Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн

Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортове
Обновена: 7 юли 2018 17:07 | 7 юли 2018 16:40, Веселина Йорданова
252
Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн
Снимка: БТА

От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

Още по темата
Това обяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след края на форума 16+1.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
2
 
35
 
! Отговори
Добавена стойност преди 5 години
Смятай колко сме назад за да изнасяме тютюневи листа.Ако изнасяхме поне цигари, щеше да има добавена стойност. Или новите бездомни цигари, или лекарства от тютюневи листа.. но не брат просто тютюн, както преди 200години.
182
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До българия затъпяваПремиера има предвид следващите 1000 години, щото той работи в дългосрочна перспектива.
181
1
 
35
 
! Отговори
българия затъпява преди 5 години
Боже мили, по БНТ показват Бо Тик Вун, който казва че ще изнасяма "10 милиона тона тютюн" за Китай. За сведения България произвежда 30 000 тона тютюн на година, та нега да запишем - какво казва премиера и какво ни е реалното производство:10 000 000 тона 30 000 тонане че нещо, но "10 милиона тона тютюн" България не може да произведе за 300 години!! Явно и Българските медии и журналисти са достатъчно затъпени, да не се зачудят на подобно число и да си направят малка справка!!!!
180
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ANDREA PIRLOИталиански на върба в сряда,византийски е много по-възможно,защото именно около тези години България попада временно под византийска власт,но като автономия(област).А славяните са живяли на територии включително и в северна Италия,Австрия,Германия.Градовете държави,освен да крадат от Византия,друго полезно не са направили!Те забогатяват точно от търговията си с Балканския полуостров - България и Византия.И за каква гръцка говориш в 13 век?Няма такова нещо!Има Византия
179
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха, че какво им пречеше до сега на китайците да изкупуват български тютюн? Нищо не им пречеше, така че това е поредното безсмислено изявление на премиера Борисов.
178
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сделките с Китай ги знам. Сега ще започнат бартер 1кг китайски тютюн срещу 1 кг български тютюн и 2 цента парична компенсация за по-качественият български тютюн.
177
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойчо , кажи им на китайски , че ти определяш акциза и зависи от КОЙ .
176
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китай ни обеща да изкупува наш тютюн, ама друг път. По скоро ще наводнят България с некачествен китайски тютюн.
175
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се юрнат в южна България да гледат тютюн и със сигурност ще останат излъгани. Китайците май не знаят нашата шуробаджанащина и корупция. Като тръгнат да им искат бързо ще се откажат от намеренията си.
174
0
 
26
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
До 172 Не се бой от комунизма. Прескочи за няколко дни до Китай и веднага ще си промрниш мнението. Там капитализмът е по напред от ЕС!
173
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно цитирам Китайската делегация ,, През последните десетина години // б.а.2009-2018 // китайските инвестиции заобикалят България " !!! Познай от първия път ЗАЩО !!!??? Отговор : Имаме си Бойко Методиев Борисов !! Браво!!! Позна !!! Но не беше толкова трудно !!!
172
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грипенов, Техноимпексова и дълбоко комплексираните им последователи не могат да бъдат по-жалки и потънали в собствените си омразни същества, хубаво, е че злобати ги убива всеки ден и връща там на дълбоко където им е мястото
171
2
 
30
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Хубави работи се говорят и Баце е на върха. В понеделник като го привикат в Американското посолство, какво ли ще заговори...?
170
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще трябва да продам всичко в България и час по скоро да се изнасям в Демократична Европа в България се връща комунизма и то Китайски злото вече е поканено официално да прави всичко у нас комунистическа партия гроб ни продаде на жълтурковците за шепа комунистически йени терминал 1и2 е изхода ни
169
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При тази излагация на СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ да пишете за Президент РАДЕВ и за Нинова е да плюеш в лицето си ! На никого не са давали и обещавали ! Дори няма за какво да лъжат .
168
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Обещаването не еЗнаеш ли колко ми дреме за Шенген и еврото ти,гледам Чехия хич не се и напъват да се набутват!Защо всички силни държави да печелят милиарди от сделки с Русия и Азия,а ние не?Защо?Страната ни е разорена,най-бедна в Европа и са ни окупирали като концентрационен концлагер,никакви самостоятелни решения не можем да вземем!Това и през турско робство не е било така.И управлява партия,която печели изборите с измама и няма НИКАКВА вътрешна подкрепа,но управлява с терор и насилие!
167
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали Цветанов казва, че Русия и Китай са заплаха, а Борисов сключва сделки с Китай..... Що за политики водят в тази партия Герб?!...
166
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По телевизиите показаха китайски локомотиви, произведени за македония. Много модерни, високоскоростни.А Московски си кара с татовите локомотиви. Тръгваш от Бургас и ще пристигнеш в София след десет часа, ако нещо не се подпали по пътя.
165
0
 
30
 
! Отговори
Обещаването не е преди 5 години
Бойко, Бойко Обещаването НЕ е като даването. И Макрон ти обеща Шенген, ама ще си останем завинаги в,,чакалнята''.
164
1
 
24
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Така се купува влияние... за Китай ние сме като прашинка ...и въпреки това за сега виждам само полза ...щото досега само са взимали от нас...китайците изкупиха Африка сега ред на Европа...а преди двайсет години им се смеехме....