(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората

Иван Еленков за социалистическото ежедневие
Обновена: 5 авг 2018 22:25 | 5 авг 2018 20:48,
664
(Не)работещият социализъм: Финтовете на НРБ и хората
Снимка: Булфото, архив

"Ежедневието и битът на редовите обитатели на НРБ са строго контролирани и направлявани в рамките на наложения от комунистическия режим перфиден политически проект", твърди професор Иван Еленков от Софийския университет в новата си книга "Орбити на социалистическото всекидневие", пише Deutsche Welle. Лишен от средства за производство и самостоятелна стопанска инициатива, отделният гражданин на НРБ няма как да запази своето лично пространство от агресията на натрапената му идеология. Той е принуден да се живее по правилата на стадото ("колектива"), предвождано от пастира – комунистическата номенклатура.

Още по темата


Социалните отношения са опустошени

В началото ОФ и други организации, създадени от комунистите, диктуват цялото всекидневие – от разпределението храните (които, впрочем, насилствено се изземат от селяните), та чак до настаняването в апартаменти, конфискувани от "враговете на народа". Това настаняване се извършва с решения на специално създадените за целта жилищни съдилища. Те съдействат за изпълнението на партийните повели за увеличаване на "пролетариата" в големите градове като средство за потушаване на "нездравите" политически настроения на "буржоазните" граждани.

"Новият човек" в НРБ се оказа по-калпав от стария

През 1950-те години еуфорията на управляващите от завземането на частната собственост и унищожаването на предприемачеството постепенно отстъпва място пред новопоявилите се проблеми. Оказва се, че конфискациите и новата "планова" икономика в крайна сметка блокират стопанския живот в страната. Номенклатурата и подопечната ѝ "работническа класа" бързо започват да разграбват така наречената "общонародна" собственост,

Народът крадеше и в пари, и в натура, обяснява Еленков.

"В продукцията на пропагандната машина на режима започва все по-често да се говори за "безстопанственост",  "нехайно отношение" и "постоянни посегателства" върху социалистическата собственост. Това е феномен с изключително разрушително въздействие както върху "плановата" икономика, така и върху създаваното от "нови" хора "справедливо" общество", казва известният културолог. Според него, за режима е особено неприятно, че посегателствата върху "общонародното, които разлагат "новия" морал", не могат да бъдат прекратени дори от въведеното по сталински образец свирепо и безпощадно правосъдие. Всъщност, репресивният апарат е зает главно с това да преследва безчетните и повсеместни кражби на материали, горива, инструменти и готова продукция, кръшкането отработа и други традиционни за НРБ дребни провинения.

"Другарско съдилище": този прекрасен НРБ-оксиморон

Ето защо, пак по съветски образец, през 1960-те години са създадени 9000 така наречени "другарски" съдилища, които подхващат борбата срещу срещу дребните кражби и разхищенията,  срещу дефектната продукция, срещу надписването и други всекидневни посегателства върху "общонародната" собственост. Тези съдилища санкционират и проявите на "битово разложение", изневерите, съседските конфликти и тунеядството, но основното им предназначение е да насаждат комунистическо отношение към труда. Огромната част от работата им е насочена срещу неявяването и закъсненията на работното място и  срещу немарливостта при изпълнението на трудовите задължения.

Другари, виновен съм! Разкайвам се!

"Обект на другарските съдилища са недисциплинираните индивиди по предприятия, заводи, ТКЗС-та, организации. Също така във висшите и полувисши училища, по факултети и курсове – отделно за преподаватели и студенти. Тези съдилища са публично място за прилагане на репресивни техники, типични за тоталитарната държава: широка публичност и показен характер; колективно засрамване и опозоряване, всеобщо следене и доносничество" , пише изследователката Анастасия Пашова. И допълва, че по време на заседанията от обвиняемите е било искано да се самобичуват по каноните на комунистическата "критика и самокритика".

Общото е ничие

Кражбите и разхищенията не само че не намаляват, но и бележат истински бум по времето на така наречения "развит социализъм" на Живков, доказва Еленков с многобройни факти в своето изследване за всекидневието в НРБ.

И добавя, че въпреки оскъдните резултати, "другарските" осъждания продължават. Надеждата е, че с тяхна помощ все пак може да се ограничат огромните загуби, които тружениците в НРБ непрекъснато нанасят на икономиката. Защото всекидневните нарушения и дребни престъпления много трудно могат да се докажат и санкционират по обичайния съдебен ред.

"Другарските" съдилища изпълняват и ролята на буфер в комунистическата утопия,че освободеният от игото на капитала пролетариат ще прояви неудържима работоспособност, ще извърши истински трудови подвизи и ще изпитва майчински инстинкт при съхраняването и умножаването на "общонародната" собственост, посочва Еленков. "На практика се получава точно обратното. Насажданата идеология е безсилна да регулира, още по-малко пък да възпре безстопанствеността, разхищенията, нехайството, откровената мърлящина и липсата на елементарна трудова дисциплина", заключава ученият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
492
2
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Абе и по времето на соца нищо човешко не им е било чуждо и не са живели като монаси....
491
1
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Абе и по времето на соца нищо човешко не им е било чуждо и не са живели съвсем като монаси .... : kiselec1.blogspot/2018/08/12.html
490
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До extremistАми прави ти път, към венецуела, където нещата за теб (и вероятно другаря мЪдуро) са "около 1000 пъти по-добре".
489
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Спомен от социализма+ 100
488
2
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
След като настъпиха "светлите,демократични капиталистически " помени в някои от институтите имаше мили усещания от различни групички на разни странни персони от задокеански произход.Едно от първите неща, които поискаха и получиха безплатно,бяха технологичната документация на българската металокерамична броня и конструктивната документация на изделието "Стършел".Това беше микроскопична част разработките на институтите.По-късно разбрах,е имало посещения и в други институти
487
8
 
7
 
! Отговори
extremist преди 5 години
КАК ТАКА "НЕРАБОТЕЩИЯТ" КОМУНИЗЪМ ПРАТИ КИТАЙ ПО-НАПРЕД ОТ САЩ И ЕС .....
486
11
 
11
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ПРЕЗ КОМУНИЗМА ВСИЧКО БЕШЕ ОКОЛО 1000 ПЪТИ ПО-ДОБРЕ ОТ СЕГА
485
6
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ ОТ ОТПРАВЛЕНИЕТО НА ГРАБ ОТ ХАЗНАТА СА ИЗТОЧЕНИ 5 800 000 000 ДДС.КЪДЕ СА ПАРИТЕ
484
2
 
12
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
Харесвам такива същества,които разсъждават за заводи и институти без да са влизали в такива.Пред много години още по тоталитаризма един подобен умник ми заяви ,че той знаел хората от институтите и че те по цял ден само пиели кафе и се занасяли със колежките /той използува друга дума/.Аз му отговорих,че едва ли знае ,защото като го гледам ,едва ли с пуснали по-навътре от котелното.Много се разплака ,та чак започна да пелтечи.
483
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Трите фалита на BG 480...защото социализма НЕ е за всеки! Не е за хора без съзнание и чувство за мяра. Няма как да крадеш от "общото", и то да не се разпадне. Сега пък, няма как един да краде от всички, и в крайна сметка да не се саморазпадне той самият!бай тошо има две култови реплики:* "Държавата не е главният фактор, главният фактор са хората!"* Силите на социализма са по-големи от силите на империализма"Ами така е , ама ако обществото е израстнало емоционално, съзнателно
482
7
 
16
 
! Отговори
82-год. баба преди 5 години
Я сьм баба на 82г. живех при Царо видех войната и русняците посрещнах партизаните и строихме команизма ,сега строиме демокрация .Наща демокрация можем да я сравним единствено със след-военните години ,като тогава немаше толкова мутри и крадци защото щеа да ги утепат за три дни --даже и е много ! РР; Дедоми е хивял о турско и тогава не е било като съга.Бирниците у момента са повече...
481
23
 
21
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 5 години
Кремиковци, долината на смъртта Девня, безумния, безсмислен и струващ милиарди на държавата завод за тежко машиностроене в Радомир, корупционната изядена в аванс атомна централа Белене и много други безсмислено построени и работещи на загуба заводи и фабрики, бетонни гета-панелките , които наричат жилищни квартали ! Хората бяха бедни и закрепостени по местораждане, без право на свободно изразяване на мнение и хранени с ***- бяхме роби на шайка *** изро.ди. Ако сега да си правиш зимнина е просто каприз, тогава беше въпрос на оцеляване !
480
5
 
13
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 5 години
"5 от любимите яхти на Джеймс Бонд са продадени миналата година на българи за общо 17.5 млн. лева","Те спят под моста българите надничари от Мюнхен","Бенчев босът с "Ролс-ройс"-а крил Очите в турския хотел! Защо?","сиракът, напазаруван от американци като стока","Екшън с мними ченгета: Нахлуват в дом, връзват жена, търсят пари".Само малко свежи заглавия очертаващи родната демократична и капиталистическа действителност
479
25
 
18
 
! Отговори
Спомен от соца... преди 5 години
Спомнeте си липсата на тоалетна хартия, опашките за всичко, невъзможността да излизеш зад граница, жителството, чакането 20-25 г. за жигули, москвич или трабант, панелката-отмъщението на социализма, "модерните" заводи със скапана съветска техника и технология, ДС, МВР, партийните секретари, комсомол,профсъюзи,11 милиарда долара дълг, замърсяването на околната среда, регулярното спиране на тока, лагерите,Белене, капачките за буркани и т.н. и т.н.
478
8
 
7
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Когато мисирките са свикнали да ги гушат на ярмомелка - те забравят да кълват.Спираш им гушенето - и те изпукват от глад!
477
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ви ща социалистическия рай.
476
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ми го хвалете соца! Не ви ща соц придобивките. Не ви ща картите за почивка по морето в мизерните почивни станции с размазаните по стените комари.Не ви ща калпавата храна. Не ви ща идиотските заводи.Не ви ща другарските съдилища.Не ви ща затворените граници. Не ви ща ученическите бригади. Не ви ща манифестациите. Не ви ща ученическите лагери. Не ви ща ...Абе не ща и да чувам за вас!
475
20
 
14
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Посткомунистическите *** - още не могат да вденат - как аджеба заводите за автобус Чавдар фалираха - и не можаха да сборят конкуренцията от Мерцедес и Ман!Ми как да ви обясня - ако в автобус Чавдар затвореха котка , и тя 1час не може да избяга - значи автобуса е първо качество! От Мерцедеса - трябваше да я изкарват с шутове !Никой не бяга от хубавото!
474
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не просто хората в Бг са тарикати и крадци.Не всичко,но повечето.Да се нагушат да откраднат нещо и да направят лошо на някого.И в Чехия и в Полша и в Унгария и в Словакия имаше комунизъм и социализъм.Ама е на качествени хора.Разбрали са отдавна че само с кражби и далавери не става.
473
16
 
13
 
! Отговори
Спомен от социализма преди 5 години
Какво си спомням аз от началото на 70-те години?Бях дете, дават ми пари и ме пращат до магазинада купя "нещо". Каквото има, защото обикновено няма.В магазина-опашка. Чакат да докарат "нещо". Нареждам се и аз. След половин час докарват шунка!Ура! Но следва разочаровано: О-о-о! Самоедин калъп!.. Няма да има за всички.! Месарятобявява, че ще дава най-много по триста грама..Докъдето стигне! Опашката кима безропотно..Месарят вади ножа и отрязва яко парчеот калъпа. После го налапва пред очите наопашката...