Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн

Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортове
Обновена: 7 юли 2018 17:07 | 7 юли 2018 16:40, Веселина Йорданова
252
Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн
Снимка: БТА

От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

Още по темата
Това обяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след края на форума 16+1.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
1
 
18
 
! Отговори
Gusla преди 5 години
Bubi koi znae kolko zvyrki e vratnal na citaeca...dokato izkara 136 miliona euro infesticia za 6 lodki...
162
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САЩ ЗАРЯЗВА ЕВРОПАСАЩ ЗАРЯЗВА НАТОИ К`ВО НИ ОСТАВА ?ЕВРОАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ
161
1
 
28
 
! Отговори
бизнесПоГерберски преди 5 години
"ВОЙНА ЗА ВАРНА! ВРЪЩАТ СЕ 90-ТЕ ГОДИНИ! ВИСОКОПОСТАВЕН ШЕФ НАЛАЗЕН ОТ 30 МУТРИ ПОСРЕДНОЩ В ДОМА МУ ПРЕХВЪРЛЯ АКЦИИ НА ФИРМА ПРИНУДИТЕЛНО! ПОРЪЧКАТА ОТ НАЙ-ВИСОКО! ЩЕ СЕ ЛЕЕ ЛИ КРЪВ ВЪВ ВАРНА ШОПИ VS ВАРНА?!"afera.bg/война-за-варна-връщат-се-90-те-години-вис.htmЕто затова всичко избяга от България и народ и бизнесмени,няма инвестиции,хората живеят в страх.
160
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ПРОИЗВЕЖДА 4 МИЛИОНА ТОНА ПШЕНИЦА.НЯМА КАК ДА ПРОИЗВЕДЕ 10 МИЛИОНА ТОНА ТЮТЮН. У нас се засаждат около 90000 дк. тютюн при среден добив 85 кг от дикор (суров)това прави около 8 милиона КИЛОГРАМА СУРОВ ТЮТЮН
159
13
 
18
 
! Отговори
! преди 5 години
До кога, до кога господа. Ние сме демократична либерална държава а вместо да искаме инвестиции от нашите партньори от САЩ и ЕС ние искаме инвестиции от диктаторска Русия и комунистически Китай. За това е виновен онзи комунист президент Радев който уреди срещи на г-н Борисов с диктатора Путин и комуниста Ли Къцян. Всички либерали и демократи молим г-н Борисов след като изпратите комуниста спрете всички договорености с комунистически Китай. Ние сме демократи и не искаме комунистически пари.
158
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От София китаецът отива в Берлин.Там ще са истинските преговори.Това тук е за забавление. Как ли ще се смеят в Пекин, като китаецът им разкаже за Боко.
157
0
 
33
 
! Отговори
епи тетко преди 5 години
Не харесвам бай,защото има потенциал само да краде с шайката,а не да ръководи страната към просперитет. Щом тия дето не харесват члена на бкп наричате кумунисти-хубаво ,кумунист съм,терорист,атакист или каквото ви ареса.Нема значение.
156
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевКакво да ти изкупува, какво имаш като стока качествено???Благодари на Леля Меркел, че ви дава милиарди от еврофондове и немските заводи развиват аутсорсдинговата българска икономика!!!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!Танте Меркел дава пари на герберите да се циментират във властта и ограбват населението,за народа нищо не отива,дори на клошарите посегнаха вече.
155
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая комунистическа мутра ни заробва да се вдигнем като един и да го свалим от власт че ще станем донори на комунистически Китай това си е опасност от 9-та степен по скалата на рихтер
154
1
 
29
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ВасилевА как да имаш въобще стока, Василев;))) Каква стока, може да произведът едни разбити, поради демокрацията авари?;))) Демокрацията ни изтрепа до крак. Оцелелите са яко лумпенизирани и като капак за резултат си имаме и Бойко!
153
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 30 милиарди за миналата година инвестиции в Европа , 2% за Балканите и 0,00000000% за България !!! Без..срамници слагайте минуси на живота си !!!!!Данните са от Китайската делегация , днес в София !!!! Герберотъпчета пишете МИНУСИ !!!! Възхвала за Падишаха !!!!
152
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не бързате да се радвате на китаски инвестиции и търговия, ще останете разочаровани от действителността. Китайските инвестиции са по-скоро задължение да купуваш само китайски стоки иначе няма инвестиция, а търговията по скоро опити за надхитряне. Доста африкански държави пропищяха от кита,ските инвестиции превърнали се в инструмент на икономическо заробване.
151
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леля ти Меркел дава почти толкова,колкото взима като вноска от нас за евросъюза.Демек-почти нищо.Да има само за заплати на подмазвачите.
150
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрофесорКомунистииии! Квичeте бoклyци такива! Яжте *** на Генерал Борисов!Какво направиха ЕНП и нейното изтърсаче ГЕРБ?Освен диктатура,корупция,кражби, проваляне на всички полезни за България сделки и проекти,рекет над бизнеса,мачкане на партии,журналисти и ни превърна в концлагер в буквалния смисъл.
149
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
10 милиона тона тутюн!Абе ти знаеш ли колко е десет милиона тона тютюн бе да ебб....0ГШ=%" ти да е...+"%==!Толкоз тютюн няма в цяла европа бе да е...-.??+""%
148
5
 
20
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До fsfzКакво да ти изкупува, какво имаш като стока качествено???Благодари на Леля Меркел, че ви дава милиарди от еврофондове и немските заводи развиват аутсорсдинговата българска икономика!!!Агент Алън Купър!ЦРУ!!!
147
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Начи няма да изнасяме цигари,а тютюневи листи.Даваме мат,рял на китайците,те ще правят цигарите и ще ни ги продават.Кой е на загуба?
146
2
 
18
 
! Отговори
Помак преди 5 години
Чок яша Бочко.
145
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПрофесорИзках да го отхапна,но в къще нема никой-празни ащи.
144
0
 
28
 
! Отговори
fsfz преди 5 години
зашо меркел не изкупува нищо от нас а ние купуваме от нея..смешна работа е тоя ес