Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
7
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Работодателите така си действат от 90-години,затова хората избягаха ! Работодателите по заведения,хотели някои заводи ,ощетяват работниците и държавата !Време е да се спрат порочните им практики от 90-години !Ниски заплати,незаплащане на нощен труд,извънредни часове,работа по 12 часа,само един ден почивка,даване на пари в плик,ниски осигуровки,....Къде са Инспекциите по труда ?
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а как точно разбират колко е средната заплата? Все си мислех че се базира на реални данни от НОИ но до колкото виждам има разминаване? при това не малко.Ако не знаем как се формира това над реално потвърденото, то няма как да тръгнем да изчисляваме сив сектор. Ако знаем кой е сивият сектор, то защо го има?и такива въпроси за преди обяда на които ще размишлявам докато удрям една бира :)
153
2
 
10
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
Другото дето го имахме едно време . Нямаше *** които да не работят . ВСЕКИ РАБОТЕШЕ И ГЕНЕРИРАШЕ БЛАГА . ДАЛИ В ЗАВОД ДАЛИ КАТО *** МИЕШЕ УЛИЦИТЕ ИЛИ В СТРОИТЕЛСТВОТО. От тук всеки имаше и право да ги ползва като пенсии безплатно здравеопазване,образование....
152
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Бай ТошоСега когато се събират отиват за евроталтическите олигарси (бивши комунисти после дамократи сега ГЕРБ)....само герб ли?а "социалистите", т.е. "червените" енергийни олигарси, а двата лагера турци, т.е. "червените" доносници, а паричният фронт , т.е. "червените" $фенери и т.н. и т.н ?защо ги забравяш, бъди обективен "другарю" НЕсоциалист
151
1
 
4
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
У Нас нагли престъпници на власт ограбват годишно над 23 000 000 000 живи лева .Около 3000 000 нямаме никакви доходиНАд 5 600 000 нямат доходи за нормален живот в страна членка на Европейския съюз.НА тези над 5 600 000 български граждани терористите на власт отнемат КОНСТИТУЦИОНнОТО Право на Достоен живот в БЪлгария.От април 1994 година наглите престъпници ограбват НЕЗАКОННО 18 - 20% ДДС от всеки гражданин.Крадците на милиарди нямат изгода от плащане на заплати,пенсии и помощи за оцеляван
150
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-много крадат от бюджета държавните работници, МВР и отбраната, защото държавата внася данъците на близо 1 милион души без самите те да си ги внасят.
149
2
 
8
 
! Отговори
доволен преди 5 години
до 151 и какво като не ти ги даде другия месец прецакал си се един месец а като си на редовен договор държавата те цака секи месец по 300 лв от които пенсия ще видиш на връбин ден
148
1
 
14
 
! Отговори
гио преди 5 години
не искам държавата да ме осигурява, а да се самоосигурявам на база изработеното от мен. Държавата изчислява, че ще вземам пенсия 16 год., а при средна продължителност за страната 71 за мъжете и 75 за жените, държата ми прибира парите. Предпочитам аз да си разпределя пенсионния фонд, когато реша да се пенсионирам или ако се случи нещо с мен децата ми да усвоят, а не парите ми да отиват в скъсаните джобове на държавата.
147
0
 
5
 
! Отговори
Янаки преди 5 години
Ситуацията в България е "куче яде куче" и държавата е най-много за бой.
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МайкДа направят опция всеки които иска да си заделя самостоятелно пари за пенсия и без да използва пенсионнно осигорителни фирми.
145
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 144Ако ти даде този месец 300 лева в плик то ако реши може следващия месец да не ти даде този плик понеже по договор не е длъжен. Даже неможеш и да искаш тези пари защото нямаш правно основание.
144
3
 
14
 
! Отговори
Майк преди 5 години
Пенсионната система е една пирамида. Най-много губят тези които се осигуряват.
143
2
 
10
 
! Отговори
Бай Тошо преди 5 години
М да при мен когато се събираха парите те отиваха за държавта . Сега когато се събират отиват за евроталтическите олигарси (бивши комунисти после дамократи сега ГЕРБ).Те унищожиха системата защото нямаше как да прибират богатствата и да ги оставят на децата си. Всички блага едно време бяха на държавата тоест на всички. Да комуистите имаха малко повече една кола два апартамента вила и толкова. Ама на тези неим стигаше и затова смениха строя и станаха капиталисти и сега владеят цяла България
142
4
 
4
 
! Отговори
Овен преди 5 години
Политиката на всяко едно мъдро управление трябва да е да остават повече пари в хората и те да определят какво да си купят с тях. Така ще се стимулира икономиката, насочена към потреблението. След като у нас държавата не го прави - правят го работодателите. Управляващите правят точно обратното - с вдигане на цени, данъци и такси.
141
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То не са само осигоровките проблема. Проблема е че в тази държава всеки гледа да направи някоя далавера и така после се чудим защо няма пари в държавата .
140
2
 
17
 
! Отговори
Киро преди 5 години
И каква ми е ползата, че съм блъскал и съм се осигурявал на пълната си заплата. Попиляно здраве и на 50 год. с инвалидна пенсия от 500 лв. Толкова вземат и избирателите от махалата дето един лев не са внесли в бюджета. Добре че още мога да работя
139
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Политиката на всяко едно мъдро управление трябва да е да остават повече пари в хората и те да определят какво да си купят с тях. Така ще се стимулира икономиката, насочена към потреблението. След като у нас държавата не го прави - правят го работодателите. Управляващите правят точно обратното - с вдигане на цени, данъци и такси.
138
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
интересна стъкмистика, на НОИ можеи би е вярно че на това което се внася в момента да е за средно 821лв, но от къде идват всички други прогнози? Ако шефа ми даде 300лв в плик ще знаем само аз и шефа. Как някой изчислява средна заплата на базата на нещо което не е сигурен и няма данни за него?утре ще ми кажат - ти взима 2000 и ще се чудя кога съм ги виждал тези пари, а то заради статистиката...
137
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 142Сега коментираме укриването на доходи и неплащането на осигуровки, а не проблемът, че с труда си работника докарва печлабите на собственика, а самият работник тъне в мизерия....едното е пряка, линейна функция на другото! "змията си захапва опашката" - няма да спра да го повтарям!
136
0
 
4
 
! Отговори
До 141 преди 5 години
Въпреки, че си прав за размера на заплатите за работниците, твоето е отклоняване на вниманието от един проблем към друг, като този твой втори проблем бе опитано да се реши през 1944-1989 година в България. Сега коментираме укриването на доходи и неплащането на осигуровки, а не проблемът, че с труда си работника докарва печлабите на собственика, а самият работник тъне в мизерия.

Спонсорирани публикации