Сагата София и провинция – измислен спор. Отговорът е възпитанието!

Никъде по света не съществува подобно нещо, настоя Джуджи
8 авг 2018 17:45, Василия Пейчева
65
Сагата София и провинция – измислен спор. Отговорът е възпитанието!
Снимка: Архив, Булфото

Вечната сага столица-провинция се задълбочава. След като през април тази година столични бизнесмени поискаха автомобилите от провинцията да плащат такса на входа на София, сега бургазлии решиха да отвърнат на удара.

Още по темата

Бургаски счетоводител написа гневно писмо до местен сайт, в който описва доста детайлно и цветущо положението денем и нощем в морския град, когато плажуват столичани.

"Това е един страшно измислен спор. Никъде по света не съществува подобно нещо. Хората се придвижват свободно от град в град и от държава в държава и никой на никого не прави забележки. Друг е въпросът, че невъзпитаният човек си е невъзпитан навсякъде", коментира в студиото на "България сутрин" водещата на предаването "Фамилно" по Bulgaria ON AIR и родена в София Деляна Маринова - Джуджи.

Тя изрази мнение, че разковничето се крие в домашното възпитание.

"Всичко тръгва от семейството. Човек се държи така, както е научен от малък", допълни още Джуджи.

Журналистът и актьор Павел Владимиров, който е родом от столицата на хумора и сатирата Габрово, пък подчерта, че напрежение по родното Черноморие между софиянци и провинциалисти не се забелязва.

"От икономическа гледна точка Бургас все пак печели от пребиваването на тези хора. А невъзпитани хора има навсякъде", отбеляза той.


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Свободен българин преди 1 година
До Анонимен40 После да не ревете, че туристите намалят? Каквото почукало, такова се обадило.
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
...я па тоя 34...не е нужно София да прилича на Несебър..или на който и да е друг град...
Тя си е неповторима и хубава...и странно нещо..ненавиждах я преди 30 год.когато се преместих тук...А сега това е любимият ми град и където и да отида...естествено доста по-далече от Несебър ,винаги с удоволствие се прибирам...и да-,не съм от София ,ама какво значение има това ..след като си израстнал в този град,защото определено еснафското в повечето случаи си остава забележимо..
49
7
 
2
 
! Отговори
София преди 1 година
Преди 89-та не случайно е трябвало да имаш гражданство в София за да работиш там. За да получиш гражданство пък е трябвало да имаш работа и обратното. Т. Е. София за Софиянци. Сега България може да се преименува на София
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
46 - Няма го във варианта, в който официално почва да се иска, да има забрани и такси, за едни членове на обществото, спрямо други членове на обществото.
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Облечена - облякана
46
5
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
Глупости!Никъде по света го нямало!Има го абсолютно навсякъде!!!Града и селото-вечното деление!И в САЩ го има,и в Швейцария,и в Австрия-НАВСЯКЪДЕ!Само т-ъпи статии пишете,да имат хората забавление-да хейтърстват!
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-сладки са онези "СТОЛИЧАНИ" от панелните гета на г`ъза на София
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40

Е,после да не се чудиш защо с е л таците като теб не могат да ги понасят.Както разбирам се гордееш с това което си правил ама нищо чудно,простото си е просто. Затова хората предпочитат да ходят в Гърция,няма кой да им мйека,няма кой да ги гледа на криво.... Боли ме х.я за черноморието.
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да кажа на тая измислена героиня "Деляна Маринова - Джуджи" която изпълзява от НИЩОТО че провинциалистите са НЕНАВИЖДАНИ във всички развити демокрации по света.

П.П. Бащата на "Джуджи" от Видин или от кърджали е??????
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да напазаруваме- да напазарим
да сготвиме- да наготвя
намалявам-намалям
мъжът ми-мъж ми
този-тоз
41
4
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 1 година
Явно се е фокусирала върху пътувания и моди толкова много, че не й е останало време да образова и възпита децата си (съдейки по грамотността и поведението на правнука й).
А моята софийска прабаба ходела скромно облечена, но въпреки че останала млада вдовица, успяла да изучи петте си деца в странство и да ги направи почтени хора.
Всеки с приоритетите си, та до днес.
40
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"...напрежение по родното Черноморие между софиянци и провинциалисти не се забелязва..."

Аха. Само пробвай да говориш на софЕАнски, докато си даваш поръчката в някое по-елитно (целогодишно) заведение и гледай колко човека ще ти се изплюят в яденето... хахахахахаха.

ПП. Работил съм в такова, знам. Имахме си кодова дума. Бая плюнки са изяли...
39
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КОГАТО МОЯТА ПРАБАБА СЕ Е РАЗХОЖДАЛА С КРИНОЛИН И ШИРОКОПОЛА ШАПКА С ЧАДЪРЧЕ ПО КЕЯ НА ДУНАВА В РУСЕ И Е ХОДИЛА ВСЕКИ МЕСЕЦ В БУКУРЕЩ ИЛИ В ВИЕНА, НЕКЪПАНИТЕ ШОПИ СА ЖВАКАЛИ СЪС СВИНСКИТЕ СИ *** ИЗ РЯДКАТА УЛИЧНА КАЛ НА СОФИЯ.
Мястото на столицата е било в търново, русе или Пловдив. Смед Берлинския конгрес Пловдив е отпаднал, но останалите...
38
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪЛГАРИЯ Е СЕЛСКА ДЪРЖАВА, КОЛКОТО АНГЛИЯ Е СЕЛСКА ДЪРЖАВА.
37
4
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
И между другото направи една обиколка на България да видиш през няколко километра произведения на изкуството, било то на стена, крайпътна чешма или пътен знак, на който някой софианец възхвалява местния футболен отбор или майките на съперниците.
36
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"сградите драска със спрей, кошчета чупи, *** хвърля."

Ето там ти е проблема, дори не можеш да осъзнаеш, че всичко изброено си го причинявате вие, културните софиянци. Само в София съм виждал хората да си хвърлят масово боклука през прозореца. А и графитите "К*р за Левски", "ЦСКА- с*ине" и тем подобните надали ги пиша аз като минавам през София.
35
4
 
16
 
! Отговори
37, преди 1 година
Щом си го направил и въпреки това не ти харесва, значи не е твоето място. А Несебър си е вълшебно място, старият град. София няма претенции да бъде като него. Нито като Пловдив, който е тръгнал да заприличва на Барселона. София си е София. Ние си я харесваме такава, каквато е. И ни е неприятно, когато някой дойде отнякъде и се държи гадно с нас и с града ни - нас мрази, сградите драска със спрей, кошчета чупи, *** хвърля. Там е проблемът. Не искаме навсякъде Студентски град с чалгата.
34
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Разходи се из добрата част на центъра вечер, седни в някое барче, погледай и послушай. Тогава ще усетиш хубавата София."

Мислиш, че не съм го правил ли? За последно преди няколко месеца минах през София, ама не през "покрайнините" а баш през "добрата част". Според теб защо я наричам гето? И относно Несебър, той е всичко това, което София никога няма да бъде.
33
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е рядко населена селска държава, до няколко години постепенно ще започне да намалява и София
32
5
 
8
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
Ми тогава защо се хабиш да пишеш? От скука? "малкия град, в който няма какво да се слууучи".
Стигав до заключението, че неживеещите тук бъркат София с покрайнините, които действително се превърнаха в гето, с всичките му кусури. Разходи се из добрата част на центъра вечер, седни в някое барче, погледай и послушай. Тогава ще усетиш хубавата София.
Иначе и аз имам приятел от стария Несебър, който идва само по работа и само за няколко часа. Ама не съм тръгнала да му обиждам хубавия град.