Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?

Около 6 млрд. лева губи държавната хазна на година от недекларирани възнаграждения
Обновена: 2 авг 2018 09:05 | 2 авг 2018 07:00,
286
Заплата в плик и невнесени осигуровки. Колко губи всеки?
Снимка: Dnes.bg

Около 6 млрд. лева годишно губи държавната хазна от недекларирани възнаграждения. При средна работна заплата за страната от 1060 лв. по данни на националната статистика средната декларирана в Националния осигурителен институт е 821 лв.

Сметките показват, че при тази разлика месечно хазната губи по 53 млн. лв. от невнесени осигуровки за всички работещи над 2,2 млн. души, а годишно цифрата набъбва до малко над 6 млрд. лв., пише "Монитор".

"Липсата на пари в осигурителните фондове означава невъзможност държавата да изпълнява основните си функции. Тези вноски днес са необходими на правителството, за да изплащат пенсиите на родителите ни утре. Освен това бюджетът е източник и на ред други блага като здравеопазване и инфраструктура", коментира пред изданието говорителят на НАП Росен Бъчваров. Щетите за родните служители също не са малко, годишно те губят над 2 млрд. лева.

Усреднените загуби на човек пък възлизат на малко над 1000 лева за година, а за период от 30 години набъбват до 32 хил. лв., показват изчисленията на новия софтуер на Националната агенция по приходите на сайта zaplatavplik.bg. За същия период пък всички работещи ще бъдат oщетени с почти 73,5 млрд. лв. от болничните, ползването на обезщетение за безработица или при майчинство, както и при пенсиите, където е най-голямата загуба. Дори и да се осигуряваме на реалната си заплата пак има риск да имаме проблем при достигане на пределна възраст.

"Честа практика е работодателите да осигуряват служителите си на 4-часов работен ден, а действително те да прекарват над 8 или 12 часа в службата. Ако този феномен продължава през целия трудов път на човека, той никога няма да може да се пенсионира", обяснява Бъчваров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 139Твърди се, че над 40% от доходите в България са в сивия сектор...Кой го твърди ?Да ти кажа ли, къде е не сивия, ами почти черният сектор? да ти кажа ли ? Отвори 1-и том на "Капитала" на Маркс, там хубаво е разсипан този черен сектор ... "законово" разписан!
134
4
 
4
 
! Отговори
До 138 преди 5 години
Като се уволнят държавните служители, както искат някои, след това много бързо същите ще заискат пак да ги назначат на рабора, ако ще и с пет пъти по-високи заплати от сега. Само някой от 80-те% може да иска уволнение на държавните служители, защото изобщо не разбира защо всяка една държава по света ги има.
133
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твърди се, че над 40% от доходите в България са в сивия сектор и за тях не се плащат осигуровки и данъци. Това означава примерно, че при сегашните нива на удръжки за осигуровки, пенсиите биха могли да са с 67% по-високи, както и обезщетенията при болест и при безработица.
132
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 132това със държавните служители е много *** дъвка!ами добре, като уволните държавните служители, няма ли да скочи безработицата, няма ли хептен да паднат осигуровките в нои, м?приказват се някакви клишета, в които сами не вярват... но умело се заобикаля най-големият проблем - КОРПОРАТИВНИЯТ ДАНЪКА ПЕЧАЛБА за големият и среден бизнес! ТУК Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО на МИЗЕРИЯТА НА МАСИТЕ!
131
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някои навиници си мислят, че като получават пари, за които не плащат осигуровки и ДОД печелят, а всъщност губят, но за да го разбереш трябва да не си от онези 80%.
130
2
 
6
 
! Отговори
мафия ГЕРБ И НАП преди 5 години
МАФИЯ ГЕРБ И НАП
129
2
 
9
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 125Инфраструктурата не вдига пряко жизнения стандарт. Но прави живота по-лек.
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Паралелната държава на БСП, срещу която *** ще се бори :-)Добитъра ангарува на червените бизнесмени, които пълнят партийната каса на БСП чака другарката *** да вземе бизнеса на тези, които ѝ пълнят гушата.Хахахаха, ама бай Тошо каза, че *** е най-умния на планетата.
127
2
 
3
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 123Защото като не внасяш осигуровки не печелиш нищо така или иначе! Т.е. в единия случай нямаш осигуровки, няма и за администрацията, в другия случай има и за теб нещо дребно и нещо дребно за администрацията.
126
2
 
7
 
! Отговори
За 124 www преди 5 години
ввв е типичен пример за манипулатор. Осигуровки внасят над 2,5 милиона, той пише 1 милион. Даже да се е объркал и да си мисли, че пише за обществения сектор, пак не е вярно, а и в обществения сектор са такива предприятия като ТЕЦ Марица Изток 2. И по какво се различава работата на чистачка в обществения сектор и в държавна фирма - според такива като *** едната е хрантутница, а другата я издържа, което е уникално тъпо.Държавните служители са 93 хиляди, той пише 1,5 милиона.
125
2
 
7
 
! Отговори
Олег преди 5 години
До Анонимен 122Нищо не си спестил! Това е проблема! Спестил ти е шефът, който и без това си има всичко!
124
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 128По груби сметки от укриването на доходи, всеки месец се губят:....---а колко се губят от "спестени" заплати, отиващи директно като печалба за "бизнеса"?щото върху тези пари, отиващи като печалба, а не като заплати, не се плащат нито дод, нито осигуровки, а само един мизерен данък от 10% ! Я се замисли хубаво и ВИЖ къде е дефакто ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ!
123
0
 
10
 
! Отговори
под натиск преди 5 години
Работещите не го правят защото така искат , а защото са принудени или да работят на тези условия или да мизерстват без работа .Работещите ли са тези които са виновни???Първи в този списък са охранителните фирми - на кого са те ??? и т . н МИШКАТА СИ ИМА ОПАШЧИЦА , А НА ОПАШЦИЦАТА КРАЯ И НЕ СЕ ВИЖДА ТОЛКОВА Е ДЪЛГА , ЧЕ СТИГА ДО 240 ДЕБЕЛАЦИ В ПАРЛАМЕНТА КОИТО ГЛАСУВАТ ЛОБИСТКИ ЗАКОНИ ..... ДЪРЖАВА ТА ДРЪНКАВИНАГИ ГЛЕДАМЕ ПОСЛЕДСТВИЯТА , А НЕ РЕШАВАМЕ ПРОБЛЕМА .....ДЪЛГА ТЕМА ....
122
0
 
3
 
! Отговори
До 124 WWW преди 5 години
Объркал си се - не 1,5 милиона са държавни служители, а 15 милиона са такива в България.
121
1
 
5
 
! Отговори
+++ преди 5 години
По груби сметки от укриването на доходи, всеки месец се губят:- между 520 милиона и 1 милиард лева от осигуровки, които трябва да плати работодателя, ако не и повече- между 340 и 750 милиона от осигуровки, които трябва да плати работника, ако не и пвоече- между 210 и 600 милиона от неплатен ДОД, ако не и повечеТези от Монитор да си коригират сметките.
120
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 124От къде за всички....от киро-гела, черепа и сие...
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че правителството не организира икономиката, не внедрява инфра-структурни проекти така че жизненият стандарт на хората да се вдигне. А требе да ни дойде едно правителство което да организира икономиката, да внедрява инфраструктурни проекти и жизненият стандарт да се вдигне.
118
5
 
7
 
! Отговори
www преди 5 години
Проблемът се нарича солидарен модел. Пари внасят 1 милион българи. Останалите - 2 милиона "привелигировани малцинства", 1,5 милиона държавни служители, 2 милиона пенсионери, които са си внесли своето, но пак в солидарен модел и деца - нищо не внасят. От къде за всички. Ако е индивидуална сметка, или поне 50% от вноските да са за лицето и децата му - ще се внасят.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОлегДо Анонимен 115Ами правилното е да смени града с такъв, в който може да работи при по-нормални условия. След като живее в такъв, където е пълно смао с тиквеници!.............Пак не разбрах защо да плащаме данъци на администрацията, след като всеки трябва да се спасява поединично?защо се допускта ненорчмалин работни условия? Що за държава е това?
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 118И като се разболееш и излезеш в болнични какво ще получиш като нищо не се губи? А като те съкратят?!...ше получиш това, което си спестил, когато не си се "осигурявал"

Спонсорирани публикации