Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн

Борисов: Предлагал съм дори да садим китайски сортове
Обновена: 7 юли 2018 17:07 | 7 юли 2018 16:40, Веселина Йорданова
252
Политическа сделка: Китай ни обеща да изкупува наш тютюн
Снимка: БТА

От години българският министър-председател Бойко Борисов ме моли да изкупуваме български тютюн. Сега политически обещавам, за да се подобри икономиката на тези региони на България, Китай да изкупува до 10 млн. тона тютюневи листа годишно.

Още по темата
Това обяви китайският премиер Ли Къцян на пресконференцията след края на форума 16+1.

"Ние ще преработваме тези листа и искам да успокоя китайските производители, че това количество няма да се отрази отрицателно на Китай, но така ще отговоря на потребността на нашия добър приятел", заяви още Ли Къцян, цитиран от "24 часа".

Сделката е за изкупуване на до 10 хил. тона сух тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа, обясниха представители на българското правителство.

Ако бъде осъществена в пълния си обем, това означава Китай да изкупува напълно годишното производство на ориенталски тютюни в България. Според различни агростатистики страната произвежда 15-18 хил. тона сух ориенталски тютюн годишно и около 25 хил. тона от всички тютюни.

Предлагал съм включително, ако трябва да бъдат садени китайски сортове, за да запазим поминъка на тютюнопроизводителните райони, обясни пък българският премиер Бойко Борисов. "През годините пробвахме да заменим тютюна с какво ли не – карамфили и всякакви други неща, но сега те ще могат да продължат да гледат тютюн. Благодаря на Ли Къцян за тази наистина политическа сделка", заяви още Борисов.

ЕБВР и Световната банка да се включат във финансирането на проектите от инициативата 16+1, покани международните институции Ли Къцян.

Инициативата е отворена за разширяване с нови държави и не е насочена срещу ЕС, напротив ние искаме силна и единна Европа, подчерта китайският министър-председател. От София той заминава за Берлин на разговори с канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Китай дава ясна гаранция, че можем да ползваме възможностите му като равностоен партньор. В тези времена, когато светът се тресе от търговски войни, санкции и ембарго, ние имаме прекрасна възможност за сътруднчество, обясни пък Бойко Борисов.

Българският премиер предаде домакинството на следващата годишна среща на страните от Централна и Източна Европа на хърватския Андрей Пленкович. "През 16-ти век роденият на един от хърватските острови Марко Поло откри Китай за европейците и се радвам, че сега Хърватия ще е домакин", каза Пленкович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А хаирлия да е Бойко. Че от години наред народната мутра изкупува помашкия тютюн за жьлти стотинки!
142
1
 
24
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ВасилевТо тогава и самият Борисов е излишен.
141
1
 
25
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До БългаринБойко е като Су-Меру, ръйш ли, целият Космос се връти около него;)))
140
1
 
22
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До ГробокопачЗа какво ни са заводи, Делянчо и пещерняците си взимат готови цигарки от Китай, даже е изнесъл и машините зад граница!Вкарва си контрабандно, купуват една минимална част акцизи!Продават и в България, продават извън ЕС, продават и в ЕС!За какво ни са заводи!Сега се печели повече, но от единици хора , за сметка на държавния бюджет и хората!А Бати Бойко отчита рекорден брой заловени контрабандни цигари и приходи!Селяни прости, живота е жесток, а вие ставате по-прости!Грейс!ЦРУ!!
139
1
 
29
 
! Отговори
МЕНТЕ преди 5 години
ха- ха -ха той един генерал - от полицията.Беше старши лейтенант и Първанов го направи генерал от полицията.
138
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БЕСЕПЕ ЛЕЖИ РАНЕНИ ПРЕЗ *** БОЛКА МИСЛИПРАВО СТРЕЛЯ ЩЕ УМРАБОЙКО ЯКО МЕ УЛУЧИПАК МЕ СПИПА ДА КРАДАИ *** ГРЪМНА КАТО КУЧЕ
137
10
 
23
 
! Отговори
Българин преди 5 години
По време на царуването на Бойко, България стана важен световен център. Всички се напъват да инвестират в България. Проблемът е, че вече нямаме свободна работна ръка, та се налага да внасяме от западна Европа работници. Все повече западно европейци избират да живеят и работят в България.
136
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Китайците ще направят от нашия тютюн цигари и ще ни ги продадат.И ще бъдат под фалшива , но реномирана марка.
135
0
 
32
 
! Отговори
До 125 преди 5 години
"Селяни прости, някой през живота си виждал ли е китайска качествена стока, и ако е виждал, чувал, пипал, използвал, много моля да ми каже коя е тази стока???" Да, в Китай се продават и произвеждат много хубави и качествени стоки, но търговците-вносители (българи) внасят най - нискокачествените и евтини стоки, с цел бързи обороти и бързи печалби. Сърдете се на тях за ***, които внасят.
134
2
 
24
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До ВасилевНие можем, но демократичната България, не е в състояние дори да инвестира в предприятие като "Булгартабак";))) Толкова са зле нещата във вашата демокрация, Василев. Затова сте и такива мишки с малки пи.шки!
133
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А БЕ, ЯСНО Е ЧЕ БОКО НЕ Е СПОСОБЕН ДА ВДИГНЕ ЖИЗНЕНОТО РАВНИЩЕ НА НАРОДА, А САМО НА ШАЙКАТА, КАКТО ПИСА ДЕПУТАТЪТ ОТ ГЕРБ АНТОН ТОДОРОВ.
132
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Марш, марш, генерале наш! В бой да вървим бесепе да обезвредим!
131
3
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
До АнонименВсеки тютюн е радиоактивен, но китайците ще преработват българската суровина, и китайските заводи ще произвеждат цигари за всеки пазар!!!Като не може да си произведем ние цигарите и да си ги продаваме и това е нещо!!!Агент Неш Уйтакър!ЦРУ!!!
130
2
 
18
 
! Отговори
КИТАЙ ЛИДЕР 21 ВЕК преди 5 години
До Василев-Василев какво ти е мнението за опадака на Германия тя демографски изчезва и ще стане ли Китай новият властелин на света или може вече е станал????Друго нещо от японските машини и от немските кой са по-качествени например МАКИТА-ЯПОНИЯ VS БОШ -ГЕРМАНИЯ???
129
14
 
21
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Браво на Генерал Борисов! Страната е в подем!
128
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На някои, които пишат тук, им е много труден българският език.От електората на ГЕРБ са, ясно, ама поне да не се излагат.
127
6
 
19
 
! Отговори
До 112 преди 5 години
"Докога бе? Ще измрерм да чакаме." Е как ще измрете от чакане при 6.5 г. управление на ГЕРБ? Искате за такова кратко време Борисов да извади България от комунистическото блато и да ви свърши всичко??? Защо не измряхте, докато чакате, при властта на БКП/БСП за 10 г. да направят нещо - е, наистина нищо не дочакахте...Ха-ха-ха!
126
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искаме дял от онези 30 милиарда, които откраднаха от ГЕРБ.
125
1
 
20
 
! Отговори
тик-пип-крат преди 5 години
каква полит зделка!Как е тръгнало семето тик-пип-крат цела Китай като рабица и соя ще залеси!никой невижда че скрити зад Велик Китай ние дефакто чрез ГЕРБ ще стъпим с наши стоки на китайския, руския и американските пазари. За тях пътя на коприната , за нас пътя на суджука, чалгата и полит зделките
124
5
 
19
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Селяни прости, някой през живота си виждал ли е китайска качествена стока, и ако е виждал, чувал, пипал, използвал, много моля да ми каже коя е тази стока???Агент Гивън Мейси!ЦРУ!!!