Спомени от соца: Гриша Филипов – убит или свален от власт!

"Червената принцеса" Людмила Филипова разказва във "Фамилно"
14 юли 2018 07:40,
80

Тази събота, 14 юли, в семейното предаване "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR гостува писателката Людмила Филипова - внучка на министър-председателя от 1981 до 1986 г. Гриша Филипов.

Тя разказва пред водещата Деляна Маринова как дядо й, който бил със солидно икономичесто образование, виждал, че социалистическия модел у нас не е успешен и се опитвал да го промени.

И това го поставило в ситуацията или да бъде убит, или да го остранят от власт. И го остраняват.

"Беше много унизително за него, че след 1988-та го хвърлиха в затвора и за една година там, той се разболя от рак и почина", казва още Людимила.

Едва 14-годишна тя била подлагана на публично унижение, когато учителите й пред целия клас се подигравали с дядо й, а по улиците също й се подмятали обидни думи, въпреки че била още дете.

Баща й и майка й останали без работа и 14-годишна Людмила започнала да работи, за да помага на семейството.

"Омразата продължи и след това – когато издадох първата си книга, наричаха ме "червената принцеса", допълва Людмила Филипова.

Наскоро излезе ново издание на първата й книга "Анатомия на илюзиите", в която тя използа части от дневника на своя дядо.

Във "Фамилно" Людмила споделя още как нейната баба – Василка Филипова, като директор на Държавния архив, успяла да спаси книгите на Яна Язова след смъртта й и как Николай Хайтов се опитал да открадне и да представи като свой романа на Язова за Левски.

"Фамилно" започва в 10:30 ч. в събота. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напъвам се да отроня една сълза връз клавиатурата, ама все не се получава!
51
17
 
31
 
! Отговори
намерете бандитите преди 5 години
Нагли престъпници заграбили власта с измама на 9.11.1989 година разкатаха фамилията на БЪлгарския народ завинаги.След като ликвидираха милиони работни места в просперираща БЪлгария до 1989 година сега крадат десетки милиарди годишно .парите ги перат през оперативни програми и еврофондове.Ползват нарочно създадени групировки маскирани като "партии".Срината е раждаемоста на българи ..
50
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Естествено за внучката,дядо и ще е по-по-най-добър,без значение какъв е бил. По-важно и от значение е какво казва за него народа.А то не е добро.
49
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази телевизия уж тръгна добре,но и тя се напълни с чаФки и подлизурковци и се търкулна по нанадолнището като Босфор тв и "Нова" Бардак тв.
48
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да беше учила за Мис Бикини!
47
4
 
28
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
Милото момиче ! А каката на Вожда ни има къща за 3 500 000 ? ...
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Червените кхмери са като рака-лекуваш се,но спасението е мъчително.
45
3
 
12
 
! Отговори
зевзек преди 5 години
хеххе ама малък Тошко е забаваен ве :) има чувство за хумор :)))
44
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди им казвали "червени" принцеси, а сега "тъмночервени" ли ги наричат? За една девойка от къщичката в Барселона питам...
43
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая и тя още малко ще се изцепи като Малък Тошко : "Върнете си ми държавата!!!" Какво очаква? Съжаление?! Аман от нахални същества!
42
5
 
28
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Това момиченце било писателка. И то даже репресирана от комунистите. За една година да хванеш рак в затвора. Ами че дългогодишните затворници сигурно са хванали по 10 раци, но въпреки това не умират.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СДС.Стани да седна.Достоен резервен ешалон на БКП.
40
17
 
11
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
А пенсиите носталгици все реват колко добре било в соца. Ами ей на, от първо лице, човек който е бил един от големите в България вижте какво са му причинили, само защото е видял че системата умира и е грешна. Правешкият ром го е пратил даже в затвора.
39
2
 
30
 
! Отговори
Бяха трима синове преди 5 години
Чичото на това момиче е онзи професор от БАН, който разговаря с извънземните.Баща й е алкохоликът, когото пратиха в СССР да учи някаква специалност, каквато във ВИТИЗ навремето нямаше, във връзка с киноиндустрията. Но заради патологичния му алкохолизъм пратиха с него още едно момче, за да следва същата специалност и тук да работи и за двамата. Но дойдоха промените и за да има заплата пияндето, направиха го охранител /портиер/ в някаква червенушковска фирма.Третият го застреляха, не знам защо
38
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дядо й беше толкова учен ,че не можеше да говори български и се правеше на руснак. Гиди червена ***.
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
История на България е на 100% пренаписана , тва което не се харесва просто отрязано и на негово место нещо друго
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 36 как ще има народ като конспирацията от Москва - СССР. е надхвърлило възможностите на монархията.Без външна подкрепа от запада.1923г. Се прави възтание против фашизма, но всъщност е за влияние от СССР
35
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Перестройка та я почна Горбачов в СССР , другите другари от братски държави само припяваха припева от Москва ...... и другарите китайци дръпнаха с материала .....
34
15
 
29
 
! Отговори
Я па ти... преди 5 години
До 16 Къв народ бе? Ако е имало народ нямаше да търпив 45г. до сме като животни. Народ имаше в Чехия , Янгария, Полша.Ние бяхме ***.
33
1
 
17
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Ммм, да! ***.Убиици.