствата на двете определяни като най-големи организации в бранша посочват още, че датата на протеста е избрана спонтанно, в отговор на решението за оттегляне на законопроекта.

"Оказа се, че тази дата съвпадна и с датата на насрочените в Европейския Парламент дебати по "Мобилен пакет 1". Дебати, от които ще зависи дали българската позиция и българският национален интерес ще бъдат защитени", коментират организаторите на протеста.

Още по темата

Протестът на ТИР-ове и автобуси е планиран да започне от 11.00 ч. със следното местоположение: по бул. "Цариградско шосе", от 11 до 17 часа, в двете посоки на движение, съответно от кръговото на 4-ти км до кръстовището с бул. "Димитър Пешев" и обратно, ще бъдат паркирани товарни автомобили и автобуси; от 11.00 часа пред храм-паметника "Александър Невски" ще бъдат паркирани 100 броя автобуси.

Към протеста в София ще се присъединят и превозвачи в други градове на страната, както следва: Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца.

"В момент, когато цялата държава и общество се обединиха в защита на интересите на сектора пред ЕК и ЕП, не можем да приемем, че има сериозни компании, които с разумни аргументи да застават срещу дългогодишната идея за създавана на Българска транспортна камара чрез закон, преди дори да са отразени предложенията за промени в текстовете", посочват в съобщението си организаторите на протеста.

Те отправят призив до всички български политици да не използват Закона за Българска автомобилна камара за тяснопартийни цели, а да се обединят за приемане на работещ и приемлив за всички законов инструмент, който да е в полза както на сектора, така и на вътрешните регулации, и на държавния интерес.

Автобусните превозвачи, под чийто натиск премиерът Бойко Борисов оттегли проектозакона за създаване на Българска автомобилна камара, отправиха тази седмица покана до всички национално представени сдружения в пътническия транспортен сектор за обединение под формата на конфедерация. Те подчертаха, че става въпрос за напълно доброволна организация на браншовите сдружения в автобусния транспорт, пише БТА.

Заедно с това обаче Ивайло Константинов, председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България, каза още, че той и сподвижниците му /Браншовият съюз за стопанска инициатива в транспорта, Националният съюз на превозвачите, Корпорацията на автомобилните превозвачи в България и браншови организации в пътническия транспорт/ категорично не одобряват внесения от техните колеги от големите превозвачески фирми и подкрепени от КРИБ проектозакон за създаване на Българска автомобилна камара. Превозвачите определиха законопроекта като "опит на група хора да приватизират автобусните превози".

 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Язи преди 8 месеца
Протестирайте, за да може господаря ви да си купи още 5 хиперкара за по 2.5 млн. лева....
Не се учудвам, че българия вече 10 г.е управлявана от едни и същи......
Робиииииии
4
1
 
8
 
! Отговори
Мнение преди 8 месеца
ТИР-аджиите пък не мога да разбера защо протестират. Нали в проекта на Макрон е заложено да им се изравнят доходите с европейските? Т.е. всичко е в тяхна полза, а те за какво протестират, защото работодателите им ще се разделят с някой, друг милион от джобовете си ли (на годишна база), за да плащат повече на работниците си. Някой да ми обясни, че не съм на ясно и си го тълкувам за себе си.
3
1
 
6
 
! Отговори
Ахааа преди 8 месеца
Смешно ооо......
2
1
 
11
 
! Отговори
Fck преди 8 месеца
Никъв протест не е ,ако е мирен тва само тук в България го има. Когато група хора недоволстват от нещо те протестират. Какво значи мирно? Седят и свиркат "Оставка" ми ,че аз ,ако съм един депутат няма и да обърна внимание и ще чопла семки даже. Когато им подпалиш дупенцата мили тогава е протест. За да бъдат чути хората в България трябват НЕмирни и БЕЗспирни протести!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Суджука марионетките.
Всичко е режисирано от ПР-отдела на Бъчварова.
Ще пошумят малко, после ще се срещнат със Слънцето, който с едната си прочетена книга минава за най-големият мъдрец в Бостана от Тикви и въпросът ще се разреши.
Ще потекат реки от мед и масло и всички ще ръкопляскат.