Паметник на добротата: За Дядо Добри и чудото да променим себе си

Инициатива събира пари, за да се издигне монумент на добрия старец
48

5365 гледания   |  Още видео
Помните ли дядо Добри? Онзи белокос аскет и странник, даряващ добрина и средства в името на вярата. Месеци след кончината на "Светеца от Байлово" сдружение "Азбукари" и съмишленици започнаха инициатива за събиране на средства в посока изграждане на паметник.
Още по темата
"Паметникът ще бъде посветен на добротата в България, а негов събирателен образ ще бъде дядо Добри. Планираме монументът да бъде около храм-паметника "Св. Александър Невски". Разчитаме на подкрепа от СО и Светия синод", обясни Цветомир Николов от сдружение "Азбукари".

Гостът поясни, че идеята на инициативата им е да увлекат младите и децата по добродетелите на дядо Добри.

"Предстои да се одобри проектът от Министерство на културата. Ние не искаме да правим просто паметник на дядо Добри. Ние искаме да издигнем монумент на добротата, чиито символ да бъде дядо Добри. Без проява на излишно его и шум", допълни Николов в "България сутрин".

Репортерът на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова се срещна с отец Серафим от Кремиковския манастир, където са започнали да събират истории за чудесата и добрините, които "Светецът от Байлово" е извършил.

"Не събираме само чудеса, а и различни случки и преживявания на други хора с него. Засега имаме съвсем малко истории. Има две стихотворения за дядо Добри. Той показа правилния за българите път с живота си. Той посочи спасението. Трябва да възприемем това, което той казваше и учеше", отбеляза отец Серафим.

Божият служител подчерта, че не бива да си спомняме дядо Добри само в един ден от годината, тъй като е по-важно да стане чудо като променим себе си, а не да търсим чудото.

Желаещите да дарят за инициативата на "Азбукари" могат да го направят на интернет платформата Helpkarma или чрез превод по банковата им сметка:

BG38FINV91501017186935

Първа Инвестиционна Банка


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дядо Добри не беше ли християнин .Пита се що за елементарно езичество тресе тази нация с безбройни паметнци -идоли из цялата страна .БПЦ както винаги ще загърби това щом кесията им е пълна няма значение .
25
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Паметник за този човек? Като няма с какво да се похвалим, се хвалим с клошарите и дърти просяци...
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хората не вярват в нищо. Деградация и разпад навсякъде. Дали саможертвата на Христос не е била напразна?
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Добродетел е да живееш достойно, да изкарваш прехратната си с честен труд, да се грижиш за семейството си е да помагаш на хората.
Да даряваш пари на църквата е просто сделка с надежда за пречистване на греховете, но не работи- чистата съвест и добрите дела дават светлина на човешкия дух.
22
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
До анонимен 21. Помисли отново дали това е посланието от дядо Добри?
21
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Заветът на "светеца" - просията е свята.Тези и те просят. Сложили сметка. Само че някой трябва да работи, за да дава още и още пари на "божиите" служители и имоите им. В Светия синод всички са ченгета от ДС, а църквата е мафия, но вие давайте пари, защото дядо Николай продаде ролекса и няма дребни пари за брайтлинг.
20
2
 
5
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
За тези с крайните коментари: има ли нещо свято за вас?
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До "Мен" - каква роля е дала църквата за освобождението ?
Прочетете в историята същата тази ЦЪРКВА колко предадтели е отгледала - и до ден днешен църквата е манипулатор и обирджия ! Самата тази ЦЪРКВА е един вид опиум за ЗАБЛУДЕНИТЕ ДУШИЧКИ ,,,,
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Мен 15
Пазете душите си.
..

късно е вече - изцапани са с парите, потта и кръвта на "смирените"!
няма да намерят покой душите им - казал съм го отдавна ....оня "с якичката" специално си го знае!
17
7
 
7
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Същата тая църква, която хулите е имала роля в Освобождението. Четете и се информирайте. 30 години гласуваме за едни... после църквата ни виновна, дали? Дали този паметник на доброто се мисли да се вдигне , за да се осъзнаем и да се вгледаме в себе си?
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даам, добра инициатива, заслужава църквата да му вдигне паметник и то без да минава през разни фондацийки и сдручения!
15
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
Пазете душите си.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До KOKI

Приятел вгледай се по внимателно, даренията отиват в сдружение Азбукари, ти пращаш пари, те ги харчат както сметнат за добре - това е просто бизнес. НПО бизнеса е най-добрия в България, едни шарани пращат пари, ти ги харчиш, естествено прибираш поне половината като комисионна, после пускаш платени статии и чакаш балъците да пращат още и още.
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да съберем пари за паметник на Бойко - от тиква с форма на суджук.
12
1
 
17
 
! Отговори
Бубилина преди 9 месеца
Църквата да даде парите за паметник! Той им хариза хиляди левове - да не кажем милион ! Един паметник няма да струва на църквата повече от 2-3 000 лв . Голями изедници и обирджии са тези църкви , а защо народа е толкова заблуден , че им дарява ли дарява а къде отиват даренията запитва ли се някой , защото църквата никога няма пари за нищо!
11
3
 
17
 
! Отговори
KOKI преди 9 месеца
А ЗАЩО ДАРЕНИЕ? ЗАЩО ЦЪРКВАТА НЕ ДАРИ ТЯ ТОЗИ ПЪТ ЗА ДЯДО ДОБРИ КАКТО ТОЙ ДАРЯВАШЕ НА ЦЪРКВАТА? ИЛИ ПИТО - ПЛАТЕНО, ВЗЕХМЕ И НЯМА ОТ КЪДЕ ДА ДАДЕМ? ?????? В ЦЪРКВИТЕ ТОЛКОВА ПАРИ ПОСТЪПВАТ И ОТ ДАРЕНИЯ И ОТ СЛЪЖБИ И ДР УСЛУГИ И ИНТЕРЕСНО Е ЧЕ ВСЕ НЯМАТ????
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да разбирам, че трябва да се променим и всички да станем цитирам "белокос аскет и странник"? Хайде стига вече с тези хипи утопични образи!
9
3
 
17
 
! Отговори
Приятели! преди 9 месеца
А къде е църквата за която той даваше всичко!
8
3
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 9 месеца
кви са тия комсомолски секретари, изпод кой камък изпълзяха, и що се държат като все едно че падат от луната и за първи път са в българия?
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не мисля, че е удачно да има нов паметник до Ал. Невски, както предлагат.