Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн

Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортове
Обновена: 7 юли 2018 17:07 | 7 юли 2018 16:40, Веселина Йорданова
252
Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн
Снимка: БТА

От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

Още по темата
Това обяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след края на форума 16+1.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно ни ограбиха Руснаците, през 80 години сме произвеждали до 100 хиляди тона тютюн сега между 15 и 18 хиляди. Марките ни цигари до днес се котират в Русия, но ние понеже сме евроатлантици не продаваме там.В договора с ЕС ограничихме производството на тютюн въпреки че най хубавият ориенталски тютюн се ражда у нас и бяхме първи по производството му на глава населени,а най хубавото Малборо се правеше тук Ама те руснаците са ни все виновни.
222
0
 
18
 
! Отговори
jvg преди 5 години
До До 199Математиката Ви куца, уважаема/и.
221
1
 
24
 
! Отговори
oтAв$тpaляCидneй преди 5 години
ЕС дигна митата за китайски стоки, и вместо китайски фирми да ги внасят офицялно, ги внасят "туристи". Дигнете още митата и такъв поток от "туристи" ще настане че на пътя на коприната ще стане задръстване
220
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ни грее това .Само Суджука ще намаже.
219
2
 
35
 
! Отговори
Smurf преди 5 години
10 милиона тона тютюн годишно ... абе то за да го произведем трябва да засеем половин Европа
218
20
 
31
 
! Отговори
До 170 преди 5 години
"Страната ни е разорена,най-бедна в Европа и са ни окупирали като концентрационен концлагер,никакви самостоятелни решения не можем да вземем!" Това е защото сме тотално зависими от Русия, продават ни най-скъпия газ и още:При разпада на комунизма, БКП пътьом ограби до шушка България и остави в наследство една разорена и фалирала държава.Всички от крадливата шайка се събудиха милионери, хотелиери, работодатели, рентиери...Отрочетата обичащи безумно Русия, хукнаха на Запад с парите на народ
217
5
 
31
 
! Отговори
До 199 преди 5 години
"Ми след 30 години евроатлантизъм - изнасяме тютюн и се радваме" От кои пръсти си изсмука тези 30 години? От освобождението от комунизма не са минали още 28 години. От приемането ни в ЕС (2007 г.) са минали 11 години. Бъдете точни, когато решите да цитирате някакви цифри, че изглеждате смешни и неуки. Преди да пишете може малко да попрочетете нещо.
216
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре ще изкупуват но да не сме прецаканата страна както винаги все някои ни цака. Преди доста години г-н Паси ни обещаваше ако всеки катиец купи по удна кипритена клечка оправени све. Но уви , още не сме "упраени ". Запада ни упраи сега и Истока ще ни доупраи.
215
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KAKAV ZVETANOV TOZI BALGAROUBIEZ
214
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден Цветанов разправя че Китай ни е най-големият враг с Русия.Вчера Борисов посреща Китайският премиер, който иска да развива бизнес у нас. Само в Аец Беле иска да инвестира 1,5 милиарда.В отговор Цветанов спира 62 китайски лекарства същия ден. ЦВетанов *** си с мир!
213
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
китайските лекарства ни "тровят" от 2012 г. АКо въобще е доказано че ни тровят. ЕС издава нареждане да ги спрат съвсем умишлено в деня в който идва китайският премиер- и Цветанов ги спира още същия ден. Малко съобразителност. Защо не забави една седмица?Така бие шамар срещу лидера на най-голямата икономика в света - каниш го за да му покажеш колко е гаден.
212
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ИДва китайският премиер да прави сделка за милиарди - и в същият ден ***-ака Цветанов спира 62 китайски Лекарства защото Меркел, която е в търговска война с Китай му е наредила. Предлог - те МОЖЕ БИ са канцерогенни. Дайте тогава да спрем всички храни, влизащи от Западна ЕВропа, те до една са канцерогенни. Соята, която идва през САЩ е ужасно канцерогенна, а всички храни съдържат Соя.
211
9
 
28
 
! Отговори
истината боли преди 5 години
какво значи "политическа сделка, а не търговска" - ако имаме политическа сделка с комунистите от Пекин, то значи комунизма в България се завърна!!
210
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сделката не била търговска, а политическа, каза ББСЪЩО КАТО СДЕЛКАТА ЧЕЗ
209
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Борисов мисли в перспектива, какво са 400 години за него.
208
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ, ДА НЕ БИ КИТАЕЦЪТ ДА Е КАЗАЛ КОМПОТИ, А ПРЕВОДАЧЪТ ДА Е ПРЕВЕЛ КОМПЮТРИ.СТАВАТ ТАКИВА РАБОТИ, ЗНАЕТЕ.
207
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно Китай ще работи с ГЕРБ? Орално или ***.
206
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде ще ги садите тези китайски сортове, г-н Борисов, около магнолията или в дупките по пътищата.Защото хората, които отглеждат тютюн може да не искат.Защото фирмите, които изкупуват тютюна не са държавни и не можете да ги заставите да си продават тютюна в Китай. Защото Филип Морис плаща добре.Така че, г-н Борисов, препоръчваме ви по-малко пара в свирката на локомотива.
205
3
 
38
 
! Отговори
до 207 преди 5 години
България произвежда едва 29 000 тона мокър тютюн, а Бо Тик Вун мечтае за 10 000 000 тона сух тютюн, е за това количество над 1 000 години ни трябват защото за 400 години можем да произведем 10 000 000 тона мокър! Абе изобщо правете си сметка за каква некомпетентност говорим!! продължавайте да спите, при такива лидери ще прокопсате!!!
204
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преводачът каза 10 милиона тона.Джърнълистите послушно повтарят същото.Някакъв, който се мисли за експерт, каза че се касаело за суров тютюн. Само че никой по света не купува суров тютюн, така че този експерт е толкова експерт, колкото Тато, пардон Борисов е генерал.Всъщност България не е в състояние да произведе такова количество тютюн, независимо дали мокър или сух.Въпросът е: Кой в случая е глупакът.