Дядо Добри, благодарим! Историята ще те помни!

Стартира инициатива за събиране на спомени за житейския му път в книга
Обновена: 19 фев 2018 22:50 | 19 фев 2018 22:31, Венцислава Вельова
12
Дядо Добри, благодарим! Историята ще те помни!
Снимка: Facebook

Започва събирането на спомени за дядо Добри от хора, докосвали се до него. Историите ще бъдат издадени в книга, а една от тях е свързана с манастир, в който се е укривал Васил Левски, съобщи bTV.

На 30 километра от София, близо до село Елешница, се намира обителта "Успение на Света Богородица". Не се знае кога точно е изградена, но тук, на това място, още през IX век, е имало монаси.

В историята на манастира е записано, че Апостолът на свободата Васил Левски е основал там таен революционен комитет. Имал е и скривалище, най-вероятно то е било в някоя от сградите, които вече са разрушени.

След 10 ноември 1989 г. дядо Добри дарява над 30 хиляди лева, с които са ремонтирани покривите на храма и сградата с жилищните помещения. Изграден е и каменен зид срещу набезите на крадци. Игуменът на Кремиковския манастир отговаря и за тази светиня, посещавана често от дядо Добри.

"Приканвам всеки, който има такива спомени и преживявания с дядо Добри, да ги изпраща писмено на адреса на Кремиковския манастир. Моля да бъдат с трите имена, с подпис и с обратна връзка", призова отец Серафим Янев.

Игуменът очаква хората да продължат делото на дядо Добри, за да спасят обителта от разрушение.

"Той беше свещ, истинска свещ, която светеше и ни показваше в тоя материален свят кое всъщност е ценното – че без Бога и без вярата... нищо не сме", допълни отец Серафим.

В случай, че се чувствате съпричастни към каузата, можете да се свържете с Кремиковския манастир на следния адрес:

Гр. София, кв. Кремиковци, местност "Манастирски ливади"

Кремиковски манастир "Св. вмчк. Георги Победоносец"

Пощенският код на Кремиковския манастир е 1849.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Дева мария преди 3 години
Безпорно и нагледно е какво представляват псевдожурналистическите бройлери на новото време.... (БОРИСЛАВ РАДОСЛАВОВ)..24 часа и останалите .елементарни папагали, повтарящи това което им се спусне от глобалната фабрика за медиини лъжи и манипулации. https://facebook/photo.php?fbid=1210016419132461&set=a.113401202127327.15825.100003723434450&type=3&theater
9
1
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
Застреляй се. Ще направиш услуга на света.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Hafen die Wahrheit 8Кои сме ние че да канонизираме някой човек!!?? Това си е Божа работа или пак сме решили да се бъркаме в Божественото сакън и ние да станем светци като номинираме - сакън Бог е полегнал и чака акъл/видение/номинация от българите! И като, да кажем, ги номинираме и какво очаквате да стане?! Да ни изчисти "бог" просташкия манталитет, завист, злоба, лицемерие, алчност (особено попската/политиците), липса на отговорност/етика и подлост!? Левски и Дядото са вече добре - а ние??
7
4
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 3 години
До 1,"Трябва да бъде канонизиран като светец..". Левски не е канонизиран, вие предозирвате! Нямам нищо против дядо ДобрЕ, но ми се струва, че Левски е по- достоен. Мисля, че за да канонизират даден, човек за светец, би трябвало да измине известно време.
6
2
 
20
 
! Отговори
Да се свети името му преди 3 години
Това е човек достоен за уважение!1000 като него ще спасят България от гибел!Ама имаме ли ги ?!:(((
5
3
 
21
 
! Отговори
Дядо Добри преди 3 години
Е истинският християнин!А не ченгетата в скъпи коли и със скъпи ролекси!
4
14
 
3
 
! Отговори
Burzum преди 3 години
Ам ,баба Ванга ?
3
5
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 3 години
Господ е българин, Мичмане! Прав си! Казва се дядо Добри!
2
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светец или не Дядо Добри ще си остане в историята и името му ще се споменава .
1
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почива в мир дядо Добри.И името и външно и вътрешно излъчваше доброта и спокойствие. Страхотен човек. Трябва да бъде канонизиран като светец. Свят човек!!! И каквото и добро да се каже за него все ще е малко!