Данъчни ще следят пратките по пощата и покупките в нета

НАП затяга контрола върху онлайн търговията
70
Данъчни ще следят пратките по пощата и покупките в нета
Снимка: Булфото, архив

Продажбите чрез поръчки по интернет нарастват през последните години като много граждани реално извършват търговска дейност без да плащат дължимите данъци. Затова от НАП изискват информация от куриерските компании какви суми изплащат на свои клиенти за изпратени пакети с наложен платеж.

Данъчните затягат контрола върху онлайн търговията като ще следят какви суми получават гражданите при изплащане на стоки с куриерски или пощенски пратки с наложен платеж. Това ще стане с промени в Закона за пощенските услуги, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на транспорта, съобщава "Труд".

Всички пощенски оператори ще трябва да изискват и съхраняват идентификационни данни на граждани – податели на вътрешни и международни пощенски пратки с наложен платеж, при които на подателя на пратката сумата на наложения платеж е изплатена в брой чрез пощенски паричен превод.

Информацията за хората, които получават пари за изпращане на стоки по пощата, ще се пази в предвидения от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс 5-годишен срок. Информация ще се пази и за упълномощените лица, които изпращат стоки по пощата.

С промените в закона ще се следи и какви суми се получават от изпращача с пощенски паричен превод. Така от НАП ще могат да проследят колко често граждани изпращат стоки по пощата и какви обороти правят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
23
 
! Отговори
hem6tabiqhem6taeba преди 5 години
Имам колекция, която всеки месец попълвам с артукули за ок.1000 лв.Продавам повтарящи за ок.50-100лв. Получавам "покана" да декларирам доходите си. ДОХОДИ.... Aко вникнат в понятието "доход", то аз от това начинание нямам доход. Приход- по-може, но както става ясно, аз съм на тотален минус от това и нямам ДОХОДИ.Ако чичо "***" от НАП-ове или нз си кво, ме подгони мен - един напълно редови гражданин, който си плаща всички данъци - какво да кажем за Лукойл, EVN..., които декларират 0лв печалба!?
64
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 5 години
Смятахте колко я е закъсало прасето, пък и за АЕЦ требе кинти и там за други подаръци за ***.Нема кинти и ще ти бъркат из гащите да видят дали не си скрил 50 стотинки там.
63
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами ще ме хванат за дедовия . Ще има лично предаване и плащане на ръка и виждам как се затриват куриерските услуги . Успех!!!
62
0
 
14
 
! Отговори
дядо преди 5 години
Да дойдат да ми наложат данък и на скъсани те ***.Имам и няколко дрехи от кофата за *** нали е казал Исус ако имаш 2 ризи..Само че те вече имат по 9 ризи а моята 1 и нея ще вземат
61
1
 
18
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
Власта да се маха
60
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Избирайте ги още тея гробари ,ще плащате и данък пръ.ния!
59
0
 
23
 
! Отговори
Тъпанар преди 5 години
"Къв Комунизъм бе, болен мозъко?!?Такива извращения нямаше дори по времето на бай Тошо."Там имаше други извращения! Ама сега, наследниците на комунистите ни дават бонус пакет - старите извращения + новите, съобразени с времето такива...Enjoy!
58
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бедният български елесторат всечки го следят НАП, ДАНС, МВР. Следат те на компа, на бизнеса, на телефона, пощата, покупките, касовите бележки, Истинска " тоталитарна демокрация" - мечта и действителност.
57
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отдавна го правят, всички куриерски фирми са задължени да им предоставят информация за лица с голям брой пратки.
56
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Данъчните да следят също и за имуществото на хората, заети в държавния сектор!!! След като масово министри, депутати, кметове и шефове на агенции и тнт. масово обявяват спестявания м/у 50к и 100к, притежават панелки, нямат лични автомобили а карат такива под наем и всякакви такива смехории. Това не отгаваря на демонстрирания стандарт от тях !!!
55
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За сега промените в закона за пощенските пратки са обявени за народно обсъждане.т.е ако се приемат промените народът ги иска.не ми стана ясно къде в министерството на транспорта може да изразим несъгласието си с тези промени! Не искам да изпращам писмо и лелката от пощата да иска егн ми, а в същото време да говорят за закон за личните данни!! Тези промени изглежда ще нарушават много закони,затова се налага това обсъждане
54
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
миналата година-глупостта с големите каси и данък дивидент. тази година-куриерите да им снасят инфо. ама аз вече не съм на територията. ще обложите с данък цървулите! бенчо да ви плаща данъци сега!
53
1
 
35
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
А данъчните дали са чували за тайната на кореспонденцията? Например чл. 34 от Конституцията? "Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени. Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления."
52
2
 
21
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Къв Комунизъм бе, болен мозъко?!?Такива извращения нямаше дори по времето на бай Тошо.
51
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аман от този НАП!Аман от тази партия ГРОБ!Време е да започнат да следят и тоалетната хартия. Зер може някой да яде повече и да не им плаща. Незабавно трябва да сложат водомери и отпред.Така ще могат и по една таксичка за освобождаване на течности да таксуват на стадото...
50
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Еконт-Експрес най-големия ДОНОСНИК на НАП !
49
1
 
13
 
! Отговори
DDS преди 5 години
Всичко хубаво, но побългарено. Толкова не могат да видят, как са го направили в белите страни, ами се опитват да измислят топлата вода. Ако си вадиш прехраната с онлайн продажби, трябва да си платиш и данъците. Но не по този начин, както се опитват в бг-то.
48
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само бизнесът на ало измамниците е освободен от данъци.
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най- голямата далавера е за да не дават един лев на тази страна, която дори не издържа децата ви до навършването на пълнолетие. С 35 лева на дете ви се подиграват. Ако имате бизнес и имоти да ги пишете на чужденци поне знаете освободените сте от данъци и бизнеса ще ви "диша".
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но ги плащате! Много неща се плащат без да са законни. Както и се плащат за услуги, които не ползвате. Чужденците в БГ са освободени от данъци. Но ако вие живеете в чужбина и имате къща и имоти и апартаменти в страната ще плащате за парно сграда инсталация, която е незаконна и парно, което не ползвате за тръбите, които ви минават през имота. И данъците ще си плащате.

Спонсорирани публикации